Filmvilág blog

Jön a 8. Frankofón Filmnapok

2018. február 16. - filmvilág

orpheline.jpg

Film, zene, színház, irodalmi programok, előadások, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, nyílt nap: több mint 20 helyszínen a fővárosban és 10 vidéki nagyvárosban egy teljes hónapon keresztül tart a francia nyelv ünnepe.

Az egy hónapos eseménysorozat hagyományosan a Frankofón Filmnapokkal indul. Február 28. és március 7. között új helyszíneken, a Toldi és a Puskin moziban vetítik a legfrissebb francia nyelvű alkotásokat. Catherine Deneuve, Romain Duris, Isabelle Huppert, Goldshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik feltűnnek az idei válogatásban.

A filmnapokat a Laetitia Dosch főszereplésével készült Egy fiatal nő (Jeune femme) nyitja meg. Rendezője, az elsőfilmes Léonor Serraille a tavalyi Cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjat nyert ezzel az alkotással.

A 23 nagyjátékfilmből és egy rövidfilm-válogatásból álló mustra négy fő témakör köré szerveződik: A Fesztiváltermés-blokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, mint, az Adèle Haenel és Adèle Exarchopoulos (Adèle élete) főszereplésével készült, és a 2017-es torontói fesztiválprogramba beválogatott Árva lány (Orpheline), vagy a 2017-es César-díjra jelölt Egy tisztességes ember (Je ne suis pas un salaud). Ebben a blokkban kapott helyet a legjobb rendezésért velencei Arany Oroszlánt elnyert és a filmnapokon premier előtt látható Láthatás is, amelynek bemutatója kapcsán Budapestre látogat a film női főszereplője, Léa Drucker és a rendező, Xavier Legrand.

Az európai film történetében a francia vígjáték fogalommá vált. Az idei válogatás egy teljes blokkot szentel a nevettető műfajba tartozó moziknak. A családi kapcsolatok bonyolultsága (Derült égből család), a barátság és a ki nem mondott igazságok keltette helyzetkomikum (Apró örömök, Egy szót se!) vagy a kulturális különbségekből adódó félreértések (Egy burka, egy nadrág) nagyszerű alkalmat teremtenek a nevetésre.

A Magasfeszültség szekció szereplőit a bosszúvágy hajtja. A Mrs Hyde című fantasztikus történet főszereplője, a most is tökéletesen teljesítő Isabelle Huppert, egy villámcsapás elszenvedése után félénk és távolságtartó fizikatanárnőből hihetetlen és veszélyes erővel rendelkező karakterré válik. A háborút megjárt két barát a Viszontlátásra odafönt c. filmben bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik. Szerelem, féltés, zsarolás és árulás miatt feszülnek egymásnak a Külön világ szereplői, akik közé koruk, társadalmi pozíciójuk és mentalitásuk ver szakadékot. A filmben ráadásul olyan sztárok szerepelnek, mint Catherine Deneuve, Diane Kruger vagy a nálunk kicsit kevésbé ismert, de a francia közönség egyik nagy kedvencének számító zenész, Nekfeu.

Az idei program utolsó szekciója a filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze: a válogatásba a Titanic Fesztivál stábja, magyar filmkritikusok és a Budapest Film szakemberei is besegítettek.  A Hullák a napon című francia-belga akcióthriller a Titanic Fesztivál csapatának személyes kedvence, Az Eszeveszett esküvő pedig, amelyben a régi, nemes francia vígjátékkészítő hagyományok élednek újra, Köves Gábor ajánlásával került a programba. 

A francia mozi egyik ügyeletes szívtiprója, a többszörös César-díjjal jutalmazott Louis Garrel kerül reflektorfénybe a Francia Intézet ingyenes vetítésein, három filmjét láthatja a közönség március 5. és 20. között.

A 8. Frankofón Filmnapok március 7-én fergeteges DJ partyval búcsúzik Budapesten, de a hónap végéig a vetítések az ország legtöbb nagyvárosában folytatódnak. A Fesztivál március 24-ére tartogat még egy filmes csemegét az ínyenceknek: az 1929-es Julien Duvivier: Hölgyek öröme (Au bonheur des dames) című adaptációja némafilm-koncert formájában lesz látható a francia RadioMentale újra értelmezésében.

A részletes program:

CORVIN    
Február 28, Szerda - Nyitófilm:

20.00 - Egy fiatal Nő (Jeune femme)

TOLDI Nagyterem

Február 28, Szerda
21:00 - Egy tisztességes ember (Je ne suis pas un salaud)

Március 1, Csütörtök
18:15 - Tűzszünet (Cessez le feu)
20:30 - Derült égből család (Momo)

Március 2, Péntek
18:15 . Eszeveszett esküvő (Le sens de la fête)
20:30 - Hullák a napon (Laissez bronzer les cadavres)

Március 3, Szombat
16:15 - Lépésről lépésre (Patients)
18:15 - Viszontlátásra odafönt (Au-revoir là-haut)
20:30 - Láthatás (Jusqu'à la garde)

Március 4, Vasárnap
16:15 - Egy szót se! (Faut pas lui dire)
18:15 - Egy burka, egy nadrág (Cherchez la femme)
20:30 - Külön világ (Tout nous sépare)

Március 5, Hétfő
18:15 - Derült égből család (Momo)
20:30 - Tűzszünet (Cessez le feu)

Március 6, Kedd
18:15 - Árva lány (Orpheline)
20:30 - Mrs. Hyde (Madame Hyde)

Március 7, Szerda
18:15 - Mrs. Hyde (Madame Hyde)
20:30 - Viszontlátásra odafönt (Au-revoir là-haut)


TOLDI Kisterem

Március 1, Csütörtök    
20:15 - Egy fiatal nő (Jeune femme)

Március 2, Péntek
18:00 - Legfeljebb összeházasodunk (Et au pire on se mariera)
20:15 - Árva lány (Orpheline)

Március 3, Szombat    
18:00 - Hochelaga, a szellemek földje (Hochelaga, terre des âmes)
20:15 - Apró örömök (Petits bonheurs)

Március 4, Vasárnap    
18:00 - Legfeljebb összeházasodunk (Et au pire on se mariera)
20:15 - Eszeveszett esküvő (Le sens de la fête)

Március 5, Hétfő    
18:00 - Lépésről lépésre (Patients)
20:15 - Egy tisztességes ember (Je ne suis pas un salaud)

Március 6, Kedd
18:00 - Egy burka, egy nadrág (Cherchez la femme)
20:15 - Hochelaga, a szellemek földje (Hochelaga, terre des âmes)

Március 7, Szerda
18:00 - Mielőtt véget ér a nyár (Avant la fin de l'été)


PUSKIN

Március 1, Csütörtök
20:00 - Külön világ (Tout nous sépare)

Március 2, Péntek
20:00 - Egy szót se! (Faut pas lui dire)

Március 3, Szombat
20:00 - Egy fiatal nő (Jeune femme)

Március 4, Vasárnap
20:00 - Láthatás (Jusqu'à la garde)

Március 5, Hétfő
20:00 - Mielőtt véget ér a nyár (Avant la fin de l'été)

Március 6, Kedd
20:00 - Apró örömök (Petits bonheurs)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6813671650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása