Filmvilág blog

Migránsfilm nyerte a CineFest fődíját

2016. szeptember 18. - filmvilág

_makkhajdu.jpg

Véget ért a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét. A Fődíjat, a Pressburger Imre-díjat, A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező Matthew NEWTON nyerte, a fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, pedig a dán Martin ZANDVLIET rendező A homok alatt (Land of Mine) c. alkotásának ítélte a zsűri, míg a Közönségdíjat Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása, az Életműdíjat pedig Makk Károly kapta.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel a Kisjátékfilm, az Animációs film és a CineNewWave kategóriák egyenként bruttó 1 millió forintos díját.

Pressburger Imre-díj
A semmiből / From Nowhere , Rendező:Matthew NEWTON

“Fiatal felnőttek a Bronxban, akik papírok nélkül nőnek fel és így próbálják megtalálni helyüket az „amerikai álomban”. A film rendkívüli érzékenységgel meséli el a történetet, a színészi játék és a rendezői munka pedig csodás.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

Zukor Adolf-díj
A homok alatt / Land of Mine , Rendező: Martin ZANDVLIET

„Egy eddig rejtve maradt történet a második világháború utáni Dániából, melyben az elnyomott elnyomóvá válik. A filmben játszó ifjú színészek nagyszerű játéka és a történetszövés teszik igazán szép alkotássá a művet. Erős film, amely arra készteti a nézőt hogy gondolkodjon el: mit jelent az emberség.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

Legjobb kisjátékfilm
Tarts ki! / Hold On ,  Rendező: Charlotte SCOTT-WILSON

„Az emberi lélek minimalista, mégis átütő erejű képi ábrázolásának, a nézőben egyszerre az empátiát és a feszültséget megteremtő művészi kifejezésnek, a karakteres színészi alakításnak, az emberi és művészi értékek melletti kitartás fontosságát mind emberileg, mind művészileg magas színvonalon történő bemutatásának elismeréseként.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

Dargay Attila díj
Szemet szemért / Eye for an Eye , Rendezők: Steve BACHE, Mahyar GOUDARZI, Louise PETER

„A gyilkos szemével történő gyilkosság bemutatásának drasztikus, mégis letisztult  dokumentumszerű megrajzolásával megteremtett filmalkotásban az ember által kioltott ember kicsurgó vérében történő erkölcsi megtisztulás megvalósítását, az animáció realista jellegű, mégis kifinomult képzőművészeti igényű alkalmazását honorálta a zsűri a díjjal.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

CineNewWave díj
Mindig csak / Deliver Us ,  Rendező: HARTUNG Attila

„A Magyarországon máig fel nem dolgozott, kellő mélységében ki nem beszélt, a szovjet érdekszférához tartozó kelet-közép európai országokat egyaránt lelkileg megnyomorító múlt magas színvonalú művészi ábrázolásért, a remek színészi alakításért, a filmes eszközök szuggesztív alkalmazásáért.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

CineNewWave kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj
Balkon / Balcony , Rendező: DELL’EDERA Dávid

„Az emberi élet fáradhatatlanul manipulatív hétköznapjaiból a kivezető utat kereső ember, az egymásrautaltságban az egymásra tekintéssel megteremtett emberi méltóság bemutatásának, a részletgazdag magas művészi igényű animáció alkalmazásának elismerésért.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja
Utazás apánkkal / That Trip We Took With Dad , Rendező: Anca Miruna LĂZĂRESCU

„Az összes film közül, a zsűri az Utazás Apánkkal című alkotás történetét találta a legeredetibbnek, de a vizuális világa és drámaisága is megfogta a zsűritagokat. Különösen azzal emelkedett ki a többi film közül, hogy egy, a mai közönséghez kulturálisan és történelmileg is közel álló témát dolgoz fel.”  (Részlet a zsűri indoklásából.)

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége)  zsűri díja
A homok alatt / Land of Mine , Rendező : Martin ZANDVLIET

„Martin Zandvliet „A homok alatt” című filmje első pillantásra egy klasszikus második világháborús mozi, pedig sokkal több annál. Kezdjük rögtön azzal, hogy a történet a háború vége után játszódik és az európai történelem egy kevéssé ismert eseményére koncentrál. Bátran vállalja, hogy megmutatja a nézőnek, nem minden német katona volt rossz, sokan inkább a kor áldozatainak tekinthetőek.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja
A homok alatt / Land of Mine , Rendező : Martin ZANDVLIET

 „Az alkotás megmutatja a háború elembertelenítő természetét, a történet ugyanakkor a megbékélésről és az igazságosságról is szól. Korunkra is ösztönzőleg hathat, ahogyan a filmben a gyűlöletből könyörület lesz.” (Részlet a zsűri indoklásából.)

Életműdíj
Makk Károly

Közönségdíj
Ernelláék Farkaséknál / It's not the time of my life, Rendező: HAJDU Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3411719257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása