Filmvilág blog

Kihirdették a 23. Titanic Filmfesztivál fődíját

2016. április 15. - Huber Zoltán

Április 7-től tíz napon át a kortárs magyar és nemzetközi filmek mutatkoztak be a budapesti Titanic Filmfesztiválon. Az idén 23. alkalommal megrendezett mustra versenyprogramjának kilenc filmje közül került ki a nemzetközi zsűri által odaítélt Hullámtörők díj. A díjat a péntek esti, filmvetítéssel követett gálaeseményen adták át az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Hullámtörők díj nyertese – Démonok

A 2016-os Titanic zsűrijének döntését péntek este, az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Hrönn Marinósdóttir, a reykjavíki filmfesztivál igazgatója, valamint Reisz Gábor és Ujj Mészáros Károly filmrendezők voltak.

A zsűri a Hullámtörők díjat, a Titanic fődíját a Kanadából érkező Démonok című filmnek ítélte. Az alkotás „a tartalom és a forma különleges egységét teremtette meg nagyon fegyelmezett, kifinomult és leegyszerűsített stílusban, finoman ábrázolva fiatal és túlérzékeny hősének fejlődéstörténetét, aki szembesülni kénytelen a felnőttek érthetetlen és frusztrált világával” – indokolta döntését a zsűri.

demonok.jpg

A kanadai rendező, Philippe Lesage videóüzenetben köszönte meg az elismerést: Buenos Airesből jelentkezett be, ahol épp egy filmfesztiválon vesz részt. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet ott a díjátadón az Urániában, valamint reményét is, hogy egyik következő filmjével eljut majd Budapestre. A film magyarországi bemutatójáról egyelőre nem érkezett hír.

A zsűri különdíja – Evolúció

A zsűri különdíjban részesítette az Evolúció című francia–belga–spanyol filmet (rendező: Lucile Hadžihalilović), amely „fájóan súlyos és időszerű mondanivalóját nagyon erős dramaturgiával és gyönyörűen fényképezett, kíméletlenül hatásos képekkel mesélte el”.

A Titanic Filmfesztiválnak április 16-án, szombaton még lesznek ismétlő vetítései a Puskin, Sugár és Toldi moziban, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az A38-as hajón.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr378631212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása