Filmvilág blog

Az Argo-akció

Szobrot ér?

2013. február 25. - Baski Sándor

argo2.jpgJimmy Carter elnök és John Chambers hollywoodi maszkmester úgy érezhette magát 1980 januárjában, mint a viccbéli hajótörött, aki Sharon Stone-nal együtt vetődik partra egy lakatlan szigeten, mégsem teljes a boldogsága, mert nincs, akinek eldicsekedhetne vele, hogy lefeküdt álmai nőjével. Hiába mentette ugyanis ki Iránból az amerikai nagykövetség hat dolgozóját a CIA, néhány filmipari szakmunkás közreműködésével, a babérokat hivatalosan Kanada aratta le, elkerülendő, hogy az irániak a még fogságban maradt túszokon álljanak bosszút. Az akták titkosságát csak 1997-ben oldotta fel Clinton elnök, de a történet akkoriban nem keltett különösebb feltűnést. Ben Affleck filmjének jutott végül a nemes feladat, hogy szélesebb körben, szélesvásznon is helyrezökkentse a történelmet, és nem mellesleg megadja Hollywoodnak azt, ami Hollywoodé.

Vállalt misszióját Az Argo-akció magas színvonalon és nagyfokú precizitással hajtja végre. Affleck a prológusban felvázolja a politikai kontextust, az archív televíziós felvételeket gondosan lekopírozva bemutatja az eseményeket kiváltó incidenst (iráni fiatalok lerohanják az amerikai nagykövetséget és túszul ejtik a dolgozókat), bevezeti a saját maga által alakított hőst (a csendes, de vérprofi CIA-ügynököt), majd követi a caperfilmes dramaturgiát, az akció megtervezésétől a kivitelezéséig. Nem rest lecsapni a hollywoodi kapcsolat kínálta ziccereket sem: a filmbéli maszkmester (John Goodman) és a veterán producer (Alan Arkin) jó néhány önreflektív poént elsütnek az álomgyár rovására.

A fináléra azonban a szatírát suspense váltja fel, és bár Affleck – a Tolvajok városában látottakhoz hasonlóan – kiváló ütemérzékkel fokozza a feszültséget, becsúszik néhány bántóan mesterkélt dramaturgiai megoldás is. Ha Charlie Kaufman jegyezné a szkriptet, joggal gyaníthatnánk, hogy ez utóbbiak is csupán önreflektív gegek, Az Argo-akció azonban ennyire nem meta; a film hiányosságai inkább csak azt tanúsítják, hogy legendaépítés közben nem lehet a finom árnyalatokra ügyelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr845102903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.25. 12:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oktogon8 2013.02.25. 10:01:35

"...a babérokat hivatalosan Kanada aratta le, elkerülendő, hogy az irakiak a még fogságban maradt túszokon álljanak bosszút."
gondolom irániak :)

Nem rossz film, de annak aki ismerte a film alapjául szolgáló eseményeket, unalmas.

nagylaszlo971 2013.02.25. 11:35:02

jajjjj, én nagyon izgulok, vajon a szupetitkos szupercia szuperügynökének sikerülni fog a nagy szuperakció???
(azért kicsit szomorú, hogy ez a színvonal...)

steflac 2013.02.25. 11:47:23

de csak azért, mert ellentmondott az utasításnak! :)

nagylaszlo971 2013.02.25. 12:32:16

@ihi: tyű, mecsoda egy bravúros dramaturgiai csavarantyú!

Wintermoots (törölt) 2013.02.25. 19:15:20

azt is figyelembe kell venni, hogy a ZDT kivételével az argonak nem igazán volt komoly vetélytársa. a messzi dél vadjai esélytelen volt, a többi meg semmivel sem jobb

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.26. 16:14:28

tipikusan oscarra készült film, szóval az akadémia szabályai szerint igen, szobrot ér.
süti beállítások módosítása