Filmvilág blog

Húsba vágni - A rajtaütés

Az év akciófilmje?

2012. augusztus 16. - Huber Zoltán

Az akciófilmek műfajában időről időre felbukkannak olyan váratlanul élre törő, szilaj fekete lovak, melyek üde frissességet és lendületet pumpálnak a gyorsan elhasználódó formulákba. A Távol-Kelet mindig is kiemelten fontos szerepet játszott a zsáner felpörgetésében: Japán, Hong-Kong és Thaiföld után ezúttal egy indonéz műnek sikerült meglepően nagyot szólnia. Már a film keletkezéstörténete is meseszerű, mintha csak egy jóságos akciótündér álmodta volna meg. Gareth Evans, a kis wales-i faluból indult, huszonéves mozigeek indonéz felesége révén került kapcsolatba a silat nevű, helyi harcművészeti stílussal, majd erős első filmjével rögtön be is lopta azt a keményvonalas rajongók szívébe. A Merantau címen futó opusz nemcsak a fiatal direktor nevét tette ismertté, de felfedezte a vászon számára a korábban kézbesítőként dolgozó Iko Uwais színész-harcművészt is, és nem mellesleg Indonéziát is felhelyezte az akciófilmes világtérképre. Az alkotópáros újabb munkája egyenes folytatása és imponáló fokozása az eddigi munkásságnak. A The Raid: Redemption (A rajtaütés) óriási kritikai- és közönségsikere az idei év egyik szenzációja: a mű nemcsak sorban gyűjti a nívós fesztiváldíjakat, de a lehető legjobb úton halad afelé, hogy masszív kultusz épüljön köréje. 

the raid.jpg

A film szerencsére valóban méltó a megelőlegezett hírnévre, és nemcsak kőkemény silat-jeleneteivel, de okos alapkoncepciójával is elbűvöli majd a műfaj szerelmeseit. A lepukkant tömbházat megostromló, ott csapdába kerülő speciális rendőrosztag története egyszerre idézi meg az Idegen arcok lakóblokk-szekvenciáit, Bruce Lee soha el nem készült “minden emeleten más stílus” filmtervét (Game of Death), illetve a Fűrész-vonulat torture-porn esztétikáját. A magát a tizenötödik emeleten elbarikádozó, ipari kameráival mindent ellenőrzése alatt tartó főgonosz, illetve az őt elkapni igyekvő hősök epikus összecsapása a legnemesebb ostromfilmek, az arcade-kultúra és az újabb keletű reality-horrorok erényeit ötvözi. Sőt, a cselekményben még a gore véres sokkhatásai, az ipari-naturalista parahangulatok is csomómentesen keverednek el.

Az ólomszürke képekbe csomagolt, elképesztő iramú és intenzitású összecsapások fantasztikusan jól mutatnak a lepukkant, szimbolikussá emelkedő környezetben, és még a fegyvernemek és a harcmodorok is emeletről emeletre változnak a sztori előrehaladtával. A silat sűrű, energikus technikája lélegzetelállító koreográfiákra ad lehetőséget: egyszerre ötvözi a kung-fu balettszerű légiességét, az utcai harc és a krav maga kíméletlen hatékonyságát és a thai box szikár brutalitását. Evans és Uwais tolmácsolásában így a silat egyértelműen a harcművészet modern táncaként jelenik meg előttünk, hiszen a segítségével sikerül egyesíteni és továbbgondolni a korábbi slágerstílusok legfontosabb filmes előnyeit. Az Uwais által megálmodott jelenetekben lőfegyverrel, késsel, machetével, talált tárgyakkal és ököllel is táncra perdülnek a szereplők, miközben Evans pontosan kiszámított, mindhárom dimenzióba elmozduló kamerája nemcsak kidomborítja, de fokozza is az adrenalindús látványosságot. 

the raid1.jpg
A tökéletesre szálkásított cselekmény legnagyobb erénye, hogy hibátlanul fogadja magába a remek akciószekvenciákat és a meglepő hangulati elemeket. Az ostrommal kezdődő, csapdahelyzettel folytatódó, majd a szintlépős játékok modorában folytatódó történet kellő motivációt és érzelmi töltést pumpál a szereplőkbe, ám eközben nem fárasztja a nézőt a manapság divatos egzisztencialista szenvelgésekkel. Evans nem vacakol sokat a ránk váró fordulatokkal sem: a hőst otthon terhes felesége várja, az antagonista maga az ördög, és itt még az áruló- és testvérdráma ismert kliséi is a megfelelő helyen vannak. A jók gyorsan fogyatkozó csapata nem lineárisan, szintről szintre halad felfelé, hanem ide-oda cikázik az épületben, lehetőséget adva az alkotóknak a klausztrofób horrorok, illetve a naturalista erőszakfilmek megidézésére. A morbidan kreatív és vérbő halálnemek, a lerobbant, piszkos hátterek, a dübörgő minimáltechno és a torzított hangsáv tökéletesen ellenpontozza a szemkápráztató harci bemutatókat és a letisztultan egyszerű sztorit: ilyen egy hibátlan akciófilm.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr954714859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrHeroicBloodshed 2012.08.16. 10:08:56

minden szavaddal egyetértek. isten óvjon a remake-től!!

Papp Sanyi 2012.08.16. 16:02:06

Valóban lesz több része is? A film elején talán az volt, hogy ez az első rész.
Lehet, hogy a pongyola fordítás viccelt meg.

MrHeroicBloodshed 2012.08.16. 20:32:23

a házmestert nem irigylem.

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2012.08.16. 20:40:32

Hát azért erősen közepes filmnek mondanám. A sztori nem üti meg egy videójáték szintjét sem, néhol kifejezetten fájdalmas. Vannak jó akciójelenetek, de a végére inkább fárasztó (pl. a képen látható jelenet is túlnyújtott).

Szerintem olyan embereknek való, akik John Woo rendezéseit is nagyra tartják. Én pl. nem de hát ízlések és pofonok.

lsg404 2012.08.17. 19:59:47

bocs de 3 perc keresés, imdb és est.hu nem segített: ezt most vetítik nálunk valahol?

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.08.17. 21:19:43

@lsg404: Sajnos nem vetítik. Körülbelül 0,1% az esélye, hogy behozzák, esetleg a Titanicon látható lesz. Készül viszont az amerikai remake, azt nyilván megcsodálhatjuk majd.

Huber Zoltán 2012.08.17. 22:27:47

@Papp Sanyi: A rendező és a főszereplő együtt készít egy újabb művet, ami a nemzetközi keresztségben már a Raid 2 címmel forog. Állítólag trilógia lesz a dologból - de ettől függetlenül a lelkes fordító valamit mégis félre érthetett :)

@[bs]: Én bízom benne, hogy egy szemfüles forgalmazó DVD-n azért csak behozza. Van azért némi híre a műnek, lehet belőle bármi. Az amerikai remake pedig akár még jól is elsülhet: a Screen Gems vette meg a jogokat, ők néha egész tetszetős/merész cuccokat csinálnak (bár sokszor csúnyán mellé is nyúlnak...)
Ha pl. Antal Nimród megkapná ezt a cuccot :)

repulogepszerelo 2013.01.16. 00:15:51

A Merantauval kezdtem, hogy majd szép sorjában. A remélt bűnös élvezet helyett egy végtelen hosszú, a verekedős részeket leszámítva lassú, egydimenziós szarkupacot kaptam. :(
Remélem, a Raid nem dupláz rá, és nem egy túlhájpolt trágyadomb lesz.

szétbaszta a izét az óriásrobot 2013.01.27. 10:07:09

fasza poszt
fasza film

tipikus elsőrandis: ha elbírja, maradhat.
süti beállítások módosítása