Filmvilág blog

Tévéajánló - Péntek (04.20.)

2012. április 20. - Orosdy Dániel

Az elszánt diplomata
Fernando Meirelles (Isten városa) sikeres drámája John Le Carré bestsellere alapján a tiszteletbeli magyar Ralph Fiennes és a magyar származású Rachel Weisz főszereplésével.
Vetítik: Viasat3 - 21:20

A tébolyultak

George A. Romero Crazies-ének feldolgozása Timothy Olyphant és Radha Mitchell főszereplésével.
Vetítik: Viasat6 - 22:20

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr374462198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dutch 2012.04.20. 11:54:36

Emlékszem, hogy az eredeti Crazies-re mennyire kíváncsi voltam Romero miatt, majd amikor végre megszereztem és megnéztem, csalódás volt. Valószínűleg magas volt a léc a Dead-trilógia után, ami közül még a sokat kritizált utolsónak Day of the Dead) is baromi jó hangulata volt.

Egyébként ezt az új Crazies-t egyszer láttam, a mai trendnek megfelelő horrorfilm, ami egy kicsivel jobb az átlagnál, de már nem tud egyedi lenni, annyi hasonló téma volt már az elmúlt években (ennek ellenére jó szórakozás volt).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.20. 14:17:14

@dutch: Hasonlóan voltam a Crazies-zel én is, pedig tényleg nem rossz film, csak éppen Romero zombifilmjeinek színvonalát nem hozza. Érdemes összevetni Cronenberg korai munkáival, főleg a Shivers emlékeztet rá erősen.

dutch 2012.04.20. 23:46:40

Shivers...az nem a Body Snatchers-féleség, csak egy nagy házban? Valami ezer éve láttam, de a vége miatt sosem volt kedvem újranézni, valami borzalmasan depresszív. Ettől függetlenül nagyon eredeti, és jó film.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.21. 09:20:23

@dutch: Debizony, ez a Shivers. :) Cronenberg és a film "védelmezői" szerint innen nyúlták az Alien ötletét is, de szerencsére mi ennél tájékozottabbak vagyunk:

filmvilag.hu/xereses_aktcikk_c.php?&cikk_id=10476&gyors_szo=%7Cmagyar%7Cfilm%7C+magyar+film

dutch 2012.04.21. 10:18:05

Jó cikk! :)
Viszont a Dolog-nál ez a lehelet-kérdés nem csak legenda? Szerintem látszik mindkettejüké, csak az egyik gyengébben.

Ezt támasztja alá ez is:
"At a horror convention Q&A session in 2008, Keith David (Childs) was asked if he ever knew who, at the very end of the movie, was infected with the alien. He smiled and said, "Well, I don't know about (Kurt Russell), but it sure as hell wasn't me." He may be right, as the movie's prequel, The Thing established that, while assimilating its victims, the alien gets rid of all artificial implants and appendages (including medical implants, fillings and earrings). Childs' earring can still be seen (briefly) in his ear at the end of the movie. "

És mindig Childs volt a kérdőjel, nem MacReady.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.21. 11:25:55

@dutch: Legendának biztosan nem legenda, mert Carpenter is nyilatkozott róla, csak éppen szerinte nem volt szándékos. Ami szerintem teljesen védhető gondolat, de attól még a kérdés adott. (Az előzményfilmre ebből a szempontból én nem adnék, mert Carpenterék még egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a "szervetlen dolgot nem másol a Dolog"-témával, úgyhogy minden, ami ezzel kapcsolatos, csak rajongói hipotézis, nem több. Az viszont tény, hogy a két manus a film végén elég gyanús, akár látszik rendesen az a lehelet, akár nem. :) )

dutch 2012.04.21. 12:04:48

@Orosdy Dániel: Persze, az előzményfilm nem releváns, csak benne maradt az idézetben. A lényeg Keith David nyilatkozata. Én meg szeretnék hinni benne, hogy legalább happy end legyen ennek a remek filmnek a befejezése :)

dutch 2012.04.21. 12:06:52

@dutch: Hozzáteszem, marha jó volt ez a befejezés, még húsz évvel később is itt diskurálunk róla, ezt azért kevés film tudja. Komolyan nem értem, miért volt bukta a film (moziban).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.21. 17:51:56

@dutch: Én hajlamos vagyok elhinni, hogy az E.T. miatt nem voltak rá kíváncsiak a nézők, és talán a korszellemhez sem passzolt eléggé egy ennyire férfias, lehangoló film. (A befejezés akkor sem valami felemelő, ha elfogadjuk, hogy Childs nem fertőződött meg.)
BTW: nincs kedved csatlakozni a Filmvilág fórumához? Ott is szoktunk hasonló mélyenszántó témákról értekezni. :)

interzona.forum.st/

dutch 2012.04.21. 21:39:30

Oké, megnézem a fórumot!

Viszont ha már itt vagyunk, most komolyan, mit gondolsz a végéről?
Mivel Carpenter teljesen nyitva hagyta a dolgot (valószínűleg ő sem döntötte el, hogy fertőzöttek voltak-e a végén), teljes mértékben a nézőre hagyva a választ, így csak logikázni lehet.

MacReady biztosan nem volt az addig, amíg kinyírta a lényt. A robbanás után látjuk megint, de nem telhetett el elég idő az átváltozáshoz, valamint egy piával vánszorog az égő romok között, ha lény lenne, nem így viselkedne.
Childs ugye eltűnik a film végére, csak egyszer látják császkálni kint a hóban, kurva gyanús. Viszont a végén amikor meglátja MacReadyt, ráfogja a fegyvert (sőt, végig rajta tartja), de nem lövi le. Ha lény, egyből megöli, mert megismermi az emberi viselkedést, ha meg nem, akkor is csak így mehet biztosra a saját túlélése érdekében. Tehát a logika szerint ő sem fertőzött.

Na, bocs a hosszú kommentért, egy kicsit eltávolodtunk az Elszánt Diplomatától, de kapok az alkalmon, hogy ki lehet vesézni ezt az izgalmas témát :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.22. 18:20:08

@dutch: Utoljára az Eredet befejezése kapcsán témázgattam így haverokkal. :)
Szerintem csak annyi biztos, hogy Carpenter tudatosan nem hagyott egyértelmű befejezést a film végén, akármiket is mondott időközben. Ezzel együtt nekem Childs eléggé gyanús. Nem ismerhetjük egy földönkívüli logikáját, így pl. nem kizárt, hogy a Childs-dolog meg akarja várni, amíg MacReady elalszik, elgyengül, akármi, hogy akkor "lemásolja", és a fajának máris sokkal nagyobb az esélye a túlélésre. Meg aztán a folytatást is könnyebb lett volna úgy elkészíteni, ha nem biztos, hogy mindkét túlélő ember. De a film logikájához mindenképpen az passzol, hogy bizonytalanságban hagyják a nézőt, úgyhogy talán az az egyetlen hiteles megfejtés, ha kijelentjük: nincs hiteles megfejtés. :)
süti beállítások módosítása