Filmvilág blog

Gyilkosság és lelki béke

Titanic Filmfesztvál

2012. április 20. - Huber Zoltán

titaniclogo19.jpgA nyugati ember hajlamos úgy tekinteni a buddhizmusra, mint valami makulátlanul tiszta, éteri jelenségre. Igaz, a keresztény és iszlám véres történelmével összevetve Buddha követése valóban erőszakmentesnek és békésnek tűnhet - ez azonban korántsem jelenti, hogy a távol-keleti vallás mentes lenne az ellentmondásoktól, a bírálható vonatkozásoktól. A Gyilkosság és lelki béke pontosan azért érdekes mozi, mert látványosan szembemegy a különböző sztereotípiákkal, és egy gyilkosság felderítésén keresztül felvillantja a thai buddhista egyház problematikusabb oldalát is. Tom Waller rendező nem kritizálja a vallást, és nem foglal állást a kolostorok intézményrendszere ellen sem, csupán egy eddig nem látott szemszögből mutatja be ezt a zárt, misztikus világot. Filmje nemcsak markáns hangulatokkal gazdagítja a jól ismert bűnügyi műfajt, de azzal is szembesíti a (nyugati) nézőt, mennyire nevetséges és giccses képzeteket ápol a buddhista szerzetesek világáról.

Maga a sztori a klasszikus krimi dramaturgiáját követi: egy ex-rendőr a különböző nyomokat követve egyre súlyosabb titkokra derít fényt, miközben az álarcok is lehullanak a különböző szereplőkről. A deduktív detektívtörténet mellett a szokatlan helyszínválasztás sem kifejezetten úttörő ötlet, hiszen a Rózsa neve óta többen kiaknázták már ezt a szokatlan párosítást (gyilkosság és szerzetesek). A rendezőt természetesen nem a konkrét eset érdekli: maga a nyomozás csak ürügyként szolgál arra, hogy a buddhista kolostorok egzotikus világába kalauzolja a közönséget. Waller célja elsősorban annak bemutatása, hogy a bűn és a lelki béke sajnos nem feltétlenül zárja ki egymást – még Buddha mosolya mellett sem.

gyilkéslelkibéke.JPG

A dohányzó, mobiltelefonáló, és az adományokat féltő szerzetesek látványa igen meghökkentő, de még ennél is elgondolkodtatóbb, miként használják ki a különböző alvilági csoportok a békés és naiv kolostori életet. Waller a már ismert módon bonyolítja a szálakat, miközben nagy energiát fordít az erős atmoszféra felfestésére, de a keserű látlelet ellenére a csodás bangkoki környezet, illetve a hit nyújtotta lelki nyugalom is átszűrődik a képeken. Bár az ügy felgöngyölítése nem sok meglepetéssel szolgál, ráadásul a történetmesélés is kissé elvéti a ritmust, maga a provokatív és izgalmas alaphelyzet végül sikeresen elviszi a filmet a hátán.


Vetítik: Toldi Mozi – 04.21. 21:00 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr64462651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.20. 15:05:34

Nem hagyományos krimi ugyan, és apácákat szerepeltet szerzetesek helyett, de Eco könyve előtt volt már egy hasonló alkotás: John Pielmeyer színdarabja, az Agnes of God (filmváltozat: Norman Jewison, 1985 - Ágnes, az isten báránya).

Huber Zoltán 2012.04.20. 15:24:55

@Orosdy Dániel: Köszi az infót, nem is hallottam még róla. Szinopszis és szereposztás alapján nem tűnik rossznak...

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.04.20. 15:27:21

@Huber Zoltán: Érdemes próbálkozni vele, emlékeim szerint elég korrekt mozi.
süti beállítások módosítása