Filmvilág blog

Tévéajánló - Péntek (11.18.)

2011. november 18. - Orosdy Dániel

Pénzes asszony kerestetik
Elaine May első filmje, a romantikus fekete komédia (bizony!) szolid klasszikusa. Aki keres: a zseniális Walter Matthau. Akit megtalál: maga a rendezőnő.
Vetítik: TV2 - 11:10

Még drágább az életed!

Szórakoztató (és remake-be hajló) folytatás a jóval emlékezetesebb Drágán add az életedhez.
Vetítik: Cool - 21:15

A vámpír árnyéka 

Szellemes ötletre épülő, de sajnos hamar kifulladó vámpírmozi, tulajdonképpen Murnau klasszikusának, a Nosferatunak a fiktív werkfilmje. Leginkább E. Elias Merhige (Begotten) vizuális megoldásai és a Max Schrecket alakító Willem Dafoe miatt érdemes megnézni.
Vetítik: Viasat6 - 22:00

Batman visszatér

Tim Burton képregényfilmje.
Vetítik: Viasat3 - 22:15

Szökevényvonat

"Épp annyira különös film a Szökevényvonat, amennyire eklektikus a stáblistája: forgatókönyvét egy japán legenda (Akira Kuroszava) jegyzi, rendezője a korábban drámákat készítő orosz Koncsalovszkij, a két főszerepet egy Oscar-díjas színész (Jon Voight) és egy B-kategóriás akciósztár alakítja, a gyártó cég pedig az az izraeli Golan-Globus, amelynek nem éppen a minőségi produkciókkal forrt össze a neve. A történet látszólag hűen követi a katasztrófafilmbe oltott akciómozik dramaturgiáját: egy alaszkai börtönből megszökik két elítélt, felkapaszkodnak egy vonatra, a mozdonyvezető azonban szívinfarktust kap, így az acélszörny megállíthatatlanul vágtat előre a tehetetlen potyautasokkal.


Koncsalovszkij közel hibátlan, tökéletes ritmusú akciófilmet készített, ennyivel azonban nem elégedett meg: a Szökevényvonat az emberi természet destruktív tendenciáiról, gyilkos ösztöneiről és a determinizmusról is próbál állítani néhány dolgot. Teszi mindezt úgy, hogy karaktereit a műfajban megszokottnál jobban elmélyíti, ami feltehetően a forgatókönyvön dolgozó Eddie Bunker érdeme is, aki elsőkézből tudja, mit jelent bűnözőként, a társadalmon kívül létezni. A vonat itt nem csupán tetszőlegesen behelyettesíthető dramaturgiai eszköz, hanem a Jon Voight figuráját felemésztő, megzabolázhatatlan indulatok metaforája, amit a lenyűgöző zárókép is egyértelművé tesz." (BS)
Vetítik: TV2 - 02:50

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr733391244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dutch 2011.11.18. 10:53:47

A Szökevényvonat utolsó jelenete az egyik olyan, amit sosem fogok elfelejteni. Amikor megnéztem, még vagy 5 percig bambultam magam elé, annyira hipnotikus volt. Persze ez szubjektív, nem biztos hogy mindenkinél működik.
Viszont Roberts akkor még nem volt B-kategóriás, a szerepéért pedig Oscar-díjra jelölték (jól is játszotta a félhülye karaktert, mert engem eléggé idegesített :)

A Die Hard 2-nek viszont csak egy szinkronja van, így nem lehet elbaszni. Bár a Cool esetleg még kivághatja a véresebb részeket, az még nagy divat a kertévéken.

algi 2011.11.18. 11:26:26

A Még drágább az életedet nemrég láttam, és volt benne egy jelenet, ami nagyon megdöbbentett (reality check): McClain telefonálni próbál, de túl nagy a tömeg, és át kell verekednie magát egy szabad fülkéhez. Ebből egy érdekes, működő jelenetet tudtak csinálni. Ma előpattintaná a mobilt, aztán szevasz.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2011.11.18. 22:13:25

@algi: Engem egy másik jelenet döbbent meg benne, és teljesen érthetetlen. A tévé előtt meztelenül jógázó terrorista, aki egy hirtelen mozdulattal a távirányítóhoz kap. Szerintem fogadásból kerülhetett a filmbe, vagy egy Tyler Durden vágta bele. Semmilyen dramaturgiai funkciója nincs.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.11.18. 22:29:19

@Csunderlik Peti: Karakterszínező funkciója van sztem. Ahogy Franco Nero cicázásának az őrrel.

algi 2011.11.19. 10:09:27

@Csunderlik Peti: A meztelen jógázást megértem. Bemutatja, mennyire übermájer a főgonosz a múltkori bohóchoz képest. A távirányítós dologra most nem emlékszem. Nem észrevett valamit a tévében? Mondjuk Bruce Willist?

dutch 2011.11.21. 12:52:32

@Csunderlik Peti: Kb ugyanezt adta elő Stephen Lang is a The Hard Way-ben, csak nem jógázott. És tényleg érdekessé tette a karaktert.
süti beállítások módosítása