Filmvilág blog

Társutasfilm retróhangulatban

Comandante

2010. május 11. - filmvilág

Comandante - amerikai-spanyol, 2003. Rendezte és írta: Oliver Stone. Kép: Carlos Marcovich, Rodrigo Prieto. Zene: Alberto Iglesias, Paul Kelly. Szereplők: Oliver Stone, Fidel Castro.  99 perc
Vetítik: Duna TV - 22: 30


JFK és Nixon után Oliver Stone a nyugati hemiszféra újabb emblematikus politikusáról készített filmet.

Oliver Stone trendérzékeny szerző: mikor Vietnam-film kell, akkor Vietnam-filmet csinál, mikor a vicces erőszak jön divatba, akkor megveszi Tarantino második forgatókönyvét, igaz, QT az elkészült filmtől elhatárolta magát – vagy pedig úgy dönt: elmegy Kubába három napra, forgat az agg diktátorral, és piszokul ott lesz megint témaválasztásban, megoldásban, miegyébben a topon. Ott is lett, a Sundance Fesztiválon díjazták filmjét. Oliver Stone úgy fordult Fidelhez, mint az a középkorú szociológuskollégám, aki az antiglobalizmus kibontakozásának néhány év előtti időszakában egy általa szervezett buliban pohosan és vidáman házigazdáskodott Che Guevara-rajzolatú – az olasz Feltrinelli kiadó ismert 1968-as foltportréja – vörös pólóban. Stone ráérzett egy politikai divatra, és ennek a divatnak egy még ma is elérhető előképére, Fidel Castróra. A korai halál sokat segít a forradalmár-imázs őrzésében, Che romantikusabb emlék, mint Fidel – Trockij is szexibb, mint Sztálin, noha valószínűleg a permanens forradalmat sem lehetett volna kevesebb emberéletből megúszni, mint a „nagy terrort”, a perek-csisztkák-gulagok rendszerét.

De Che nincs, 1967-ben, Bolíviában, internacionalista küldetésben elhunyt, van viszont Fidel, a nyugdíjas államférfi, a népek barátja, aki kis országot vezet ugyan, de felemeli szavát, mint mostanában is, Irak ügyében. Számomra fájdalmas volt Stone filmje – leszámítva azt a technikai bravúrt, hogy párhuzamos spanyol-angol beszédből, sok kamerából, hangászatból, három nap forgatásból profin pörgő filmet csinált –, és nem azért, mert szeretni akarta Castrót (szíve joga, ha van rá gusztusa), hanem mert riporterként megkerülte a kemény kérdéseket, elsikálta őket. Egyszer-kétszer – a „jegyzőkönyv kedvéért” – bekérdezett, de olyan kérdések felett siklott el, mint a rakétaválságban tanúsított intranzigencia, az afrikai szerepvállalások brutális oldala vagy rendszerének reformképtelensége.

Alapvetően mégis hálás vagyok Oliver Stone-nak – így közvetve Fidelnek is –: miattuk olvastam el Zoé Valdes A semmi édenében című könyvét. Zoé Valdest Castro Kuba három „legfőbb ellensége” között említette, az 1959-es születésű, párizsi emigrációban élő írónő hőse már a forradalom győzelme után született, a május elseji havannai ünnepségen maga Che Guevara terített kubai zászlót anyja terhes hasára, mikor megindult a vajúdás. A főhősnő egy irodalmi folyóirat főszerkesztője, a mindennapi szűkösségek elszenvedője, „Kubában nem létezik méltóság – hogyan lehetne méltósága az embernek dezodor nélkül –, és nincs se krumpli, se szeretet...”, jegyrendszer van, cukornád-aratási verseny, és az emberek cukros vizet isznak éhség ellen. Ahol kirakattörő garázdaság miatt 13 évre ítélnek valakit politikai okból, a guantanamói bázison tálibokat kihallgató „különleges felhatalmazású” amerikaiak humánusnak számítanak a sziget maradékán regnáló politikai tisztekhez képest, hogy Szibéria és Kuba között az éghajlat a legnagyobb különbség, de a tropikus GULAG sem szívmelengetőbb az arktikusnál. Dúl a besúgóvircsaft, „hapsikám gyanút fogott, hogy cigarettánk parazsával jelzéseket adunk a jenki imperialistáknak”, és „valahányszor eszembe jut a jelszó, hogy állva kell meghalnunk, fájni kezd a lábam! Ki az istennek jutott eszébe ekkora hülyeség?” Ugyan kinek?

Fidelnek! Socialismo o muerte!


Vágvölgyi B. András


A cikk teljes verziója itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr321992777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csirkeGL 2010.05.11. 19:24:27

"a guantanamói bázison tálibokat kihallgató „különleges felhatalmazású” amerikaiak humánusnak számítanak a sziget maradékán regnáló politikai tisztekhez képest"

Höhö, ezen nagyot nevettem. Nem vagy kicsit elfogult barátom?:) Szerintem semmivel sem humánusabbak Castro pribékjeinél az amerikaiak... A kubaiak (jó komcsi módjára) legalább beérik azzal, ha az illető "bevallja" (valószínűleg el sem követett) bűnét. Börtönbe vonul, oszt annyi. Az amcsik meg addig kínozzák a szerencsétleneket hogy mondják el mit tudnak bin Ládenről, amíg élnek... vagy amíg rá nem jönnek pár év kínzás után h a csóka valóban nem tud semmit.

xstranger 2010.05.11. 19:26:04

intranzigencia - ez siman sportszerutlen.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.05.11. 19:55:18

Oliver Stone egy nyálas hazug csúszómászó, ez a nagy helyzet.

Pszt! 2010.05.11. 20:12:07

Oliver Stone a ma élő filmrendezők egyik legnagyobb alakja.

ember2010 2010.05.11. 20:16:30

Ez egy nagyon jó kis film. Tudom mert láttam. Fidel volt az a hadvezér, aki partizánharcokban elűzte az amerikaiak bábdiktátorát, a kubai nép segítségével. Azóta is próbálják kicsinálni. A kubai egészségügy magasan a legjobbak közt van a világon, az usa költség tizedéből.
Nem tetszik ez az usának, mert nem hódolt be nekik, ezért próbálják eltaposni, gazdaságilag, politikailag, katonalag és a sajtón keresztül is. Ezért van annyi agymosott Fidel-fikázó újságíró, akiknek fogalmuk sincs, mit köszönhet Fidelnek a kubai nép. Ha ez az újságíró csak tizedét tenne annyit a magyarokért, mint Fidel tett a kubaiakért, akkor az már nagyon szép eredmény lenne.Nem kell mindent elhinni, amit agymosott bértollnokok unalmukban firkálgatnak.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.05.11. 21:08:33

@ember2010: Túl sok kubai propagandát olvastál, ismerkedj meg inkább a valósággal. Kuba a régió elsői között volt a kommunizmus előtt, most az utolsó helyen áll. Nyomor van Kubában, semmilyen szabadságjog nincs, s Castróék rosszabbul bánnak a kubaiakkal, mint egy középkori spanyol földbirtokos az indián jobbágyaival. Mindez három embernek köszönhető a 2 Castrónak és Che-nek, az argentín félbolond kalandornak. Menj el Kubába, nézz körül!

A kubai egészségügy pedig szar. A szívműtétet valóban megcsinálják, ez tény, mert propagandaértéke van, de vakbélbe meg belehal az ember, s gyógyszerek nincsenek.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.05.11. 21:09:17

@Pszt!: Ez nem befolyásolja azt, hogy embernek egy rongy alak. Hitler is nagyszerű grafikus volt.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.05.11. 21:38:55

Ha elolvasom az egész cikket jobban megértem, hogy miről szól a film? Vagy csak utáljam Fidel ennyi alapján?
süti beállítások módosítása