Filmvilág blog

Hiánypótló filmekkel jön az ATAFF

2023. szeptember 21. - filmvilág

elfogy_a_levego_jelenetkep_002.jpg

Október 17. és 22. között ismét az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában. A szervezők idén is olyan filmeket tárnak a nagyközönség elé, amelyek nem, vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában. 

A fesztiválon lesz a magyarországi bemutatója Moldovai Katalin Elfogy a levegő (Without Air) című filmjének, amelynek a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje. A film a szolnoki premier előtt közvetlenül a régió egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján, a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepel a versenyprogramban. Az október 20-i vetítést közönségtalálkozó kíséri a stábbal a TISZApART Moziban, az alkotók egyenesen Varsóból érkeznek oda.

A film a pedagógus Ana történetét meséli el, aki felelősségteljesen végzi munkáját, míg egy nap egy szülő feljelenti őt, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánlja. Miközben a főszereplő megküzd a fullasztó rendszerrel, egyre jobban érzi, hogy nincs a helyén ebben az intoleráns társadalomban. A látványvilág kiemeli a megfelelés, az elnyomás és a személyes hitelesség témáit.  Látványtervező: Bocskai Gyopár. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével valósult meg, országosan a hazai mozikban november 2-től látható a Mozinet forgalmazásában.


Politikai thrillerrel kevert drámában játszik főszerepet Hajdu Szabolcs a Hatalom (Power) című filmben. A 2009-ben Szlovákiában lezajlott valós események által ihletett történet a hatalom rosszindulatú természetét emeli ki a karakterek érzelmeibe mélyedve. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült film vadászbalesettel indul, és a politikai gépezet legsötétebb zugaiba vezet. Prikler Mátyás filmjének világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, itthon a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon lesz először látható. A film látványtervezője: Nyitrai Anna és Michal Lošonský
. Az október 19-i vetítést követően a közönség Prikler Mátyás rendezővel beszélgethet.

 

Nuri Bilge Ceylan török rendező legfrissebb alkotása is versenyben van, a film Törökország idei Oscar-nevezése. Az Elszáradt füvekről (About Dry Grasses) története szintén egy tanárról szól, aki kötelező vidéki szolgálatának végéhez közeledve reméli, hogy áthelyezik Isztambulba. Amikor kollégájával együtt megvádolják diáklányok zaklatásáért, végleg elveszti a reményt, hogy kiszabaduljon a vidéki életből. Ceylan bő háromórás, kifejezetten csehovi karaktervezérelt drámája vizuálisan lenyűgöző moziélmény, amely – középpontjában egy kiábrándult és elégedetlen antihőssel – szellemi és erkölcsi űrt tár fel, miközben ügyesen örökíti meg az anatóliai sztyeppét és lakóit, gyönyörű és hangulatos fényképekkel ábrázolva életüket. A film látványtervezője Meral Aktan. Az Elszáradt füvekről a szolnoki vetítés után a Mozinetnek köszönhetően országosan is moziforgalmazásba kerül, 2024. március 21-től.


A Berlinale versenyprogramjában bemutatkozó Ingeborg Bachmann - Utazás a sivatagba (Ingeborg Bachmann - Reise in die Wüste) egy merész életrajzi film, amely az ötvenes években híressé vált osztrák költőnő Max Frisch svájci építész-íróval való viharos szerelmi kapcsolatát mutatja be. A személyes kihívásokkal teli életet - amelyben a fasizmussal való együttélés, a nők helyzetének témái jelennek meg - aprólékos megközelítéssel bemutató német rendezőnő, Margarethe von Trotta magával ragadó és elgondolkodtató moziélményt kínál a közönségnek. Látványtervező: Su Erdt

 

A szerelem kerül a középpontba abban a szeszélyes és magával ragadó bécsi romantikus filmben, amely az osztrák Chris Raiber debütáló nagyjátékfilmje a szerelem megrendítő, átalakító erejéről. A nyár első hava (First Snow of Summer) narratívájának lencséjén keresztül a szerelem olyan erőként jelenik meg, amely képes hegyeket elmozdítani, vagy akár felgyorsítani az évszakok váltakozását. Látványtervező: Enid Löser. A fesztivál vendége lesz a film rendezője, akivel az október 20-i vetítést követően találkozhatnak az érdeklődők.

 

A Moldovában, a 90-es évek elején játszódó filmben Dima, a traktoros, a seregbe szeretne jelentkezni, hogy a transznisztriai konfliktusövezet harcaiban vegyen részt. Csatlakozik hozzá Vasea, egy afganisztáni háborús veterán. Egy nyugtalanító felfedezés abszurd kalanddá változtatja küldetést, ahol a főhős a körülötte lévők közömbösségével, kapzsiságával és ostobaságával szembesül. A Szén (Carbon) a moldáv rendező Ion Borș első egészestés debütálása, amely a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremierjét követően itthon az ATAFF-on lesz először látható október 18-án, közönségtalálkozóval egybekötve. Látványtervező: Elena Porumbescu.

 

Mia Wasikowska alakítja a tanárnőt a Club Zéró (Club Zero) című filmben, aki tudatos táplálkozásra, végül pedig anorexiára neveli a diákjait. A cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotása itthon a szolnoki fesztiválon lesz először látható. Jessica Hausner abszurd, hitchcocki thrillerjegyekkel fűszerezett szatírája merész és nyugtalanító narratíván keresztül tárja fel az evészavarok birodalmát egy brit bentlakásos iskola kontextusában. A minimalista környezetben játszódó film elgondolkodtató megközelítéssel arra készteti a nézőt, hogy mérlegelje az erőforrásoktól kimerült világot ábrázoló apokaliptikus víziók jogosságát, valamint a tanár-szülő kapcsolatban felmerülő felelősségvállalás kérdéseit. A film látványtervezője Beck Rainford.

 

A Bohém (Il Boemo) a 18. századi Olaszországba kalauzolja a nézőt, feltárva Josef Mysliveček magával ragadó életét, aki kora leghíresebb cseh zeneszerzője volt és fényes karriert futott be. Petr Václav cseh rendező (Cesta ven (A kiút)) új filmje lenyűgöző jelmezekkel, korszakspecifikus részletek kíséretében egy lebilincselő időutazásra invitálja a közönséget. A film hat Cseh Oroszlánt nyert, köztük a legjobb rendezésért, a legjobb díszletért, jelmezért és maszkért járó elismerést 2023-ban. Látványtervező: Irena Hradecká.

  

A Verseny (The Chapel) című belga film rendezője, Dominique Deruddere a rangos Erzsébet Királynő komolyzenei verseny kulisszái mögé kalauzolja nézőit egy fiatal virtuóz zongoraművész társaságában, akinek gyerekkori démonaival kell megküzdenie. Amikor részt vesz egy világhírű versenyen, a traumatikus gyermekkori emlékek a felszínre kerülnek. A történet a korlátok alóli felszabadulás témáit tárja fel, rezonál a mai fiatalokra, akik a kiemelkedő teljesítmény miatti nyomást tapasztalhatják meg világszerte. A film látványtervezője: Pepijn Van Looy.

 

A cannes-i filmfesztivál Un Certain regard válogatásában mutatták be az ukrán rendező Makszim Nakonesnyi első filmjét - Pillangó látomás (Butterfly Vision) - amely a fesztiválon lesz először látható Magyarországon. A film főhőse, a 29 éves katona, Lilia két hónap fogság után a frontvonalról hazatérve a rájön, hogy terhes, miután felügyelője megerőszakolta. Sikerül-e túlélnie ezt a traumát, és megmenteni a gyermeket egy olyan társadalomban, amely nem hajlandó elfogadni egyiküket sem? A film a háború egyénekre és társadalomra gyakorolt hatását mutatja meg, miközben bizonyítja, hogy az ember milyen hajthatatlan tud lenni a viszontagságok ellenére. Látványtervező: Maria Khomyakova


A filmeket háromtagú zsűri bírálja el – köztük Josefine Ásberg látványtervező, aki elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legrangosabb díját a művészeti hozzájárulásáért a 2017-es A Négyzet című filmjéért, továbbá Tóth Barnabás filmrendező, a Momentán Társulat alapító tagja, akinek a Susotázs című kisjátékfilmjét 2019-ben beválogatták az Oscar-díj 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára, rá egy évre pedig az Akik maradtak című játékfilmje került fel a 2020-as Oscar-díj szűkített listájára, valamint Gózon Francisco Balázs Béla-díjas venezuelai-magyar operatőr, filmrendező, egyetemi tanár, akit 2019-ben Deák Kristóf Foglyok című filmjéért a Legjobb operatőrnek járó Magyar Filmdíjjal tüntettek ki. A zsűri tagjai mesterkurzust is tartanak a fesztiválon, amelynek részletei itt érhetők el.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a 10 játékfilm a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17-22. között Szolnokon, a díjakat október 21-én adják át.

A fesztivál részletes programja, a filmek vetítési rendje itt érhető el.

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9618219033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása