Filmvilág blog

Ez az 5 film versenyez a Magyar Mozgókép Fesztivál díjaiért

2023. május 10. - filmvilág

magassagok_es_melysegek.jpg

Idén közel kétszáz alkotást neveztek az alkotók hét kategóriában - játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, animációs film, egészestés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, és tévésorozat - a Magyar Mozgókép Fesztiválra. Immár publikus, hogy az EKF, az NFI, és a MFA kategóriánkénti szakmai delegáltjaiból álló előzsűri kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2023-ben a Magyar Mozgókép Díjakra.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek. A legjobb rendező díj öt nevezettje Bernáth Szilárd a Larry, Csoma Sándor a Magasságok és mélységek, Kerékgyártó Yvonne az Együtt kezdtük, Szakonyi Noémi Veronika a Hat hét és Tősér Ádám a Blokád című alkotásáért. A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Baranyi Benő (Zanox-Kockázatok és mellékhatások), Bernáth Szilárd (Larry), Csoma Sándor (Magasságok és mélységek), Szakonyi Noémi Veronika (Hat hét) és Tősér Ádám (Blokád) között dől majd el. A legjobb női főszereplő kategóriában Bánovits Vivianne-t Az énekesnő, Csonka Esztert a Szelíd, Pál Emőkét a Magasságok és mélységek, Román Katalint a Hat hét és Stork Natasát a Veszélyes lehet a fagyi című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Mészáros Máté (Nyugati nyaralás), Seress Zoltán (Blokád), Trill Zsolt (Magasságok és mélységek), ifj. Vidnyánszky Attila (Blokád) és Vilmányi Benett (Larry) közül kerül majd ki a győztes. Az operatőrök között Nagy András (Blokád), Tóth Levente (Magasságok és mélységek), Győri Márk (Hétköznapi kudarcok), Fecske Flóra és Vecsernyés János (Béke - A nemzetek felett) és Dévényi Zoltán (Hat hét) versenyez majd.

A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Dombrovszky Linda A helység kalapácsa, Vitézy László Az énekesnő, Szűcs Gábor Kék, kék, kék, Iványi Marcell Örök hűség és Paczolay Béla Pacsirta című alkotása. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában A döntés (Vízkeleti Márton-Ugrin Julianna), az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (Oláh Kata), A kinematográfus (Medvigy Gábor-Bollók Csaba), a Béke - A nemzetek felett (Tősér Ádám) és a Szabadító (Hajnal Gergely) jutottak a versenybe. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Az Aranyvonat legendája (Szász Attila), A maga természete szerint (Ugron Zsolna, Szebeni Zsuzsanna, Bertha Lívia), A moszkvai fogoly (Pajer Róbert), az Olimpiai álom Erdélyben (Szarka Nóra) és az Örököse a nemzet (Novák Emil) lesznek versenyben.

A legjobb kisjátékfilm öt jelöltje az Affrikáta (Gyimesi Anna), a Café Marilyn (Reszeli Soós András), a Pragma (Szelestey Bianka), a Sose lesz vége (Somossy Barbara) és a Vigyél el (Oláh Kata). A legjobb animációs film kategóriában a Cigánymesék-Valaha madarak voltunk (Horváth Mária), az Intermission (Bucsi Réka), a Műanyag égbolt (Bánóczky Tibor-Szabó Sarolta), a Toldi (Jankovics Marcell-Csákovics Lajos) és a Városi legendák (Glaser Kati) című filmek szállnak majd versenybe. A legjobb tévésorozat kategóriában A besúgó (Szentgyörgyi Bálint-Mátyássy Áron-Miklauzic Bence), A Király (Zomborácz Virág-Kovács István-Kovács Dániel Richárd), az Aranybulla (Kriskó László), az Elveszett idők (Nagy István) és a Hazatalálsz (Mátyássy Áron, Hajmási Péter, Bánovits Ottó, Kubinszky Péter, Buday Balázs) közül kerül majd ki a győztes.

A jelöltek teljes listája alant olvasható. Idén ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr. Az ünnepélyes díjátadóra június 10-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol 20 kategóriában adják át a legjobbaknak a Magyar Mozgókép Díjakat.

Idén június 7-10. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség. Május 15-éig lehet early bird bérletet váltani, és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6318120764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása