Filmvilág blog

Jön a 13. Frankofón Filmnapok

2023. február 10. - filmvilág

photo_2_dalvacaroline-guimbal_helicotronc_tripode-productions_dalva.jpg

Március 1-12. között 26 kortárs, köztük több díjnyertes filmet láthat a magyar közönség.

Március 2-án, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, az Oscar-díjas The Artist – A némafilmes rendezőjének legújabb alkotása, a Csapó! (Coupez!) című vígjáték nyitja majd a 13. Frankofón Filmnapokat. Michel Hazanavicius ismét egy szerelmi vallomást készített a Mozihoz.

Tavaly Cannes-ban a Kritikusok Hetén a legjobb alakítás díjával és a legjobb játékfilmnek járó Arany Sín díjjal méltatták a Dalva című belga drámát, melyben a 12 éves Dalva úgy öltözködik, sminkel, viselkedik, mint egy felnőtt nő. Egy este aztán a családsegítők váratlanul elviszik apja otthonából.

Szintén Cannes-ban debütált Louis Garrel rendezésében és főszereplésével az Ártatlan (L’innocent) című vígjáték. Amikor Abel megtudja, hogy az anyja egy börtönviselt férfihoz készül hozzámenni, bepánikol. A legjobb barátnőjével elkezdi követni a mostohaapa-jelöltet…

A 2022-es Berlinalen volt a világpremierje az Éjszakai átutazók (Les passagers de la nuit) című alkotásnak Charlotte Gainsbourg-ral és Emmanuelle Béart-ral a főszerepben. A két kamasz gyerekét egyedül nevelő Elisabeth egy éjszakai rádióműsornál kezd el dolgozni, ahol megismerkedik a kallódó Talulah-val, akinek szabad szelleme hamarosan erős hatást gyakorol rá és gyermekeire.

1_choses_humaines_5_a_vad.jpg

Tavaly Velencében mutatták be A vád (Les choses humaines) című francia drámát. Egy srác megerőszakolt egy lányt. Állítólag. Ki ez a fiú? Bűnös vagy ártatlan? És ki ez a lány? Áldozat, vagy épp bosszút akar állni? Charlotte Gainsbourg mellett Matthieu Kassovitz is emlékezetes alakítást nyújt a filmben.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Kortárs alkotások szekciójában és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok szekciójában egyaránt nagy sikert aratott A bűn melegágya (L’Origine du mal) című francia thriller, melyben a tengerparti luxusvillába betoppan egy fiatal nő, hogy megismerje sosem látott, dúsgazdag apját. Ezzel egy titkolózással és gyanúsítgatással teli hitchcocki lavina indul el.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Kritikusok Hetének zárófilmje, a Királynők (Reines) című marokkói dráma szintén szerepel a Frankofón Filmnapok kínálatában. A fordulatokban gazdag menekülős road-movie csodálatos tájakon, az Atlasz-hegység vörös szikláitól virágba borult völgyeken át egészen az Atlanti-óceán partjáig száguld keresztül.

Végül a tavaly Cannes-ban debütált, majd az idei Goya Filmfesztiválon 17 jelölést begyűjtött Szörnyetegek (As Bestas) című francia-spanyol thriller zárja az eseményt. Egy francia házaspár, Antoine és Olga már jó ideje egy kis spanyol faluban él. Az idejüket növénytermesztéssel és romos házak megóvásával töltik, békésen, ám viszonyuk a helyiekkel közel sem idilli. Olyannyira, hogy végül az életük is veszélybe kerül.

Március 4. és április 4. között több vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1918046134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása