Filmvilág blog

#121 - Babylon, A Fabelman család + A Király

2023. február 09. - filmvilág

babylon1.jpg

Új adásunkban Spielberg önéletrajzi ihletésű felnövéstörténetével (A Fabelman család), Damien Chazelle hollywoodi tanmeséjével foglalkozunk (spoileresen), plusz értékeljük az RTL Zámbó Jimmy-sorozatát (A Király.)

Az adásban megbeszéljük többek közt, hogy

  • magának állít szobrot Spielberg vagy a családjának,
  • szerelmeslevél vagy vádirat a Babylon,
  • miért bukhatott meg Spielberg és Chazelle filmje is,
  • tényleg a legjobb magyar sorozat A király,
  • és túltolja-e Nagy Ervin Jimmyt?

Menetrend:

1:30 - A Fabelman család
38:40 - Babylon
1:28:30 - A Király
1:58:20 - Csuja László a Besúgóról és A Királyról

podcast epizódjai minden fontosabb podcast applikációban elérhetőek, de a Spotify-on, az Anchoron és az iTuneson is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.) A podcast saját Facebook-oldala itt érhető el.  Az adás korlátozott ideig innen le is tölthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr518044834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekrényszagú néni 2023.02.15. 11:20:18

Már gyerekkoromban kirázott a hideg Jimmytől meg a hangjától, most se értem, mitől kellene érdekeljen a tahókirály meg a színvonalas közönsége.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2023.02.15. 19:22:23

@Szekrényszagú néni: Mesélnél még magadról? Nagyon érdekes embernek tűnsz.

Szekrényszagú néni 2023.02.15. 20:36:28

@Orosdy Dániel: Hát mit meséljek? Dinamikus csapatjátékosnak ismerem magam, egyetlen hibámként talán a túlzott maximalizmust említeném, amúgy meg tényleg nem értem, mi a frászért kell az agyhalott prolik szintjére belőtt produkciókat körbeugrálni, amikor vannak lényegesen érdekesebbek.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2023.02.16. 09:43:19

@Szekrényszagú néni: Látod, nem is olyan nehéz! :) Viszont az állást sajnos már betöltötték, véletlenül a nővérem fia, távoli ismerős.
Ami a sorozatot illeti, egy kocka nem sok, annyit se láttam belőle, de annyi azért már kiderült róla (csak az alkotók névsorát végignézve akár), hogy nem agyhalott prolik szintjére van belőve (hogy ilyen* dologról szól, abszolút más kérdés). De szerencsére az Amadeus több változatban is elérhető (rendező, blu-ray stb.), szóval semmi sem akadályoz a (nyilván sokadik) újranézésében. A magam részéről én simán megnézném adandó alkalommal a Jimmy-s sorozatot, mert ugyan nem sok dolog mozgat meg kevésbé, mint a Zámbó Imre életműve, de személyében nagyon érdekesnek tartom, és azt is, ahogyan halálában rákattant a fél ország, plusz ennek még van egy izgalmas utóélete is. Dehát ez van, kinek a pap, kinek a paplan.

* Mármint _szerinted_ ilyenekről.

Szekrényszagú néni 2023.02.16. 10:06:55

@Orosdy Dániel: Á, ilyenkor Tarr Bélával kell példálózni, az Amadeus sztem pont jó értelemben populáris, sok emberhez hozta közelebb, mondhatni újra menővé tette Mozartot és zenéjét (nem mintha olyan olyan nagy szakértője, rajongója vagy valamije lennék, de mégis). Ez az, amilyen Zámbó Imre soha nem lesz, mármint menő - az, hogy egy giccses lelkű, piás sanzonénekes borzasztó szerzeményeire tódulnak a prolik, mert hát a jóember itt a színpadon pont akkora suttyó, amekkorák mink prolik vagyunk, nem tudom, mitől lenne izgalmas, legfeljebb a minden tekintetben elég veszélyes szennyimádat és a mit okoskodsz itt, te szemüveges kötsög (hadd ne vonjak párhuzamokat a mai magyar politika ágenseivel és az igényes fogyasztóikkal) jelenségét erősíti még tovább, azt meg nagyon nem kéne.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2023.02.16. 10:28:22

@Szekrényszagú néni: Rendben, akkor nézz Tarr Bélát, ezen már nem veszünk össze. :)
"hogy egy giccses lelkű, piás sanzonénekes borzasztó szerzeményeire tódulnak a prolik, mert hát a jóember itt a színpadon pont akkora suttyó, amekkorák mink prolik vagyunk, nem tudom, mitől lenne izgalmas" - Nem hiszem, hogy ezt el tudnám magyarázni, de
a) sokra nem is mennék vele, attól tartok,
b) nem is nagyon akarom.
Szép napot!

Leadfoot 2023.02.18. 23:48:39

Chazelle kb. 15 éve kezdett el házalni ennek a filmnek az ötletével, de több producer is azt mondta neki, hogy ez így nem, de a zene jó, miért nem ír egy musicalt. Ez lett a La La Land.

Nem véletlen, hogy a Babylonban visszatérően fel-felcsendül egy zenei motívum, ami onnan van.

Kettős érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban egyébként. Sok jelenet és érzelem ütős, de a sztorivezetés gyengécske. De a Fabelmsnsnál ezerszer több spiritusz van benne.
süti beállítások módosítása