Filmvilág blog

Megjelent Csupó Gábor életrajzi kötete

2022. szeptember 28. - filmvilág

csupo_gabor1.jpg

Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én mutatta be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) és a FilmHungary Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötetét. A kiadvány a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelent meg.

A kiadvány – amelynek szerzői a Bánffy Miklós-díjas és a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás és a Magyar Mozgókép Díjas Takó Sándor - több mint három év kutató- és alkotómunka eredménye. A kutatómunka mellett számos személyes interjú készült Csupó Gáborral és a könyvben nyilatkozókkal: a magyarok közül megszólalt Csupó Attila, Jánosi Béla, Kálomista Gábor, Kerek Béla, Lakits László, Mándoki László, Mikulás Ferenc, Rófusz Ferenc, Szűcs László, Varga Tamara, Varsányi Ferenc és Wahorn András; Amerikából pedig George Acogny, Arlene Klasky, Tracy Kramer, Terry Thoren és Hal Waite. Csupó Gábor gyermekei közül nyilatkozott Brandon, Ruby és Kelcy Csupo is. A szerzők a történet elbeszélése során nagymértékben támaszkodnak arra az egyedülálló és a nyilvánosság előtt még nem publikált fotó-, film- és képzőművészeti forrásanyagra, amely Csupó Gábor és az interjúalanyok magángyűjteményéből való.

A könyv gazdagon illusztrált, albumszerű felépítése felidézi a magyar alkotó egész művészetét meghatározó vizuális látásmódot. A képek mellett kiemelkedő jelentőségűek a személyes visszaemlékezések, amelyeket a szerzők kultúr- és filmtörténeti vonatkozású írásai, értekezései kötnek össze.

Csupó Gábor munkássága

Csupó Gábor filmstúdiójában, a Klasky-Csupóban az 1990-es, 2000-es évek olyan sikeres amerikai rajzfilmsorozatai készültek, mint A Simpson család, a Fecsegő tipegők, a Jaj a szörnyek, a Thornberry család vagy a Duckman. Több mozis kasszasiker, két hollywoodi csillag és számos további rekord is fűződik a nevéhez. Pályája során dolgozott együtt Frank Zappával, Peter Gabriellel, Susan Sarandonnal, Bruce Willissel és Michael Jacksonnal is. Olyan stúdióknak gyártotta a sikerprodukcióit, mint a Nickelodeon, a Walt Disney, a Fox Television, és a Paramount Pictures. Karrierje során huszonháromszor jelölték a legrangosabb televíziós elismerésre, az Emmy-díjra, ebből ötször el is nyerte.  Alkotásain generációk nőttek fel, A Simpson családdal és a Fecsegő tipegőkkel popkulturális ikonokat teremtett. Az Amerikában töltött évtizedek alatt is megmaradt azonban magyar érzelmű és gondolkodású európai filmalkotónak.

csupo_gabor.jpg

Az MMA MMKI filmszakmai kiadványai

Az MMA MMKI évek óta kiemelt figyelemmel foglalkozik a magyar film területének kutatásával. A Fundamenta profunda elméleti megalapozó kötetek keretében jelent meg az Animációs körkép című kötet, amely a magyar animáció oktatási, intézményi és pályázati lehetőségeit járta körbe, illetve a Mozgókép és paragrafusok, amely a filmgyártás intézményi és szabályozási kérdéseivel foglalkozott. Az intézet Documenta Artis kötetei között látott napvilágot 2017-ben a Magyar forgatókönyvírók I. és 2019-ben a Magyar animációs alkotók I. interjúkönyvek, amelyekben kortárs alkotók szakmai, de az oktatás számára is felhasználható módon beszélnek szakmájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről. A 2021-ben megjelen Magyar producerek I. című kiadvány célja, hogy a magyar mozgókép kortárs alkotóinak gondolatait, meglátásit megőrizze. A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a 2021-ben megjelent Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amelyet a MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az MMA Kiadó készített közösen.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4017942416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása