Filmvilág blog

20 ezer néző vett részt a Film Maratonon

2022. szeptember 19. - filmvilág

bkfm2022_bazilika1.jpg

Több mint negyven telt házas vetítéssel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal zárult a Budapest-Bécs-Hollywood mottóval megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton, a Nemzeti Filmintézet felújított mozgóképeket bemutató rendezvénye. A mérleg: 100 film, hat nap, négy helyszín, húszezer néző.

A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatóság és a világ filmarchívumainak gyűjteményeiből felújított klasszikusokat, nagyvásznon ritkán látható legendás filmeket mutatott be az V. Budapesti Klasszikus Film Maraton, melyen összesen húszezer néző vett részt, megdöntve ezzel a korábbi évek látogatottságát

Telt házas volt a fesztivált megnyitó King Creole című, Elvis Presley főszereplésével készült Kertész Mihály-film vetítése. A Szent István téri ingyenes vetítéseken összesen közel ötezren nézték meg a Macskafogót, a Szelíd motorosok és Szárnyas fejvadász című klasszikusokat, illetve Kertész Mihály korai remekművét, A tolonc című némafilmet, amelynek vetítését a Győri Filharmonikus Zenekar élő zenével kísérte.

Először a Film Maratonon voltak láthatók felújítva olyan korszakos magyar alkotások, mint Az oroszlán ugrani készül Bujtor Istvánnal, a Sziget a szárazföldön Kiss Manyival, a Szürkület Haumann Péterrel és a Hosszú alkony Törőcsik Mari felejthetetlen alakításával. Bemutatták a Pannónia Filmstúdió legendás alkotásait, a Macskafogót, a Hófehért, Kovásznai György Habfürdőjét, valamint közel száz reklám és animációs rövidfilmet.

A filmeseknek, a diákoknak és a tanároknak a szervezők idén először ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítottak. A diákvetítéseken és oktatási programokon közel 3000-en vettek részt.

A Film Maraton meghívására a magyar fővárosba érkezett a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója, Thierry Frémaux, aki a filmtörténet kezdeteiről szóló Lumière! – A kaland kezdete című filmet hozta el Budapestre, amelyet a kiváló filmes szakember élő narrációjával mutatott be. Előadása végén elismerően nyilatkozott a Film Maratonról és hangsúlyozta a restaurált klasszikus filmeket bemutató fesztiválok és cinémathèque-ek jelentőségét.

Számos neves magyar alkotó és filmszakember, köztük András Ferenc, Bánsági Ildikó, Bleier Edit, Kő Edit, Elek Judit, Galambos Erzsi, Kende János, Steve Kovács, Pacsay Attila, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla, Enyedi Ildikó, Bacsó Zoltán, Varga György, Ragályi Elemér és Ullmann Mónika is személyesen részt vett a vetítéseken, és megosztotta a filmekhez kapcsolódó emlékeit a közönséggel.

bkfm2022_urania.jpg

Nagy népszerűségnek örvendtek Billy Wilder filmjei, a Van aki forrón szereti, A vád tanúja és az Egy, kettő, három, az Alain Delon és Romy Schneider főszereplésével készült A medence című klasszikus és a Romy Schneiderről készült dokumentumfilm, valamint Kertész Mihály filmjei.

Közel ötven külföldi filmarchívum és filmintézet vezető munkatársa érkezett a Maratonra az Egyesült Államoktól Szerbiáig számos országból, hogy bemutassa a programba küldött filmjeit és, hogy a Budapest Classics Lab elnevezésű konferenciasorozaton megossza tapasztalatait a klasszikus filmek restaurálásával, terjesztésével és azoknak az oktatásban való felhasználására vonatkozóan.

A párizsi Pathé-Seydoux Alapítvánnyal közösen a magyar filmörökségnek, a Pathé gyűjteményében fellelhető anyagainak a felkutatására közös programot indít a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum, a washingtoni Kongresszusi könyvtár gyűjteményében pedig eddig elveszettnek hitt Janovics Jenő és Kertész Mihály által rendezett filmeket azonosítottak be, amelyeknek hazahozataláról és a további magyar filmek felkutatásáról állapodtak meg a Maraton alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9017934866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása