Filmvilág blog

Indul a Budapesti Klasszikus Film Maraton

2022. szeptember 13. - filmvilág

a_tolonc_c_nfi.jpg

A felújított filmklasszikusokat felvonultató fesztiválon olyan remekműveket lehet látni a Szent István téren és a fővárosi mozikban, mint a Szelíd motorosok Jack Nicholsonnal, A medence Alain Delonnal és Romy Schneiderrel, A sejk fia Bánky Vilmával, a Sziget a szárazföldön Kiss Manyival, a Dögkeselyű Cserhalmi Györggyel, továbbá Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, A tolonc a Győri Filharmonikusok Zenekar élő kíséretével.

A Nemzeti Filmintézet szervezésében szerdától olyan felújított alkotások láthatók, amelyek kizárólag a Maraton keretében tekinthetők meg nagyvásznon. A rendezvény egyik különlegessége lesz A sejk fia vetítése, amely a hollywoodi némafilm korszak emblematikus alkotása, és a női főszerepet játszó Bánky Vilma az első magyar világsztárként vonult be az álomgyár történetébe.

Az immár ötödik alkalommal megrendezendő Film Maratonon a film és zene felejthetetlen találkozásainak is tanúi lehetnek a nézők: szimfonikus zenekarral, zongorával és tangóharmonikával kísérve is láthatunk mozgóképeket, és egy különleges minikoncertre is sor kerül Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző darabjaiból.

bkfm2022.jpg

A Film Maraton számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra is. A Dögkeselyűt András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr fogja felvezetni. A Napló gyermekeimnek vetítésén Bánsági Ildikó vesz részt, Galambos Erzsi az első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél majd, míg a Sziget a szárazföldön előadásán Elek Judit rendező és Ragályi Elemér operatőr köszönti a nézőket.

A 65 éves Pannónia Filmstúdió animációs remekműveit kísérő beszélgetésen Ternovszky Béla és Bleier Edit rendezőktől, Bacsó Zoltán operatőrtől és Kő Edit gyártásvezetőtől hallhatnak kulisszatitkokat az érdeklődók.

A diákoknak és tanároknak a szervezők 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, melyek a Film Maraton összes vetítésére érvényesek.

A nagyközönség számára a vetítéseknek otthont adó URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ-ban, a FRANCIA INTÉZET-ben és a TOLDI MOZI-ban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehetséges a jegyvásárlás.

A kedvezményes jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft, míg a szabadtéri vetítések ingyenesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4017930245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása