Filmvilág blog

Jön az Arany Medve-díjas film is CineFestre

2022. augusztus 22. - filmvilág

hetkoznapi_kudarcok.jpg

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díját, az Arany Medvét elnyerő Alcarràs, és Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjába beválogatott új filmje (Hétköznapi kudarcok) csak két kiragadott cím az idén szeptember 9. és 17. megrendezésre kerülő CineFest Kitekintő szekciójának filmjei közül.

Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmjének a világpremierje az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori (Venice Days) szekcióban lesz, ezt követően érkezik egyenesen a CineFestre, ahol a fesztivál zárófilmjeként láthatja Magyarországon először a közönség. A történet kiindulópontja egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség, amely félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. A film egyik szereplője Kerekes Vica (Apró mesék, Hab), aki Grosan Cristinával és a többi alkotóval közösen természetesen jelen lesz a miskolci premieren.

Carla Simón filmje, az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén. A katalán rendezőnő ezúttal a címadó falu földműveseinek mindennapjait mutatja be, az előző rendezésére jellemző őszinteséggel, melegséggel és visszafogott humorral. A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család gyerekeinek középpontba állítása lehetővé teszi a rendező számára, hogy a triviális, látszólag egyszerű eseményeknek rendkívüli jelentőséget adjon. A főhősöknek a szemünk láttára kell választaniuk a pragmatizmus és az idealizmus között.

alcarras.jpg

 

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló-díjban részesített Kék Hold tele van „üvöltéssel” és dühvel; a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészetben láthattuk. A huszonéves Irina minden vágya az, hogy elmeneküljön az állandó harc és erőszak világából, a családja neheztelése és szemrehányásai elől, akik egy üdülőhelyet vezetnek a román hegyekben. A film összes szereplője az archaikus patriarchális család foglya. A düh és a szorongás igazi terráriumában élnek, amelyet az egyház szentesít, és a mindenre kész, cselszövő nagybácsik és analfabéta unokatestvérek tartanak fenn. 

A 99 Hold főszereplői, Bigna és Frank látszólag nem is különbözhetne egymástól. A lány céltudatos életet él, a férfi csak sodródik előre. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ACID programjában debütált, erotikával túlfűtött filmben, amely könnyen lehet, hogy az idei CineFest egyik legmegbotránkoztatóbb alkotása lesz. 

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon.

A Kitekintő szekció részletes programja:

99 HOLD / 99 MOONS

D: Jan GASSMANN
Cast: Valentina Di Pace, Fellmann Dominik, Danny Exnar
(Switzerland, 2022) 110 min

Bigna, a 28 éves tudós mindent az ellenőrzése alatt akar tartani, még az erotikus vágyait is szigorú szabályok szerint elégíti ki. A 33 éves Frank droggőzös álmokban keresi az élet értelmét, és közben mindenkit kihasznál. Ez a két világ ütközik össze, amikor a pár szenvedélyes viszonyba bonyolódik egymással. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át ebben a Cannes-ban debütált, erotikával túlfűtött filmben.

 

ALCARRÁS

D: Carla SIMÓN
Cast: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xénia Roset
(Spain/Italy, 2022) 120 min

Az emlékezetes 1993 nyara után érdemes volt öt hosszú évet várni Carla Simón legújabb filmjére. Az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén, és a katalán rendezőnőnek sikerült megőriznie mindent abból, ami a debütálását olyan izgalmassá tette. A címadó falu földműveseinek mindennapjait bemutató történet hozza az 1993 nyarából ismerős őszinteséget, melegséget és visszafogott humort. A gyerekek középpontba állítása mindkét filmben lehetővé teszi a rendező számára, hogy a triviális, látszólag egyszerű eseményeknek rendkívüli jelentőséget adjon. Itt azonban véget is érnek a hasonlóságok, mivel a bensőséges Alcarràs váratlanul olyan politikai felhanggal gazdagodik, amely szinte teljesen hiányzott Simón első filmjéből. Akárcsak A facipő fája című klasszikusban, a provinciális világ békéjét a modernitás és a haladás itt is visszafordíthatatlanul megtépázza. A főhősöknek a szemünk láttára kell választaniuk a pragmatizmus és az idealizmus között.

 

ECC, PECC, KI LEHESZ? / SEE HOW THEY RUN

D: Tom GEORGE
Cast: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody
(USA, 2022)  98 min 

London, az 1950-es években. A West Enden egy nagy sikerű színdarab filmváltozatát készítik elő, egészen addig, míg a hollywoodi rendező gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar egy olyan fejtörővel szembesülnek a fénylően mocskos színházvilág kulisszái között, ami tulajdon életükre is veszélyt jelent.

 

ELÁTKOZOTT BARLANG / ZAKLIATA JASKYŇA / THE ENCHANTED CAVE

D: Mariana CENGEL-SOLCANSKÁ
Cast: Tereza Bebarová, Dominick Benedikt, Predrag Bjelac
(Slovakia/Czech Rep./Hungary, 2022) 98 min

A családi mese legendák és mítoszok korába kalauzol vissza. Az erdő mélyén található egy varázslatos barlang, amelyben olyan sok só található, hogy évszázadokon keresztül megélhetést nyújtott az embereknek, és prosperitást hozott el a királyság számára.

 
HÉTKÖZNAPI KUDARCOK / BĚŽNÁ SELHÁNI / ORDINARY FAILURES

D: GROSAN Cristina
Cast: Tatjana Medvecká, Beáta Kaňoková, Nora Klimešová, Kerekes Vica
(Czech Rep./Hungary/Slovakia/Italy, 2022) 84 min

Megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. Grosan Cristina filmjének a világpremierje a világ legrégebbi mozgóképes seregszemléje, az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban lesz. A meghívással a magyar film idei legnagyobb sikerét érte el a Hétköznapi kudarcok. Grosan Cristina első játékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell világpremierje a rangos Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, s az alkotás szerepelt többek között az ’A’ kategóriás Tallinni Nemzetközi Filmfesztivál programjában is. A film egyik főszerepét Kerekes Vica játssza (Apró mesék, Hab).

 

KÉK HOLD / CRAI NOU / BLUE MOON

D: Alina GRIGORE
Cast: Ioana Chitu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi
(Romania, 2021) 85 min

A huszonéves Irina a káosz közepén ébred fel. Minden vágya az, hogy újra lehunyhassa a szemét, hogy elmeneküljön az állandó harc és erőszak világából, a családja neheztelése és szemrehányásai elől, akik egy üdülőhelyet vezetnek a román hegyekben.

A film összes szereplője az archaikus patriarchális család foglya. A düh és a szorongás igazi terráriumában élnek, amelyet az egyház szentesít, és a mindenre kész, cselszövő nagybácsik és analfabéta unokatestvérek tartanak fenn. Irinára csak sz esze miatt van szükségük, de ezt soha nem ismernék el. Azt meg pláne nem engedik, hogy Bukarestbe menjen tanulni és a saját életét élje. Így Irina lesz az, aki a legtöbbet szenved, a legtöbbet küzd, és a leginkább próbára teszi az őt gúzsba kötő kötelékek szakítószilárdságát.  

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló díjban részesített Alina Grigori játékfilmes debütálása tele van „üvöltéssel” és dühvel; a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészetben láthattuk. A hatalom ábrázolásának és gyakorlásának minden módozatában a hagyományra építve mutatja meg nekünk, hogy milyen kétségbeesett helyzetet eredményez a tehetetlenség és a cselekvőképtelenség.

 

NAGYFIÚ / BIGMAN

D: Camiel SCHOUWENAAR
Cast: Maik Cillekens, Anouar Kasmi, Ali Ben Horsting
(Netherlands, 2022) 90 min 

Két jóbarát, Dylan és Youssef arról álmodik, hogy egy nap majd profi focisták lesznek. Amikor Dylan egy baleset következtében kerekesszékbe kerül, meg kell barátkoznia új életével. Az apja – és korábbi edzője – azt akarja, hogy fogadja el a fogyatékosságát, és zárja ki a focit az életéből, de Dylan eltökélt szándéka, hogy újra játszani fog. Egy történet az igaz barátságról és arról, hogy a legnagyobb meccset talán az utolsó másodpercben sem késő megnyerni.

 

TESTVÉR / SISTER

D: Ruoxin YIN
Cast: Zifeng Zhang, Yang Xiao, Yuanyuan Liang
(China, 2021) 127 min

A szüleit elvesztő lány nehéz dilemmával szembesül. Választania kell, hogy tovább éli a saját életét vagy felneveli a kisöccsét?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2117912903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása