Filmvilág blog

Mozgóképes meditálás Tilda Swintonnal

Exkluzív vetítés a Memoriából

2022. június 01. - filmvilág

memoria1.jpg

Először kerül itthon mozikba három vetítés erejéig a kortárs szerzői film méltán körülrajongott, Arany Pálma-díjas (Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire) thaiföldi rendezőjének, Apichatpong Weerasethakulnak Tilda Swintonnal közös új mozgóképes meditációs kísérlete, a Memoria. Budapesten kettő, a pécsi Apolló moziban egy alkalommal vetítik.

A filmről a tavalyi cannes-i premier kapcsán így írt a Filmvilágban Gyenge Zsolt:

"Apichatpong Weerasethakulnál oly mértékben hiányzik a hagyományos történetben való gondolkodás, olyannyira a kép és a hang egyszerre kinematografikus és szoborszerű jelenlétére épülnek filmjei, hogy szinte lehetetlen róluk írni.

A Memoria számomra Weerasethakul legjobb filmje, mert eltávolodott az otthonát és identitását jelentő thaiföldi mítoszvilágtól, amelyet velejéig ismert, és ami ezáltal a kívülálló számára megközelíthetetlennek tűnt: a feldolgozott anyaghoz való saját távolsága okán nézőként is hozzáférhetőbbé vált, amiről beszél. Ezúttal a brit Tilda Swinton és a francia Jeanne Balibar főszereplésével Kolumbiában forgatott egy olyan, külföldiként ott élő botanikusról, aki egy reggel arra ébred, hogy belülről nagy erejű, tompa puffanásra emlékeztető hangot hall (magyarul robbanófej-szindrómaként írják le).

A lenyűgöző perceptuális hatásokat generáló film több mint két órájában ennek a hangnak a rekonstruálási kísérleteit látjuk: azt, ahogyan az érintett megpróbálja szavakba önteni, ahogy egy hangmérnök a rendelkezésére álló zörejadatbázisból igyekszik azt kikeverni, ahogy orvosokkal és egyszerű emberekkel megpróbálja megosztani. Mindezt statikus, rögzített kamerával felvett, hosszú jelenetekben követhetjük figyelemmel, amelyek a hangi és képi eszközök egyszerűségükben is magával ragadó használata révén anyagszerű jelenlétre tesznek szert a moziban – ezért használtam korábban a szoborszerű jelzőt. Ahogy a Tilda Swinton által játszott karakter elkezd saját bensőjében, majd geológiai rétegekben, majd mások emlékezetében és fantáziájában egyre valószerűtlenebbül elmélyedni a zörej forrásának feltárása érdekében, az az érzésünk, hogy a film által épített világ anyagszerű valójában, körbejárhatóan van előttünk, mint egy múzeumi installációban."

memoria.jpg

Első vetítés: június 10. 20:00 - Toldi mozi.

A filmet felvezeti Mazzag Izabella, filmrendező.

Jegyvásárlás június 2-től a Toldi mozi honlapján.

A vetítés után a Cinema Niche sorozat újraindulása alkalmából a Barcode szervezőcsapata lepi meg a Toldi mozi közönségét egy bulival, amely a jegyet váltott nézők számára ingyenes.

Hivatalos szinopszis:

Amióta Jessica (Tilda Swinton) egy reggel hangos „durranásra” ébred, nem tud aludni. Miközben Bogotában próbálja megfejteni a hang forrását, ahol épp a húgát látogatja, összebarátkozik Agnesszel (Jeanne Balibar), egy régésszel, aki egy épülő alagút munkálatai közben felfedezett emberi maradványokat tanulmányoz. Jessica Ágneshez utazik az ásatás helyszínére. Egy közeli kisvárosban találkozik Hernannal (Elkin Diaz), a halásszal, akivel megosztják egymással emlékeiket a folyó mellett. Ahogy a nap a végéhez közeledik, Jessica is egyre közelebb kerül a körülötte történő különleges
események megértéséhez.

Mi az a Cinema Niche?

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4317845319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása