Filmvilág blog

#106 - A besúgó és Az Északi

2022. május 23. - filmvilág

besugo.jpg

Nézettségi rekordokat döntött az HBO Max első, teljesen eredeti koncepción alapuló sorozata, A besúgó, amelyről már eddig is rengeteg kritika, véleménycikk és elemzés született. A műsor első felében körbejárjuk mi is a sorozatot, utána pedig egy friss mozibemutatóval, a Robert Eggers-féle Az Északival foglalkozunk. (A spoilereket külön jelöltük.) Vendégeink: Kovács Bálint (hvg.hu) és Orosdy Dániel.

Az adásból kiderül többek közt, hogy

  • ki A besúgó célközönsége,
  • hány formája létezik a hitelességnek,
  • és melyik a fontos közülük,
  • mikor foghat erősebben a forgatókönyvíró ceruzája,
  • miért fontos Vangelis öröksége,
  • bedarálta-e Hollywood Robert Eggerst,
  • és meggyőző-e vikingként Alexander Skarsgård?

Menetrend:

00:50 - A besúgó (25:45-től spoileresen)
54:55 - Vangelis
58:35 - Az Északi (1:33:35-től spoileresen)
1:45:50 - Ajánljuk még

 

A podcast epizódjai minden fontosabb podcast applikációban elérhetőek, de a Spotify-on, az Anchoron és az iTuneson is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.) Az adás korlátozott ideig innen le is tölthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8417837777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.05.26. 23:13:39

Az északi (2022)
.
Szimpla Hamlet a Valhalla Rising és a 300 stílusában és a Vikingek sorozat díszletei/jelmezei között elmesélve. Nem volt rossz film, de egyszer megnézni pont elég. Ha tudtam volna, hogy Anya Taylor-Joy szerepel benne nem vártam volna eddig vele.

Szekrényszagú néni 2022.05.27. 12:24:48

Taxisofőr elején Bickle azzal vágódik be a munkaadójánál, hogy vietnámi veterán, ha nem csalódom valami igazolványt is mutat róla, szóval 2 elmebetegnek legalább kell lennie a filmben.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2022.05.30. 07:23:15

@Szekrényszagú néni: Csalódol. :( Egy világos színű cetlit (kb. jelentkezési lapot) ad át Joe Spinellnek, aztán kérésre a jogsiját. KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA mondja, hogy katona volt Vietnamban, kitüntetéssel szerelt le, a tengerészetnél szolgált, ami imponál Spinellnek, mert ő is ott szolgált. ***Ennyi.*** Nincs se papírja a katonai múltról, se semmije, csak egy zavart-zaklatott arckifejezés, ami bármire utalhat, pl. hogy éppen hazudik, vagy valójában meglógott a sorozás előtt, vagy megtudta valahonnan, hogy ezen a helyen így lehet bevágódni, vagy (...).

Szekrényszagú néni 2022.05.30. 07:46:23

Lehet, a fegyverekhez viszont ért valahonnan, ezt a tudását valahol össze kellett szednie. Vagy Amerikában úgyis mindenki fegyverbuzi, aki kicsit is az akar lenni?

Északiról: kicsit túl sokat ordítoznak benne, elhiszem, hogy ezek zabolátlan vikingek az ősidőkből, de valószínűleg még azok se üvöltöttek egész nap érzelmileg felspannolt állapotban sem. Amúgy rossz értelemben hollywoodias lett, messze nem akkora durranás sajna mint vártam. Sztem nyugodt lélekkel kihagyható, szemben Eggers eddigi filmjeivel.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2022.06.21. 09:47:03

@Szekrényszagú néni: Amerikában kb. semmit sem jelent, hogy valaki ért a fegyverekhez, lehet attól még ápolónő, mérlegképes könyvelő vagy egyetemi tanár. Nem mindenki fegyverbuzi, de szinte bárkinek lehet fegyvere, van is belőlük civil kézben több háborúra elegendő, használatra pedig apa/anya gyerekkorában simán megtanít bárkit, ha épp olyanja van.

KingaBrit · http://kingabrit.wixsite.com/kinga 2022.06.26. 21:58:05

Bocs, h kicsit későn szólok hozzá; csak most fejeztem be a Besúgó c. sorozatot, és újra megallgattam az erről szóló podcatotokat.

Csak nagyon röviden és pusztán a tények kedvéért: én nem csak pontosan egyidős vagyok Szávával, hanem abban az időben én is a Közgázra jártam, és ráadásul Rajkos is voltam egy ideig, pont akkor, amikor a Bibósok hozzánk jártak át tapasztalokat szerezni és fél-illegális előadásokat hallgatni (OV évre egyidős velem). Azzal, amit ti mondtatok a történelmi hitelességről, stb., maximálisan egyetértek, és én spec. semmi bajt sem látok ez ügyben a sorozatban (mármint abban, h semmi nem úgy történt a 'valóságban', mint ebben a fikcióban), sőt, minden pontban azonosan gondolkodom veletek a sorozatot illetően. De van egy pont, szerintem nagyon lényeges pont, ami éppen az ellenkező módon jött le nekem, mint nektek, és ez a(z esetleges) politikai kihallásokra vonatkozik.

A 7. részben elfogott a kényelmetlen érzés, mert ott megjelenik egy valóságban is úgy létező szervezet, a Duna-kör, ráadásul joghallgatókkal körülvéve. Namost, nyilván tudjátok, h a magyar ellenzék tömegbázisa részben ebből a szervezetből nőtt ki, pont akkor és ott, és ekkoriban indult a mai politikai elit nagy részének a karrierje is, kezdve OV-vel. Ezek az emberek szinte mindegyike jogász, és köze volt a Duna-körhöz. A sorozatban az ellenzéknek ez a csoportja a "jó" oldal (leegyszerűsítek, bocs, a rövidség kedvéért), szemben Szávával (és körével). Nekem az a nagyon aggasztó és kényelmetlen érzésem támadt, hogy miután ezt az oldalt sokkal inkább lehet azonosítani a történelmi OV-holdudvarral, mint a Száva -kört (mert ez az oldal konkrét történelmi környezettel van megtámogatva, szemben a fikciós Kilián-kolis csapattal), megvan a komoly veszély, h a sorozat az OV rezsim pofátlan aplogetikájára fut ki, mármint arra, h tulképpen a történelemben ők voltak a jó szereplők. Ráadásul az amerikai követségi dolgozó meglehetősen sötét, agresszív, negatív karakter az epizódban, aki a másik oldaltól feltétel nélküli lojalitást kíván. Ez szó szerint egybevág az OV rezsim folyamatos nyugatellenes és Soros ellenes kampányával, és ez is az én aggodalmamat növeli.

Hadd tegyem hozzá, tudom (és egyetértek azzal), hogy a 61 ország nézőinek nagy többsége valszeg sz*rik erre, viszont morálisan nagyon aggasztónak tartom, h egy magyar filmes erre futtat ki manapság egy alkotást. Mondom, nem a nemzetközi közönség miatt, hanem az egyetemes moralitás szempontjából.

Még csak annyit, hogy nagyon-nagyon, és őszinte szívből remélem, hogy tévedek, és más lesz a folytatásban a sorok (pontosabban a képek) között olvasott "üzenet", de ezt csak a további évadok fogják eldönteni.

Sereglei 2022.06.27. 10:56:02

Ajánlom, mert a hitelesség problémája kb. ennyire rétegzett.:youtu.be/1t0cJe98bPs
süti beállítások módosítása