Filmvilág blog

Ezek az inkubátoros magyar filmek jönnek 2022-ben

2021. december 30. - filmvilág

 

elfogy_a_levego.jpg

2022-ben Baranyi Gábor Benő, Csoma Sándor, Moldovai Katalin, Szilágyi Fanni és Szabó Mátyás elsőfilmes rendezők is nagyjátékfilmmel mutatkoznak be a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával.
 

Elfogy a levegő

Ana (Krasznahorkai Ágnes) a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szülő̋, Ákos (Bölönyi Zsolt) feljelenti az órán kisegítő filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor (Sándor Soma) kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

rendező: Moldovai Katalin
forgatókönyvíró: Palóczi Zita, Moldovai Katalin
operatőr: Táborosi András
producerek: Kovács Béla Attila, Muhi András, Moldovai Katalin

 

Magasságok és mélységek

magassa_gok_e_s_me_lyse_gek_werk_hekli_andrea.jpg

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

rendező-forgatókönyvíró: Csoma Sándor
operatőr: Tóth Levente
producerek: Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan
forgalmazza: Mozinet

 

Vándorló levelek

va_ndorlo_levelek.jpg

Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké… 

rendező: Szabó Mátyás
forgatókönyvíró: Szabó Mátyás, Mikó Csaba, Barcsai Bálint
operatőr: M. Deák Kristóf
producerek: Iványi Petra

 

Veszélyes lehet a fagyi

vesze_lyes_lehet_a_fagyi.jpg

Éva és Adél egypetéjű ikrek (Stork Natasa kettős szerepben). Látszólagos sikereik ellenére megrekedtek és boldogtalanok. Amikor beleszeretnek ugyanabba a férfiba (Patkós Márton), szembe kell nézniük élethazugságaikkal és kezükbe kell venniük a sorsukat. A Veszélyes lehet a fagyi egy nyers, de közben mégis szentimentális történet, melyet a Kamaszkor végével 2015-ben a Friss Hús fesztivál fődíját elnyerő, az utóbbi években tévésorozatokat rendező Szilágyi Fanni hoz el nekünk. 

rendező: Szilágyi Fanni
forgatókönyvíró: Lányi Zsófia és Szilágyi Fanni
operatőr: Szilágyi Gábor
producerek: Pataki Ágnes, Kenesei Edina
forgalmazza: Mozinet

 

Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Romantikus sci-fi vígjáték egy magyar iparvárosból gyógyszerkísérlettel, időutazással, és akciójelenetekkel. A film főhőse, a 18 éves Misi (Bálint Előd) a Zanox nevű kísérleti szert tesztelve véletlen rájön, hogyan lehet az időben utazni, miután megkóstol egy bizarr kinézetű házi pálinkát, amelyet egy idegen bácsitól kap egy kórházban. Baranyi Benő nemzetközileg elismert filmrendező korábbi munkái alapján különleges alkotásra számíthatunk, melyben a könnyed szórakoztatás magas színvonallal és szerzői jegyekkel párosul.

 

rendező, forgatókönyvíró: Baranyi Gábor Benő
operatőr: Gajdics Dávid
producerek: Gyurin Zsuzsi, Molnár Dániel, Romwalter Judit, Sümeghy Claudia, Oskó-Szabó Csaba
 

Kilakoltatás

 

A Kilakoltatás egy szatirikus hangvételű film, amely egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó (Orosz Ákos) és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni (Nagy Mari) heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. Az egyszerűnek tűnő kilakoltatási eljárás ugyanis a nő ellenállása miatt óráról-órára egyre bonyolultabb lesz, és egyre több olyan ember, hivatalos szerv jelenik meg, akinek semmi keresnivalója nem lenne a helyszínen.

rendező, forgatókönyvíró: Fazekas Máté
operatőr: Tóth Evelin Judit


Bemutató dátuma: 2022. március 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3616799138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása