Filmvilág blog

Díjat kapott a Freeszfe az Európai Parlamenttől

2021. július 14. - filmvilág

europai_polgar_dij.jpg

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programja kapta 2021-ben Magyarországról az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat.

A 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki, melyek az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket képviselik.

A díjra magánszemélyeket és szervezeteket jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament alelnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról. A kuratóriumot a kuratórium elnöke, az Európai Parlament négy alelnöke, az Európai Parlament két korábbi elnöke, két kiemelkedő személyiség, valamint egy páneurópai civil társadalmi szervezet és egy páneurópai ifjúsági szervezet egy-egy képviselője alkotja.

freeszfe_nyiltnap.jpg

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programjának célja, hogy az Színház és Filmművészeti Egyetem modellváltása miatt az egyetemről távozó hallgatók oktatóikkal folytathassák a képzésüket és diplomát kaphassanak. Öt európai egyetem – a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) és a bécsi Filmakadémia (Filmakademie Wien) – ismeri el az SZFE hallgatóinak eddig megszerzett kreditjeit és segíti az oktatóikkal tovább folytatott munkát.

A díjat az Európai Parlament hazai irodájának szervezésében először Magyarországon, majd novemberben Brüsszelben, egy központi ünnepségen adják át az összes európai díjazottnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5616614480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása