Filmvilág blog

41 dokumentumfilm készül az NFI támogatásával

2020. augusztus 11. - filmvilág

dok_szomszedaink_a_magyarok_foto_goldenrootfilm.jpg

Több mint 300 millió forinttal támogatja televíziós bemutatásra készülő dokumentumfilmek gyártását a Nemzeti Filmintézet. A tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm és az újdonságként meghirdetett tévésorozat pályázatok beadása és feldolgozása is folyamatban van.  

A Nemzeti Filmintézet az elmúlt hónapokban meghirdette a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animációs-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatra összesen több mint 1000 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. 

A nagyszámú beérkezett szinopszisra tekintettel a pályázat első fordulójában a dokumentumfilmek gyártására meghirdetett 200 millió forint támogatási keretet a Filmintézet májusban megemelte. A Televíziós Döntőbizottság összesen 302,532 millió forint támogatást szavazott meg 41 dokumentumfilm gyártására. 

dok_marosszeki_kodaly_zoltan_gyermekkar.jpg

A támogatott alkotásokban többek között kiemelkedő személyiségeket ismerhet meg a közönség. Dokumentumfilm készül a Hadik család kalandos történetéről (rendező: Hevér Zoltán), a székesfehérvári Bory családról (rendező: Novák Emil), Ferencz József erdélyi unitárius püspökről (rendező: Orbán János Dénes), Rodolfóról, a legnagyobb magyar bűvészről (rendező: Géczy Dávid), a modern képzőművészet megkerülhetetlen alkotójáról, Csernus Tiborról (rendező: Surányi András), Brassai Halász Gyula világklasszis fotógráfusról (rendező: Borsody István), az Auguszt család másfél századon átívelő történetéről, mely a főváros múltját is feleleveníti (rendező: Sztanó Hédi), a temesvári születésű Illy Ferenc, a világhírű „Illy” kávé atyjáról (rendező: Makó Andrea), valamint Bence Lajos muravidéki magyar költőről (rendező: Gál Anasztázia). 

Tragikus történelmi események feldolgozására vállalkoznak az alkotók szemtanúk és túlélők megszólaltatásával. Téglásy Ferenc és Téglásy Imre az 56-ot követő megtorló gépezet működését, Vojtkó Ferenc valamint Somogyvári Rudolf is a magyarországi svábok traumáit, dr. Velkovics Vilmos Budapest ostromát, mely során minden harmadik elesett katonára egy civil áldozat jutott, Pannoniay Boglárka Erzsébet a felvidéki kitelepítések történetét, míg Varjasi-Kispéter Zsófia a hortobágyi kényszermunka táborokból visszatérők újrakezdését és beilleszkedését dolgozza fel készülő dokumentumfilmjében. 

dok_budapest_ostroma_foto_fortepan.jpg

A példaértékű történeket megörökítő filmek között ismerhetik meg majd a nézők a többszáz gyermeket megajándékozó „dévai mikulásokat” (rendező: Novák Lajos), a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart és tanárait (rendező: Ducki Witek), a Budapestről a varázslatos Székelyvarságra költözött Baksa József túravezetőt (rendező: Pál Melinda), a Duna-delta természetvédelmét 55 éve szolgáló Kiss J. Botond nemzetközi hírű természettudóst (rendező: Xantus Áron-Xantus Gábor), a Városmajori Katolikus Egyesület több évtizedes megtartó erejének titkát (rendező: Réti László) és a generációk életét jobbá tevő Molnár Mária misszionárius tevékenységét (rendező: Hegedűs Péter). 

Először készül átfogó munka a magyar képregény történetéről (rendező: Gábor Bence), a várbeli Sziklakórház kalandos múltjáról (rendező: Rozgonyi Ádám), valamint Nikola Tesla, a világhírű feltaláló Budapesten töltött pezsgő időszakáról önéletrajzi írásait feltárva (rendező: dr. Takó Sándor-Bánovits Ottó). 

Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok című sorozatának új epizódja készül, ezúttal a keresztény magyar királyság megteremtésében és megtartásában kulcsszereppel bíró főpapokról. Papp Gábor Zsigmond közkedvelt retró (Budapest retró, Balaton retró) sorozatának folytatása, a Honvéd retró a Magyar Néphadsereg három évtizedét dolgozza fel. Mispál Attila Pilinszky János sorozata, a Csillaghálóban harmadik részével a költőóriásra emlékezhetünk a 2021-ben esedékes 100. születésnapján. Zámborszki Ákos Szomszédaink, a magyarok sorozata Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában folytatódik. Pigniczky Réka a Memory Project keretében készült mintegy 150 interjúból készít filmkivonatot az 56-os forradalom évfordulójára.

A támogatott filmek listája: itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5516129112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása