Filmvilág blog

A Tenet art directora tervezi a magyar punkfilm látványvilágát is

2020. július 29. - filmvilág

eltorolnifrankot_dobost_eketilsson_fabriciusg_foto_scholtzkristof.jpg

Július 29-én kezdődik Fabricius Gábor első mozifilmje, az Eltörölni Frankot! forgatása. Az 1983-ban játszódó film főhőse Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere, aki nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni. 

A főszerepet a Filo művésznéven ismert 21 éves Fuchs Benjámin játssza, aki a trap underground zenei szcéna egyik legígéretesebb tehetsége, az On the Low partik és a Kolorádó Fesztivál kedvelt fellépője.

„Benjáminban egyszerre van benne a keménység és érzékenység, a zene tisztelete és a lázadás, ami a film főhősének, Franknak is lényege. Veleszületett előadói tehetsége nem csak zenészként, de színészi energiák megmozgatásán keresztül teszi alkalmassá a főszerep megformálására, izgalmas őt mozgóképen civilként látni és megismerni ebben a szerepben.” – mondja Fabricius Gábor rendező a főszereplőről.

A filmbéli underground zenekar tagjait Gerlóczy Zsigmond zeneszerző, zongorista, író (Jeles András legutóbbi filmje, a Rossz árnyék főszereplője) és Iványi Péter Pál amatőr gitáros – korábban a Rákosi punk zenekar frontembere – játsszák. Fontos szerepben lesz látható a már több nemzetközi elismeréssel díjazott fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső is. 

eltorolnifrankot_fuchsbenjamin_foto_dobostamas.jpg

A 80-as években játszódó film disztópikus látványvilágát a világhírű Eggert Ketilsson vezetésével teremtik meg az alkotók. A hollywoodi szuperprodukciókban közreműködő izlandi szakember látványtervezőként jegyzi a legutóbbi Christopher Nolan-filmet, a Tenetet, a Dunkirköt, és a Csillagok között című sci-fit.

„Fontos volt számomra, hogy a munkámat olyasvalaki segítse, aki távolabb van a korszaktól és így külső szemként más összefüggéseket láttasson a diktatúra látványvilágában, mint mi, akik megtapasztaltuk azt. Mi a kor propagandájában vagy annak utóhatásában cseperedtünk fel itt Közép-Európában, sokszor sztereotípiákat, tanult nézőpontokat ismételgetünk és manipulált érzelmi kapcsolatunk van egy-egy motívummal, ami a film dokumentum-szerűségét károsíthatná. Eggert északi személete, minimalizmusa és sci-fi tapasztalata kulcsfontosságú számomra” – nyilatkozta Fabricius. 

A 27 napos forgatás helyszínei között lesz a Belügyminisztérium, a Magyar Rádió, a Műszaki Egyetem, a csepeli gabonatároló és a volt inotai hőerőmű is. 

Az Eltörölni Frankot! a Nemzeti Filmintézet 434 millió forintos támogatásával készül. A forgatókönyvet, mely elsőként állítja a középpontba a politikai pszichiátria intézményét, rangos díjjakkal jutalmazták, többek között Karlovy Varyban, sikerrel vett részt a tallinni és a szarajevói filmfesztiválok szakmai fórumain is. 

A film operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felel, a szubkultúra szakértőjeként Oltai Kata művészettörténész, a rendező konzulenseként Gazdag Gyula működik közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2416083836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása