Filmvilág blog

Díjazták a karanténfilmeket

2020. június 20. - filmvilág

magentafilm.jpg

Június 17-én tartották a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivál díjátadóját. A fesztivál, melynek megálmodója Prof. Karl Bardosh filmrendező és egyetemi tanár, az idei évben a Magyar Telekom támogatásával valósult meg. Közel 180 alkotás közül választotta ki a rangos szakmai zsűri azt a 11 alkotást, amelyek képviselhetik idén hazánkat a Cannes-i Marché du Filmen. 

A fesztivál kiemelt témája idén a karantén volt, az, hogy hogyan telik az élet a négy fal között, miképp élik meg a koronavírus-helyzetet. A maximum háromperces kisfilmeket mobiltelefonos kamerákkal rögzítették a nevezők, a beérkezett munkák pedig jól bizonyítják, milyen értékteremtő potenciállal rendelkezik okostelefonunk, és milyen sokszínű, minőségi alkotásokat lehet készíteni egy ilyen hétköznapi eszközzel is. 

A zsűri 177 videó közül választotta ki azt a tizenegyet, amely nem csak a New York Egyetemen kerül értő szemek elé, de képviselhetik hazánkat a Cannes-i Marché du Filmhez kapcsolódó Global Short Film Awards mobilfilmes kategóriájának nemzetközi versenyén is. 

A zsűri döntése alapján az első 11 film sorrendben a következő:
(holtverseny miatt a 10 legjobb helyett a 11 legjobb alkotást emelte ki a zsűri)

Mazzag Izabella – Veletek

Dr. Százados Miklós – CURIOSITY

Kriska Ferenc – Eleven patak – Lively Stream

Százados Ábel – Doboz

Csákvári Dániel – Koronakörök

Vadócz Péter – Ciao Bella

Cibulya Nikol – Dance Marathon Men

De Re Attila Luigi – Rain

Hegyesi Fanni – Macskarantén

Pallag Péter - Let's go back to sleep - Nyomás vissza aludni

Székely Csaba – Day 42

A díjátadón a verseny győztesét és a különdíjasait is kihirdették. A MagentaFilm Mobilvideós Fesztivál legjobb alkotásának Mazzag Izabella Veletekjét választotta meg a szakmai zsűri, így a DJI OSMO csúcskategóriás kézistabilizátort és a Telekom maximum 1 000 000 Ft értékű reklámszerződését is ő vihette haza. A Telekom a MagentaKraft nevű platformján keresztül különdíjjal is jutalmazott három tehetséges alkotót: idén Csákvári Dániel, Mezei Márk és Cibulya Nikol kaphatta meg a 300, 150 és 60 ezer forintos pénzjutalmakat.

„A fesztivállal az volt a célunk, hogy életre hívjuk Balázs Béla álmát: a filmnyelv ismeretét és a filmezés élményét a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk, és ezáltal egy filmet írni – olvasni tudó közönséget formáljunk. A tavalyi nyertes és most is jól szereplő fiatal, Százados Ábel hatására idén több tinédzser is mobilt ragadott, hogy megörökítse az izoláció időszakát, ezért a kiskorú filmesek számára - akik szülői engedéllyel nevezhettek be a fesztiválunkra - a jövőben egy külön ifjúsági kategóriát indítunk. Felhívásunk az országhatárokon túlra is elért, így elmondhatjuk, hogy küldetésünk várakozáson felüli sikert aratott, tömegmozgalom indult el Magyarországon és a határon túli magyarság körében is” – fűzte hozzá Prof. Karl Bardosh, a zsűri elnöke. 

A 11 shortlistes alkotás, valamint a díjazott művek egyaránt a Telekom Youtube-csatornáján tekinthetők meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4715910638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása