Filmvilág blog

Klasszikus vígjátékok a magyar film napjára

2020. április 29. - filmvilág

magyarfilmnapja2020.jpg

Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a Magyar Film Napja alkalmából április 30-án. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, annak emlékére, hogy ezen a tavaszi napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben. A Magyar Film Napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal (közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek) csatlakoztak a résztvevők – mozik, filmklubok, iskolák, könyvtárak, művelődési központok, szórakozóhelyek, magyar intézetek, konzulátusok és nagykövetségek.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. A Magyar Film Napjára a Nemzeti Filmintézet (NFI) 20 klasszikus vígjátékot, köztük a Hyppolit, a lakájt, a Meseautót, minden idők legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, a Liliomfit, a Mici néni két életét, a Roncsfilmet, és a A legényanyát is ingyenes elérhetővé teszi online április 30-tól tíz napon át. Teljes körűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

A vígjátékokban viszontláthatjuk a magyar film legendás arcait, köztük Bodrogi Gyulát, Bujtor Istvánt, Dajka Margitot, Eperjes Károlyt, Esztergályos Cecíliát, Garas Dezsőt, Gálvölgyi Jánost, Gobbi Hildát, Kabos Gyulát, Kállai Ferencet, Kern Andrást, Kiss Manyit, Koncz Gábort, Latabár Kálmánt, Mucsi Zoltánt, Őze Lajost, Pásztor Erzsit, Pécsi Ildikót, Perczel Zitát, Pogány Juditot vagy Reviczky Gábort.

A klasszikus magyar vígjátékok április 30-tól május 10-ig a magyarfilmnapja.hu oldalról érhetők el.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2315647488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása