Filmvilág blog

Online filmlexikont indított az MMA

2020. január 20. - filmvilág

mma.JPG

Január 14-én, kedden a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia székházában mutatták be a sajtónak az mmalexikon.hu címen elérhető Magyar filmek a kezdetektől napjainkig című, a MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet gondozásában megjelent online filmlexikont, amely a magyar filmkultúra legfontosabb alkotásait mutatja be.

A 2019-ben irodalom kategóriában, majd 2020-ban film műfajában elindított MMA online lexikon műközpontú és horizontális megközelítésben, évről évre, időrendben haladva, de számtalan kereszthivatkozást létesítve a vizsgált hatvan esztendő legfontosabb magyar szépirodalmi műveiről, filmjeiről, valamint ezekhez kapcsolódó eseményeiről tesz közzé szócikkeket, amely egyszerre nyújt eligazodást a szakma, az oktatás és a tágabb értelemben vett olvasóközönség számára.

A magyar filmeket összegyűjtő online lexikon gerincét az egész estés játékfilmek képezik, de számos szócikk foglalkozik a dokumentum-, a rövid-, a kísérleti, az animációs és az ismeretterjesztő film legkiválóbb darabjaival. Az egyes szócikkek felépítése a következő: a filmtörténet és a történelem, valamint a rendezői életmű tekintetében fontos adatok; a téma leírása; a film elemzése (a meghatározó stílus- és műfaji jegyek bemutatása); végül a mű értelmezése. A szócikkeket a filmhez kapcsolódó legfontosabb és legfrissebb szakirodalom felsorolása zárja.

A szerkesztőbizottság vezetője Gelencsér Gábor, tagjai Murai András, Pápai Zsolt és Varga Zoltán. Rajtuk kívül a szócikkek szerzői: Barkóczi Janka, Benke Attila, Lakatos Gabriella, Nagy V. Gergő, Záhonyi-Ábel Márk.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6215417788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.01.20. 12:16:13

Bocsánat, de ma harapós vagyok... Ennek mégis mi értelme volt azon kívül, hogy valaki biztos jól járt anyagilag?

Mert hasonló, jobban bejáratott és kevésbé fapados oldalak is léteznek már jó ideje, ráadásul nem annyira informatív, mint elvárná az ember. Komoly tanulmányokkal és nem összesen 100 darab filmmel elfogadható lenne, de így tök felesleges.

v. ö.:

www.mmalexikon.hu/kategoria/film/emberek-a-havason
www.mafab.hu/movies/emberek-a-havason-109449.html
süti beállítások módosítása