Filmvilág blog

Podcast: A nagy Joker-vita

2019. október 26. - filmvilág

joker.jpg

Velencében Arany Oroszlánt kapott, a kritikusokat megosztja, a nézők imádják. Todd "Másnaposok" Philips Jokere már most az év egyik legvitatottabb filmje, és a diskurzusból mi sem akartunk kimaradni. Megbeszéljük (spoileresen), hogy:

  • képregényfilmnek minősíthető-e,
  • hol a helye a megidézett Scorsese-klasszikusokhoz képest,
  • egyáltalán: csak ihletet merít vagy ez már lopásnak minősül,
  • indokolja-e bármi a morális pánikot,
  • és kultuszfilm lehet-e belőle?
  • plusz: Joaquin Phoenix - zseniális játék vagy Oscar-szerzési vágyból elkövetett túltolás?


Akik vitáznak: Huber Zoltán, Rusznyák Csaba (a Geekz főszerkesztője), Baski Sándor.

A podcast epizódjai minden fontosabb podcast applikációban elérhetőek, de a Spotify-on, az Audiomackon és az iTuneson is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)    

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8315262970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.10.27. 02:47:04

Sztem nagy a hájp körülötte, semmi extra ez a film.

ekat 2019.10.27. 09:24:23

Mi a férjemmel pont ugyanazt éreztük / gondoltuk: elismerjük, hogy jó a film, és J. Phoenix szenzációsan játszott. De nem tud megfogni a film semmilyen szinten, mert nem lehet senkivel azonosulni, mert egyik szereplő antipatikusabb, mint a másik. Még egyszer biztos nem néznénk meg.

És de, értjük, hogy mit akart mondani, de ugye ha az ember azzal eleve tisztában van, akkor ez nem érinti sehogyan. És azt is mindig tudtuk, hogy hol és miért kellene sajnálni Fleck-et. De érezni nem tudtuk ezt a sajnálatot.

ekat 2019.10.27. 09:40:53

@ekat: Ja és csak a Nolan-es Batman-filmeket láttam, de annyi azért hozzám is eljutott, hogy Bruce Wayne mondjuk tízéves, a későbbi ősellensége meg mondjuk 50....WTF?!?

kiskutyauto 2019.10.27. 20:03:00

Blöff nyilván, ahogy az összes pszichopatológiát érzelmesen bemutatni próbáló többé kevésbé művészeti alkotás, legyen az bármilyen formában is... mégpedig azért, mert skatulyába akarja húzni, durván általánosít... ez ráadásul beleoltja a képregényes világba, ez meg már egyenesen csalás. A képregényben nem baj ha valaki pszichopata, mert csak főleg gyerekek, illetve gyermeteg felnőttek agyában történik esetleg baj... Ehhez képest a valóságban az igazi veszélyes pszichopaták elképesztő károkat és fájdalmakat okoznak a társadalmakban... ezt egy balféken keresztül nehézkes bemutatni, ugyanis a pszichopatológia nem szerzett, hanem veleszületett súlyos személyiség- illetve pszichés zavar. Ha azt domborítja ki, hogy a társadalom a hibás, talán még elfogadható, ha ezt nem önkényes, nézővadász ripacskodásra és gusztustalankodásra használja... mert a társadalom annyiban legalábbis mindig hiba, ha kitör egy pszichopatológiás vulkán, hogy időben nem detektálja a bajt... vagy ha néha igen, akkor sem tesz semmit...

Lakatosjozsi 2019.10.28. 11:55:49

Nekem nagyon tetszett a joker cimű film és engem meg fogott. A film sok mindenről szólt például hogy néhány ember hogy viselkedik a beteg emberekkel. De nem ez volt a legfőbb dolog a filmben hanem maga joker, hogy Arthur Fleck hogy lett joker. Igazából nagyon fura film azoknak az embereknek akik nem értik ezt a filmet, már pedig ezt a filmet nagyon érteni kell. Vannak benne furcsa részek mint például egy nyilvános wc-be táncol, vagy a lépcsőn táncol, vagy például a hűtőbe mászik és még sok jelenet. De ami sokaknak kicsit durva az a viccek amik elhangzanak Arthur Fleck száján. Igen azok valójában durvák és rossz viccek. Mint például kop kop. Ki az? A rendőrség, az ön fiát elütötték. Igen ez azért rémísztő, de neki ez vicces. Ez az én véleményem a jokerről, nyilván nekem tetszett a film de kicsit rémísztő. Köszönöm a figyelmet, szép délutánt.

hogi 2019.11.04. 14:23:32

a film primitív elitellenessége szerintem olcsó. az igazi pszichopata meg az avatar képemben látható.

udvardy · http://blog.davidudvardyphoto.com 2019.11.05. 14:34:41

Az a fura nekem az elemzésetekben, hogy beazonosítjátok, hogy a Joker karakterről szól a film 99%-a, hogy vannak benne haluzott részek, és sose derül ki teljesen egyértelműen, hogy az csak a fejében létezett, de aztán számonkéritek az árnyalt karakterábrázolást. Számomra világos a feloldás: ez a film bezár Andrew fejébe, és mivel ő maga komoly kapcsolódási, kapcsolatépítési deficittel küszködik, alapból ellenségnek tekint mindenkit a hiányai miatt, így ő egész egyszerűen ennyit lát, ennyire sekélyesen érti csak meg az embereket. Ami persze értelmezhető személyes szinten: az ő drámájaként, de ennek ellentmond, hogy mennyire sablonos minden figura körülötte. Ez szerintem megintcsak korrajz akar lenni: mennyire kevéssé értjük a többieket, mennyire az ignorancia és rosszindulat feltételezése az általános egymás iránt. Jellemző, hogy egyetlen figura jut csak át a szűrőjén: a még saját magánál is szerencsétlenebbnek gondolt törpe figurája, akitől nem tart, de mindenki más potenciális ellenség és versenytárs.

Ami engem megfogott benne, az pont ez az átmenet, amikor elkezdtem ráérezni, hogy minden látszólagos személyesség és kamaradrámai attitűd (3 helyszín: otthon, meló, BKV) ellenére ez nem egy személyes sztori, sokkal inkább általános érvényre emelt korrajz.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2019.11.05. 20:28:58

@udvardy: Többször is elmondtam az adásban, hogy ez a film Joker szemén keresztül mutatja be a várost, az embereket, és mindenkit, akivel kapcsolatba kerül, úgyhogy engem nem kell meggyőznöd :)
süti beállítások módosítása