Filmvilág blog

Jön a 3. Filmmaraton Pierre Richard-ral és Udo Kierrel

2019. július 11. - filmvilág

filmmaraton1.jpg

Szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A restaurált klasszikus filmek seregszemléjén nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban, és idén is lesznek Egerben és Győrben vetítések. Budapestre érkezik Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna Ter Steege és Magda Vášáryová is. Budapesten a Szent István Bazilika előtt ismét lesznek ingyenes szabadtéri vetítések. 

Az idei program a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilmklasszikusok, világhírű musicalek, mint pl. a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, legendás film noirok a Máltai sólyomtól A Szamurájig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei mint a Ragtime, a Jazz Királya, a Mindhalálig zene, a Hair, az Evita, a Rocky Horror Picture Show, és csodálatos magyar zenés filmek is. 

Először láthatja a közönség a teljeskörűen restaurált Meseautót, melyhez egy izgalmas kiállítás is kapcsolódik majd. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokkal ünnepli a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton. Olyan magyar zenés kultuszfilmek frissen felújított változatait is megtekinthetik a nézők, mint az Eszkimó asszony fázik, Kopaszkutya vagy István, a király

pierre_richard_foto_pauline_maillet.jpg

A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és az Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak, színészeinek – köztük Mészáros Márta, Agnès Varda, Putty Lia (Lya de Putty), Bánki Vilma (Vilma Banki), a némafilmes korszak női filmrendezői és producerei – filmjeit is. 

A közönség ismét élvezheti az európai filmarchívumok gyűjteményeinek restaurált filmritkaságait. 

Az idei Klasszikus Film Maraton vendége lesz Michael Nyman világhírű filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője és Peter Greenaway kultikus filmjeinek alkotótársa), Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, a Balfácán, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője, Udo Kier világhírű német származású,  amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jiří Menzel Sörgyári capricciójának elbűvölő szőkeségeként szeretett meg a magyar közönség. Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, Drága Böbe című filmjének, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is. 

A fesztivál programja vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt világhírű magyar producerről, Andy Vajnáról. 

A Szent István téri Bazilikánál megrendezett ingyenes szabadtéri vetítések idén hat estén át várják a közönséget. A nézők óriásvásznon láthatják majd Jankovics Marcell teljeskörűen restaurált remekművét, a János vitézt, Koltay Gábor nagysikerű zenés filmjét, az István, a királyt 4K-ban felújított képi és Dolby hangminőségben, a Macskafogót, a Magas szőke férfi felemás cipőbent (Pierre Richard jelenlétében), valamint Dziga Vertov klasszikusát, az Ember a felvevőgéppelt, melyet Michael Nyman zenéje kísér. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi. 

Az eseménysorozatot nemzetközi filmszakmai előadások, workshopok, mesterkurzusok, zenés programok, dokumentumfilm vetítések, és plakátkiállítás kísérik. 

Eger városa idén is átveszi a Klasszikus Film Maraton programját és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2714939406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása