Filmvilág blog

Filmtudomány mesterképzés indul Szegeden

2019. január 14. - filmvilág

filmkepzes.jpg

Filmtudomány mesterszakot indít a szegedi Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék, külön hangsúllyal a kortárs mozgóképkultúra, így a videómegosztók és a közösségi média hozta változásokra is. A képzésre február 15-ig lehet jelentkezni. 

A Szegedi Tudományegyetem új mesterképzése azoknak szól, akik az alapszakos tanulmányaik után filmmel szeretnének foglalkozni akár az elmélet területén, akár gyakorlatban. 

A mesterszak sajátossága, hogy különös figyelmet szentel a mozgókép napjainkban átalakuló formáinak: a közösségi média, a videomegosztók, a felhasználók tartalmainak, a digitális kultúra és mozgókép viszonyának, az átalakuló televíziós nyilvánosság és intézményesség, a forgalmazás, az ökokritikai megközelítés, a populáris kultúra kortárs kérdéseinek.    

A szakra bárki jelentkezhet, aki megszerezte az alapszakos diplomáját és rendelkezik 50 (de legalább 20) kreditnyi ismeretanyaggal a képzéshez kapcsolódó ismeretkörökből: filmelmélet, filmtörténet, művészettörténet, mozgóképkészítés, filozófia, irodalomelmélet, társadalomtörténet, színházelmélet, kommunikáció- és médiatudomány, kultúratudomány. (Ha pedig éppen egy filmes BA-ról jönne valaki, feltehetőleg, bőven lesz újdonság számára is.) 

A szakon két specializációt választhatnak a leendő hallgatók, attól függően, hogy inkább az elméleti megközelítés, vagy inkább a gyakorlat érdekli őket. Az előbbit választók magabiztos tudást szerezhetnek a filmtörténettel, kortárs vizuális kultúrával kapcsolatban, és ezt a tudásukat élesben is kipróbálhatják az Apertúra szakfolyóirat (www.apertura.hu) és az Apertúra Magazin hasábjain. A filmkészítés specializáció másfajta szemléletet kíván. Erre a gyakorlatközpontú képzésre azokat a jelentkezőket várják, akik nyitottak az alkotói munkára, illetve arra, hogy csapatmunkában oldjanak meg kreatív feladatokat az újmédiás tartalom- és rövidfilmkészítés területén. A szegedi filmtudomány mesterszak egyik specifikuma, hogy a rövid mozgóképes formák folyamatos innovációját szem előtt tartva a kisfilmek (trailer, videoesszé, reklámfilm, videoblog, online mozgóképes tartalmak) gyártására készíti fel a hallgatókat. 

Bővebb információk a szakról itt érhetők el: www.vizkult.hu/filmtudomany

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7714561446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása