Filmvilág blog

Busho 14. - Egy nyár végi rövidet?

2018. augusztus 24. - filmvilág

banan_700x300.jpg
Augusztus utolsó hetében, idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, mely a tavalyi évben kapta meg az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését, és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram, panorámaszekciók, fesztiválbemutatók és koncertek lesznek.
 

Az ismét közel ezer nevezést regisztrált fesztivál előzsűrije idén Orosz Anna Ida animátor, Vajda Boróka filmkészítő, Végh Vozo Zoltán filmrendező, Rimóczi László forgatókönyvíró és Ördög Zsófia vágó volt. Az általuk kiválasztott 64 rövidfilm versenyez majd a Solide Art által legyártott szobrokért a fesztiválon a filmeket a helyszínen közösen megtekintő két további zsűri előtt. Már több éve filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódik a 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszülető Diákzsűri, ahová ezúttal Holdosi Máté (Metropolitan), Mira Zénó (MOME), Vermes Dorka (ELTE) valamint Richolm Orsolya (SZFE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe ezúttal Rita Capucho portugál filmes szakember, Arya Su Altioklar török rendező, a Kisakes fesztivál igazgatója, és Matteo Pianezzi, szardíniai színész, rendező, alkotóművész kapott meghívást. A magyar zsűritag idén Madarász Isti, forgatókönyvíró, filmrendező lesz és a tizennegyediken tizennegyedszer Wolfgang Leis, állandó zsűritag, a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők döntenek majd a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs, illetve fikciós filmnek ítélnek oda. A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztják a Sziget Kft. által felajánlott hetijegyet forgatási engedéllyel együtt a 2019-as Szigetre. 

szerva_710x1005.jpgA központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában. A kísérőprogramok között több évfordulóra emlékezünk majd, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattunk, de Észtország centenáriumára is érkezett egy kollekció. Ezek mellett megtekinthetnek még az érdeklődők olasz, portugál valamint török és örmény rövidfilm-válogatásokat is. 

Esténként a nyilvános zsűrikonzultációkat követően a Mikszáth téri Trafik klubban lesznek koncertek, melyre ezúttal a fesztiválon vagy az alkotótáborban korábban közreműködő kollégák kaptak meghívást. Rögtön a megnyitót követően fellép a Dr. Peller Jazzband, két nappal később, azaz csütörtökön este egy merőben más stílus és generáció következik, az Audioslave előtt tisztelgő Audiostage, végül szombaton ad fesztiválzáró koncertet a sajátos improvizatív rockzenét játsszó Scott Lemon zenekar Tatáról. 

A Busho fő támogatója néhány év kihagyás után ismét a Nemzetközi Visegrádi Alap, akiknek jóvoltából egy különdíjat is kiosztanak majd a legjobb visegrádi rövidfilmnek. Támogató továbbá a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Pensum, a Biogroup Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Olasz Intézet, az Izraeli Nagykövetség és a Camoes Institute, azaz Portugál Intézet

 Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 14. BuSho fesztiválra, mely augusztus 28-án, kedden este 19 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 1-én, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5414200639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása