Filmvilág blog

Zambiai boszorkánydráma nyerte a Scope100 fesztivált

2018. április 09. - filmvilág

i-am-not-a-witch1.jpg

Idén is megtartották a Scope100 zártkörű online filmfesztivált, melynek 100 fős zsűrije a brit-zambiai rendező, Rungano Nyoni BAFTA-díjas szatirikus drámáját választotta legjobbnak. 

NEM VAGYOK BOSZORKÁNY (I AM NOT A WITCH) főhőse a 9 éves afrikai kislány, Shula, akit egy apró incidens miatt boszorkánysággal vádol egy falusi asszony. Rövid tárgyalás után bűnösnek találják, és a sivatag közepén álló boszorkánytáborba szállítják. Itt a többi lakóhoz hasonlóan egy hosszú szalagot kötnek rá, amit egy nagy fához erősítenek. Megfenyegetik, hogy ha szökni próbál, kecskévé változik. Új életét boszorkánytársaival és egy kormányhivatalnokkal osztja meg, aki kihasználja ártatlanságát. Shulának el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért.

Egy újkori boszorkányüldözés történetét meséli el első nagyjátékfilmjével a zambiai születésű Rungano Nyoni. A nemrégiben a legjobb debütáló brit filmesnek járó BAFTA-díjat és a Brit Függetlenfilmes díjat Emily Morgan producerrel megosztva elnyerő forgatókönyvíró-rendező izgalmas, provokatív és globálisan érvényes műve a babona és a rituálék kötelékébe ragadt, kegyetlen társadalom képét vázolja fel szatirikus humorral. David Gallego operatőr A kígyó ölelése után ismét költői látványvilágot teremtett, ezúttal színesben. 

Az idei verseny eredménye a következőképpen alakult:

1. Nem vagyok boszorkány / I Am Not a Witch 
2. Redoutable 
3. Ava 
4. Scary Mother 
5. The Paris Opera

A Scope100 korábbi győztes filmjei: Magam ura (2015), Madárkák (2016), Rég nem szerelem (2017).

A ScopeKözönség feladata, hogy elemezze a kapcsolódási pontokat a filmek és a helyi közönség között, keresse meg 5 fesztiválfilm közül a legfontosabbat, a legizgalmasabbat, a közönségnek leginkább tetszőt. Vitassa meg társaival, melyik film miért érdemes a közönség figyelmére, és azt hogyan lehet hozzá a legügyesebben eljuttatni. A győztes film végül moziforgalmazásba kerül.

A NEM VAGYOK BOSZORKÁNY a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel. 

Vetítés: április 11. 21:00 Kino Café. 

A Titanic Filmfesztiválon premier előtt látható a francia új hullám egyetlen női tagja, a 89 éves Agnès Varda és a rejtélyes fotós, JR Oscar-jelölt doku-road movie-ja is, az ARCÉLEK, ÚTSZÉLEK.

Vetítések:  április 9. 19:00, Toldi Mozi (nagyterem); április 10. 20:45, Kino Cafe

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4413820404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.04.09. 20:54:01

www.filmtett.ro/cikk/4743/michel-hazanavicius-le-redoutable
Szép a lány. Ha nem nagyon idegesítő, egyszer meg lehet nézni.

David Bowman 2018.04.09. 21:01:43

Próbálok afrikai filmeket nézni, de ha egy film jól van megcsinálva, mindig kiderül, hogy igaziból európai. Képtelenek egy jó filmet összehozni.
süti beállítások módosítása