Filmvilág blog

Versenyben a Verzión - Emberi drámák a világ minden tájáról

2017. november 03. - filmvilág

verzio_logo-05.jpgNyári táborban háborúsdit játszó orosz gyerekek, szerelemről álmodozó Down-szindrómás tinédzserek, nepáli téglagyárban dolgozó kamaszok, mentőmellényből táskát varró menekültek.

A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon szereplő alkotások idén is három kategóriában versenyeznek. A 14. Verzió nemzetközi zsűrijének tagjai Isabelle Gattiker producer, a Genfi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Papp Bojána filmrendező és Alexandru Solomon rendező, a One World Romania Filmfesztivál igazgatója, akik a ZOOM IN diákfilmes kategória legjobbját fogják díjazni. A diákzsűri a nemzetközi versenyprogramból választ győztest, a nézők kedvence pedig a Verzió közönségdíját kapja. 

ZOOM IN DIÁKFILM VERSENYPROGRAM

A Nemzetközi Zsűri a legjobb bemutatkozó filmet vagy diákfilmet díjazza. A ZOOM IN Diákfilm-verseny programjában 12 film szerepel.

por.jpg

Miről álmodoznak a Down-szindrómás tinédzserek a nyári táborban? A szerelemről, derül ki a Daniel (r.: Anastazja Dabrowska) című lengyel dokuból. Hogyan élnek Indiában és Nepálban kamaszok tömegei, akik azért kelnek útra minden évben, hogy a nepáli téglagyárakban dolgozzanak? A nepáli Por (r.: Deepak Tolange) ezt mutatja be, de kitér a pihenés és szórakozás rövid pillanataira is. Szahalin szigetén egészen bizarr módon töltik a nyári szünetet az Ifjúsági tábor (r.: Yulia Lokshina) szereplői: egy katonai gyerektáborban játsszák újra a második világháború csatáit. 

A történelem áthatja a jelent. A Hazafias lecke (r.: Filip Jacobson) által egy lengyel általános iskolai énekversenybe csöppenve vizsgálhatjuk meg, mi a patriotizmus, és milyen szerepet játszanak az intézmények a hazafias nevelésben. A Lenin zuhanása (r.: Svitlana Shymko) rövid történet arról, hogyan próbál Ukrajna megszabadulni a szovjet örökség szellemétől. „Mocskos idők” – énekelte az Európa Kiadóval együtt az underground szubkultúra a nyolcvanas években. Török Marcell azonos című filmjének főhőse a 14 éves Ármin, a zenekar legendás gitárosának, Dénes József „Döncinek” fia, aki azért küzd, hogy kilépjen apja árnyékából. 

A harmadik világ problémái ránk is tartoznak. A Hosszútávfutók (r.: Daniel Andreas Sager) egy kenyai nőről és egy fiúról szól, akiket egy német sportmenedzser európai maratonokon indít. Ki nyeri meg a futást a szegénység elől? A programban szerepel a német Vándorbatyu (r.: Adrian Oeser) is, melyben menekültek varrnak táskákat a partra sodort hajók és mentőmellények maradványaiból Leszbosz szigetén.

a_petrila_bolygo.jpg

NEMZETKÖZI VERSENYPROGRAM

A Diákzsűri azt a filmet díjazza, amelyről úgy gondolja, hogy a leghatékonyabban mozgósít társadalmi változások megvalósítására, és széles nézőközönségre képes hatást gyakorolni. A nemzetközi versenyprogramban 14 film indul.

A 14. Verzió nyitófilmje, a Nincs hová bújnod (r.: Zaradasht Ahmed) egy Irakban élő ápoló küzdelmét mutatja be a háborúval és annak minden következményével. Az Aleppó, a végsőkig (r.: Firas Fayyad) dán-szíriai-német koprodukció a Fehér Sisakosok hősies küzdelméről szól, az önkéntes mentőalakulat a lebombázott épületekből menti a sebesülteket.

A svéd Cellatársnők (r.: Nima Sarvestani) két afgán nőről mesél, akik közös cellában töltötték büntetésüket. Sarának sikerült Svédországba menekülnie, az ott maradó Najibeh-ről az a hír járja, nemsokára halálra kövezik. Kiderül-e, mi történt vele valójában? A A várakozás (r.: Emil Langballe) című film főhőse, 14 éves Rokhsar okos, szép, népszerű és remekül focizik. Egy normális világban ez elég lenne a boldogsághoz, csakhogy a Dániában élő afgán lány állandó stresszben él, mióta a család kiutasítási határozatot kapott. A 11 éves Yi-Jie vágya pedig csak ennyi: iskolába szeretne járni. Apja azonban munkára kényszeríti a műanyag hulladékot feldolgozó üzemben – az ő történetükről szól a Plasztik Kína (r.: Jiu-Liang Wang). 

jackson1.JPG

A választás szabadságáról beszél a Jackson (r.: Maisie Crow) című film, mely az amerikai dél rasszista és mélyen vallásos meggyőződéseinek kontextusában vizsgálja az abortusz dilemmáját. A francia-német-török koprodukcióban készült Mr. Gay Syria (r.:Ayse Toprak) hőse két szíriai menekült, Husein és Mahmoud, akik arról álmodoznak, hogy elindulnak a Mr. Gay World szépségversenyen és kitörnek a tagadás és bujkálás labirintusából. Brutálisan őszinte beszélgetések sorozatát mutatja be a tajvani Szimpla beszéd (Hui-chen Huang), melyben a film rendezője és édesanyja, a leszbikus taoista papnő megkísérlik feldolgozni közös, fájdalmas múltjukat. 

A kanadai Fekete kód (r.: Nicholas de Pencier) tibeti szerzetesek, szíriai bloggerek, brazil aktivisták és pakisztáni ellenzékiek történetén keresztül segít képet alkotni arról, milyen hatással van a világháló a szólásszabadságra, adatvédelemre és társadalmi-politikai aktivizmusra. A bűn algoritmusa (r.: Matthias Heeder, Monika Hielscher) szerint már itt a jövő, ahol számítógépek harcolnak a bűn ellen: személyes adataink birtokában beazonosítják az elkövetőket. De mi van, ha tévednek? Az sem ritka jelenség, hogy nem tévedés, hanem politikai motiváció húzódik a háttérben. A per (r.: Askold Kurov) az orosz államgépezet által 20 év börtönre ítélt ukrán filmes, Oleg Szencov kafkai tárgyalásáról szól. 

KÖZÖNSÉGDÍJ

A Verzió Közönségdíjjal jutalmazza azt a filmet, amely a közönségszavazáson a legmagasabb pontszámot szerzi. A nézők a 14. Verzió Filmfesztivál alatt Nemzetközi Panoráma és a Magyar Panoráma filmjeire szavazhatnak a Toldiban és a Művész moziban.

A november 14-től 19-ig tartó 14. VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál teljes programja hamarosan olvasható a fesztivál honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3913121946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása