Filmvilág blog

Sorsok, vágyak, testek – Itt a harmadik Taiwan Dox

2017. október 26. - filmvilág

taiwandox.jpg

Súlyemelő lányok, akik a hegyi törzsek gyermekei; azonos nemű társat kereső férfiak; vietnami énekesnő, aki a tajvani opera hagyományos világába csöppen; modellek, akik merész gondolatokat hirdetnek a női testről; szellemősök és korhadó fák; és egy kisfiú, aki az óceán közepén él, de nem hallja a hullámok zaját. Arcok, vágyak, fájdalom és szépség, keresés és rátalálás a színek szigetéről, Tajvanról. 

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 7 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációs jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ. 

Az olyan hagyományos témák mellett, mint a szigetlakók és a természet kapcsolata, vagy az őslakosok kultúrája, az idei rendezvény fókuszában a NŐ és a FÉRFI, a nemi- és társadalmi szerepek állnak: sorsok, vágyak, testek.

Kié a nő teste? Mit áldoz fel egy nő a családjáért, a szerelméért? Milyen árat fizet az álmaiért? És milyen árat fizet egy férfi egy másik férfiért? Hogyan talál párt? Univerzális kérdéseket feszegetnek a távoli, ismeretlen szigetről mesélő filmek. 

Tajvan sajátos múltjának, politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. A tajvani dokumentumfilmek  a legkülönfélébb kérdésköröket járják körül, politika, környezetvédelem, társadalom egyaránt megjelenik a témák között. A tajvani emberekről szóló őszinte történetek egyéni sorsokon keresztül késztetnek gondolkodásra, az ismeretlen világ ismerős kérdéseket vet fel. 

AKKOR ÉS MOST (2012, 9’ Rendező: LIN Yu-sheng)

"Drága gyermekeim! Jön a tél és a maminak nagyon hiányoztok!" Így kezdődik a Tajvanon dolgozó vietnami munkásasszony levele az otthon maradt gyermekeihez. Az idei rendezvény legrövidebb, mégis egyik legmegindítóbb filmje az elvándorlásról, a családért hozott legnagyobb áldozatról szól.

kulcsszavak: nő, anyaság, külföldi munkavállalás
vetítés: 11.03. péntek 19:30

eletsulya.JPG

AZ ÉLET SÚLYA (2013, 70’ Rendező: CHU Po-ying, LIAO Maggie)

A film három tinédzser súlyemelőlány történetét mutatja be. Csonka családban nőttek fel, a magas hegyek apró falvaiban. A sport az egyetlen esélyük a kitörésre, egy jobb életre. Mindennapjaikban – a nehéz súlyok emelgetése mellett – egyéni céljaik és a családjuk által rájuk rótt felelősség terhét is cipelniük kell. Erő és félelem. Kudarc és siker. Tiltott szerelem és honvágy. Meddig bírják erővel?

kulcsszavak: női szerepek, versenysport, kitörési pontok
vetítés: 11.03. péntek 18:00

A HALHATATLANOK JÁTÉKA (2016, 113’ Rendező: LAI Li-chun, PENG Jia-ru)

Annie-t, a vietnami énekesnőt Tajvanba hívja a szerelem. Bár a tajvani opera társulatban vezető szerephez jut és ezzel gyerekkori álma teljesül, boldogsága mégsem felhőtlen. Sérült kislányának nevelése, szeretteinek hiánya, a kínai nyelv tanulása mellett az opera iránti érdeklődés csökkenése is egyre bizonytalanabbá teszi helyzetét. Vajon megéri ez a sok áldozat? Hogyan egyeztethető össze a család és a vágyott karrier? És mi a nehezebb, eljönni vagy újra hazatérni?

kulcsszavak: női szerepek, ének- és táncművészet, külföldön élni, speciális nevelési igényű gyerek
vetítés: 11.03. péntek 19:40

KALAY NGASAN: A MI HÁZUNK (2016, 47’ Rendező: HUANG Hao-chieh)

A filmnapok nyitófilmje egy fiatal tanárról szól, aki a múltját, törzsének hagyományait kutatja. Ősei lelke lakozik benne, az atayal törzsi kultúra a szenvedélye. Küldetése, hogy felkutassa az eredeti atayal házépítés módjait és újraálmodja az ősi atayal házakat. Feleségével az interneten hirdették meg projektjüket, amelyre több mint száz, hozzá hasonló, múltjával kapcsolatot kereső ember jelentkezett. Közös erővel építettek fel egy ősi formájú házat. Hisznek abban, hogy kezdeményezésük többeket bátorít majd, és egyre többen kerülnek közel a hagyományokhoz és a természethez.

kulcsszavak: elhivatottság, törzsi kultúra, hagyomány, identitás
vetítés: 11.02. csütörtök 18:30

MIT KERESEL? (2016, 60’ Rendező: CHOU Tung-yen)

Mindenkinek vagy egy „ismerőse”, aki már próbálta valamelyik társkereső applikációt. Az első kérdés mindig az: Mit keresel? Ezt a kérdést tette fel a film rendezője is világszerte, 4 éven keresztül 60 meleg férfinak. Vágyakról, szerelmekről, csalódásokról, szakításokról mesélnek őszintén. A gyakran zavarba ejtő történetek tükröt tartanak és a film végére biztosan megfogalmazzuk a kérdést: Mi mit keresünk?

kulcsszavak: LMBT, meleg férfiak, párkapcsolat, szexualitás
vetítés: 11.04. szombat 20:20

 

TAJVANI MODELL (2000, 78’ Rendező: HUANG Ting-fu)

A film címe akár lehetne #METOO is, hiszen pont arról szól, amitől zajos most a média. Kinek a tulajdona a nő teste? Joga van-e ahhoz, hogy azt tegye a saját testével, amit akar? Feljogosít-e ez a döntés bárkit arra, hogy azt tegye vele, amit akar?

A filmben 7 aktmodell életébe nyerünk bepillantást. Sokaknak ők csak tárgyak, meztelen testek, de valójában érzékeny nők és művészek, akik a testükkel fejezik ki magukat. A férfi uralta társadalomban azért küzdenek, hogy visszanyerjék a hatalmukat a saját testük felett. Életükön keresztül nem csak a nőket ismerhetjük meg, hanem új szempontokat kapunk az emberi test és lélek rejtelmeiről és kérdéseiről.

kulcsszavak: nőiség, testiség, képző- és vizuális művészetek, forradalom
vetítés: 11.04. szombat 18:30

VIRÁGSZIGET (1999, 57’ Rendező: HUANG Ting-fu)

Egy távoli sziget az óceán közepén, amit csupán száz lélek lakik. Egy süket, de nagyon intelligens fiúcska, aki soha nem hallhatja a hullámok zaját. Egy pár, akik a tengerből élnek. Egy fiatal tanítónő, aki elégedetlen az unalmas, hétköznapi életével. Harcoljanak a természettel? Vagy hagyják inkább, hogy életük nagy kérdéseivel együtt mindent elnyeljen a gyönyörűséges óceán?

kulcsszavak: természettel való kapcsolat, hagyomány, életmód, közösség
vetítés: 11.04. szombat 17:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2613087266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása