Filmvilág blog

Roger Moore (1927-2017)

Szerző: Lányi János

2017. május 23. - filmvilág

rogermoore.jpgA közelmúltban jelent meg magyarul is nagysikerű önéletrajzi könyve, A nevem Moore. Roger Moore címmel. A kedves őszinteséggel, önirónikus humorral megírt mű nálunk is azonnal bestseller lett, csakúgy, mint az egész világon.

Roger Moore igazán szeretetre méltó egyéniség. Amikor 2006 decemberében Budapesten járt, azonnal meghódított mindenkit kedves közvetlenségével, csibészes mosolyával, sztárallűröktől mentes, sziporkázó személyiségével. Egy valódi moziikon, aki cseppet sem veszi komolyan önmagát, mindig kész a tréfára, minden kérdésre találóan, frappánsan tud válaszolni. Jellegzetes angol humora, beszólásai az évek folyamán szállóigévé váltak.

Moore nagy példaképe Cary Grant volt, aki utánozhatatlan eleganciájával, kivételes sármjával és humorával vonult be a filmtörténetbe. Roger Moore minden tekintetben Grant méltó utódja, több generáció kedvence, aki sohasem okozott csalódást rajongóinak. Három legendás szerepével – Angyalként, a Minden lében két kanál sorozat Lord Brett Sinclairjaként és James Bondként – milliók szívébe lopta be magát.

1927. október 14-én született, Londonban. A londoni rendőr-őrmester fia rajzolóból lett fotómodell, kezdetben cigarettákat és fogkrémeket reklámozott. 1945-től mozifilmekben statisztált, elsőként a Caesar és Kleopátrában. Az ötvenes évek elején megkezdte tengerentúli karrierjét, amelyben komoly szerepe volt második feleségének, Dorothy Squires énekesnőnek, aki egyengette hollywoodi pályafutását. Az Amikor utoljára láttam Párizst (1954) című filmben debütált, nem kisebb világsztár, mint Elizabeth Taylor oldalán. Máris nagy reménységnek tartották, sorra kapta a vonzó külsejére, magas, kisportolt alakjára, vakító kék szemére, jóképű arcára szabott szerepeket. A Warner Bros. szerződtette, közel tíz éven át a legnagyobb hollywoodi sztárok partnere lehetett. Legemlékezetesebb filmje A csoda (1959) szuperprodukciója volt, Carroll Baker és Vittorio Gassman társaságában. A film sikeresen ötvözte a Ben-Hur vallásos hangulatát a Háború és béke látványosságával.

roger-moore-saint.jpg
Később western-sorozatokkal – Az alaszkai (1959-1960), Maverick (1960-1961) – aratott sikert; ekkor már népszerű TV-sztár volt, közkedveltségét a Columbia Ivanhoe (1957) című szériájának köszönhette. A hatvanas évek elején visszatért hazájába, ahol elvállalta Leslie Charteris író Angyal nevű hősének, Simon Templarnak a tévésorozatbeli megformálását. 1962-től 1969-ig tartott Az Angyal minden képzeletet felülmúló sikersorozata, adásának idején nálunk is, akárcsak az egész világon, elnéptelenedtek az utcák, napokig beszéltek róla az emberek. Moore elegáns alakja, kisfiús mosolya, könnyed, vonzó játékstílusa fogalommá vált. Az Angyal több mint száz részen át tartó, hétéves sikersorozata alatt a figura örökre eggyé vált Moore nevével.

Újabb mérföldkövet a Minden lében két kanál (1971) című humoros krimisorozat jelentett a pályáján. A széria sikere Európában minden rekordot megdöntött, de a tengerentúlon is nagy népszerűségnek örvendett. Lord Brett Sinclair figurája méltán öregbítette színészi hírnevét, de partnere, Tony Curtis is ragyogó alakítást nyújtott Danny Wilde szerepében. A 24 részes sorozat ma is élvezetes élményt nyújt minden krimirajongó számára. Roger Moore és Tony Curtis az év TV-sztárjai lettek a bemutató évében, a sorozat pedig minden létező televíziós-díjat elnyert Európában.

Amikor Sean Connery végleg elköszönt James Bond szerepétől, a 007-es sorozat producerei, Harry Saltzman és Albert R. Broccoli Roger Moore-t kérték fel a szuperkém megformálására. Moore örömmel vállalta el a hálás feladatot, első James Bond-filmje, az Élni és halni hagyni (1973) bombasiker lett a mozikban.

rogermoorebond.jpg
A sármos színész a szélesvásznat is meghódította. 12 éven át, összesen 7 filmben keltette életre Ian Fleming legendás figuráját. Olyan sikerrel alakította a 007-es ügynököt, hogy egy csapásra a hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb nemzetközi sztárja lett. Saját képére formálta, megújította a szerepet. Az ő előadásában a 007-es humorosabb, könnyedebb, modernebb lett: egyszerre dicsőítette és parodizálta a halhatatlan hőst.

A sorozat további részei: Az aranypisztolyos férfi (1974), A kém, aki szeretett engem (1977), a Holdkelte (1979), a Szigorúan bizalmas (1981), és a Polipka (1983) minden rekordot megdöntő sikert arattak. 1985-ben a Halálvágta című filmmel búcsúzott a számára oly kedves figurától. „Roger Moore sokkal jobb színész, mint amilyennek tartja magát.” - nyilatkozta Lewis Gilbert, a két legsikeresebb Bond-film,  A kém, aki szeretett engem és a Moonraker rendezője.

roger-moore-mindenlében.jpgA 007-es széria közben is készített emlékezetes mozidarabokat. Újabb mérföldkövet a Vadlibák (1977) jelentett a pályáján. Minden kommandós film mintadarabja átütő sikert aratott, a forgatás pedig a színész legkedvesebb emlékei közé tartozik. A főszereplő Richard Burtonnel jó barátságot kötött, csakúgy, mint Andrew V. MacLaglennel, a film rendezőjével. Életre szóló barátságuk további két közös, nagysikerű produkciót eredményezett. Következő közös munkájuk, a 25 millió fontos váltságdíj (1979) remekbe szabott akciófilm volt, ragyogó szereplőkkel és izgalmas, sodró iramú cselekménnyel. Roger Moore élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a főszereplő, Rufus Excalibur Ffolkes kommandós-parancsnok szerepében. Az agglegény, macskabarát különcöt fanyar humorral és sziporkázó szellemességgel formálta meg. Harmadik, egyben utolsó közös filmjük, A Tengeri Farkasok (1980) már kissé halványabbra sikerült. Ennek ellenére, mindhárom közös alkotásuk a legemlékezetesebb angol mozisikerek közé tartozik.

1980-ban fergeteges sikert aratott az Ágyúgolyó futam című amerikai filmvígjátékkal, amelyben, Burt Reynolds és Farrah Fawcett partnereként, kiparodizálta James Bond-imázsát. Természetesen Moore is időnként ki akart törni a 007-es ügynök szoros skatulyájából. Erre sikeres kísérlet volt, a részben saját produkcióban forgatott Álarc nélkül (1984) című krimi, Sidney Sheldon bestsellerjének filmváltozata. A színész ragyogó alakítást nyújtott dr. Judd Stevens szerepében; a filmet barátja, Bryan Forbes rendezte.

A James Bond-sorozat befejezése után már ritkábban állt a kamerák elé. „Még mindig jobb, ha az ember csak volt valaki, mintha nem volt senki.” – nyilatkozta egy riporter rosszindulatú kérdésére, aki arról faggatta, milyen érzés ex-James Bondnak lenni.

Roger Moore négyszer nősült, harmadik házasságából három gyermeke született. A közelmúltban II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte és a megtisztelő „Sir” címet adományozta neki.

1992-ben elvállalta legkedvesebb kolléganője, Audrey Hepburn oldalán a UNICEF Jószolgálati nagyköveti, „életbeli” szerepét. A felejthetetlenül bűbájos színésznő halála óta végleg e nemes feladatnak szenteli minden idejét. Az éhező gyermekek megsegítése érdekében a világ minden részén megfordult – Magyarországon ötször is járt. Mint mindenben, ebben is meggyőző: ha ő képviseli az ügyet, minden gyerek sorsa jobbra fordulhat a világon.

 

(A portré először 2012 októberében jelent meg  blogon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr474847535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása