Filmvilág blog

Moziba kerül Chaplin legnagyobb klasszikusa

2017. május 17. - filmvilág

Chaplin talán legnépszerűbb filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus, ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba – majd a futószalagnál végzett monoton munka miatt a bolondokházába. Felépülése után véletlenül belesodródik egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe zárják. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek...Charlie végigjárja a modernkori pokol bugyrait, a „sorok között” egy ijesztő képet vizionálva az elgépesedő társadalomról. 

Habár '36-ban már létezett hangosfilm és ez volt az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy groteszk dalban, a szakértők mégis ezt a filmet tartják "az utolsó nagy némafilm-komédiának", amivel lezárult Hollywood egy nagy korszaka. Az 1936-ban készül filmtörténeti klasszikusa most több mint 80 év után újra mozivásznon látható, digitálisan restaurált kópiáról.

Bemutató: 2017. május 25.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

fekete-fehér, amerikai vígjáték/filmszatíra, 87 perc, 1936 (12)
írta és rendezte: Charile Chaplin

Főszereplők: Charles Chaplin, Chester Conklin,  Henry Bergman,  Paulette Goddard,  Tiny Sandford
rendező: Charles Chaplin
forgatókönyvíró: Charles Chaplin
zeneszerző: Charles Chaplin
operatőr: Roland Totheroh, Ira H. Morgan
vágó: Charles Chaplin, Willard Nico
producer: Charles Chaplin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8712511491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.05.17. 20:05:27

Én is éppen Cseplint nézek. A Rivaldafényt.
süti beállítások módosítása