Filmvilág blog

85 éves lett Mészáros Márta - Készül új filmje, az Északi fény

2016. szeptember 19. - filmvilág

meszarosmarta.jpg

Ma ünnepli 85. születésnapját Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező, aki jelenleg az Aurora Borealis - Északi fény utómunkálatain dolgozik. A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy A kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével. A nemzetközileg is elismert alkotó több támogatást kér a női rendezőknek.

Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró-rendezője ma ünnepli 85. születésnapját. „Jó egészséget kívánok magamnak, és remélem, hogy még csinálok jó filmeket! Azt kívánom, a nők legyenek szabadok, önállóak és több teret kapjanak az élet minden területén! Szeretnék több nőt látni a Parlamentben és remélem, a nők és férfiak közötti fizetési különbségek is hamarosan eltűnnek” – nyilatkozta Mészáros Márta.

A nemzetközileg is elismert rendezőnő 19351946 között a Szovjetunióban élt. Moszkvában az Össz-szövetségi Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendező diplomát 1956-ban. 2011 – ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Életműdíját, 2013-ban a Prima Primissima díjat, 2016-ban pedig a Pulai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát.

torocsik_franciska.jpg

Legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis - Északi fény forgatása tavaly decemberben zárult le. Nyáron befejezte a film vágását, jelenleg a digitális effekteken végzik az utolsó simításokat. A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy nagy múltú, európai A-kategóriás fesztiválon lesz, és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével.

Az Aurora Borealis két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás  az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre Piotr Sobocinski. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5011723219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása