Filmvilág blog

Tévéajánló - Szombat (06.04.)

2016. június 04. - Orosdy Dániel

Bárhol, bármit, bármikor (... ha akarod) [a cím zárójeles részének használata a jelek szerint nem kötelező]
Hatásos (és jó színészi munkával garantált) intim kisrealizmus keveredik történetükben a „komoly mondanivalójú” amerikai film pszichológiai fél-kliséivel és rendes adag érzelgősséggel. (...) Keverékét azonban ízléssel, önmérséklettel és jószándékkal tálalja fel, valamelyest persze a „politikai korrektség” jegyében: semmi sem hiányzik belőle, amiről ma Amerikában filmen komolyan beszélni ildomos, sőt kötelező. (Takács Ferenc)
Herbert Ross road movie-ba oltott dramedy-jének forgatókönyvét Don Roos írta, fő- és mellékszereplők: Whoopi Goldberg, Mary-Louise Parker, Drew Barrymore, Matthew McConaughey, James Remar, Estelle Parsons, Jon Seda, Tito Larriva.
Vetítik: Cool - 12:30

Zálogocska
Az annak idején feketelistára tett, Oscar-jelölt író, Walter Bernstein rendezői bemutatkozása. Főszereplők: Walter Matthau, Julie Andrews és Tony Curtis.
Vetítik: Viasat6 - 14:25

Az elrabolt expresszvonat
A hatvanas évek közepére Frank Sinatra filmkarrierje megtorpant, az 1962-es Mandzsúriai jelölt óta csak néhány felejthető vígjátékban és musicalben tűnt fel a filmvásznon. Kellett egy komoly alakítás, ami ismét a legnagyobbak közé repíti. Ezt a szerepet töltötte be az Elrabolt Expresszvonat. A film készítői biztosra mentek, és a hatvanas évek elejének két legjobb háborús filmjének alaphelyzetét gyúrták össze a film forgatókönyvének írásakor. A fogolytábor a Nagy szökésből, a vonat pedig John Frankenheimer klasszikusából lehet ismerős. Sinatra bőrkabátja pedig feltűnően hasonlít arra a ruhadarabra, amelyet Steve McQueen viselt. Joseph L. Ryan (Frank Sinatra) az olaszok fogságába kerül, és egy hadifoglyok számára fenntartott gyűjtőtáborban találja magát, egyedüli amerikaiként. Különc viselkedéséért hamarosan megkapja a Von Ryan gúnynevet angol sorstársaitól.

elrabolt_expresszvonat.jpg

A fogolytáboros rész azonban csak felvezetésként funkcionál, a film a vonat feltűnésével indul be igazán. A hadifoglyok átveszik az uralmat a szerelvény felett, és az a tervük, hogy végigrobogva az olasz csizmán, Svájcba szöknek. Az Elrabolt expresszvonatból hiányzik a Vonat rétegzettsége, helyette a látványos akciókra koncentrál. Hozzáteszem, abban viszont maradandót alkot. A Vonat monokróm, gépies és kedvetlen világát felváltja a toszkán tájképeket idéző pompázatos színorgia. Háborús kalandfilm, ahol a kalandon van a hangsúly. Az Elrabolt Expresszvonat azon régivágású, nagyköltségvetésű háborús filmek sorát gyarapítja, amelyek készítésekor a realizmus csak sokadik szempont volt, és amelyekben ugyan életre-halálra megy a harc, mégis mosolyogva és feltüzelve nézi végig az ember, és arra gondol: mekkora kaland lehetett ez a háború. Gyönyörű olasz nők, gyönyörű olasz tájak, gépfegyver a nyakunkban, robog a vonatunk a cél felé, és annyiszor járunk túl a nácik eszén, amennyiszer csak akarunk. (VD)
Vetítik: RTL Klub - 15:25

Petőfi '73
Kardos Ferenc filmje a '48-as forradalom eseményeiről Szörényi Levente zenéjével.
Vetítik: Duna - 15:40

Bérgyilkosék
A Kéjjel-nappal után itt az újabb akció-romkom, ezúttal Ashton Kutcher és Katherine Heigl főszereplésével, akik egy házaspárt alakítanak. A férjről kiderül, hogy meglehetősen zűrös a múltja: több millió dolláros vérdíj van a fejére kitűzve. (BS)
Vetítik: Cool - 19:25

Számkivetett
Minden idők leghosszabb FedEx reklámja. Na jó, Robert Zemeckis filmje tulajdonképpen igen korrekt mozi, különös tekintettel Tom Hanks alakítására.
Vetítik: Duna - 20:30

Hasonmás
Jonathan Mostow képregényen alapuló sci-fi-akciófilmje Bruce Willis, Rosamund Pike és Radha Mitchell főszereplésével.
Vetítik: RTL Klub - 21:25

Men in Black - Sötét zsaruk 3.
Tíz évvel a rosszemlékű 2. rész után Will Smith és Tommy Lee Jones ismét földönkívüliekre vadásznak, az időutazásos történetszálnak köszönhetően ezúttal 1969-ben, ahol Josh Brolin alakítja a fiatal K ügynököt. A gonosz szerepében Jemaine Clement újzélandi komikus látható felismerhetetlenre maszkírozva. A rendező ezúttal is Barry Sonnenfeld. (BS)
Vetítik: TV2 - 21:30

36 - Harminchat
Olivier Marchal 5 Cézárra jelölt bűnfilmje Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Valeria Golino és André Dussollier főszereplésével.
Vetítik: TV2 - 23:55

Szabotőr
Alfred Hitchcock thrillere, nem keverendő össze a rendező Szabotázs című munkájával.
Vetítik: Duna - 00:25

Monty Python Amerikában
A szertelen brit csapat kiváló koncertfilmje.
Vetítik: m2 - 01:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr58761848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása