Filmvilág blog

FIPRESCI különdíj Tarr Bélának

2016. március 16. - filmvilág

tarr3.jpg

A filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) különdíjjal méltatta Tarr Bélát. A „FIPRESCI 90” elnevezésű elismerést Tarr Béla személyesen vette át a hétvégén Klaus Eder főtitkártól Szófiában. A filmkritikusokat tömörítő nemzetközi szervezet egy-egy filmtörténeti léptékű életmű előtt tiszteleg a díjjal, melyet tavaly alapítottak a FIPRESCI 90 éves fennállása alkalmából. A korábbi kitüntetettek között volt Alan Parker, Andrzej Wajda, Costa-Gavras, Ettore Scola, Jean-Jacques Annaud, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti.

Március 12-én Tarr Béla a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért megkapta a 20. Szófia Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.

Tarr filmjei egész hónapban műsoron lesznek a szófiai Dom na Kinotóban a március 10-én kezdődött filmfesztivál és a Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió közös szervezésében. A retrospektív vetítéssorozat keretében tíz alkotás lesz látható 35 mm-es kópiákról, köztük Tarr legelső filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, és az utolsó Tarr-film, A torinói ló, mely 2011-ben elnyerte a Berlinale nagydíját és számos további rangos szakmai díjat.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr958486904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása