Filmvilág blog

Február első hetében jön a Cseh FilmKarnevál

2016. január 22. - filmvilág

cseh_film_500x500px.jpgFebruár 3. és 7. között újra Cseh Filmkarnevál lesz a Toldi moziban. (És sok sör.) A kínálatban szerepelnek friss filmek, mint a CineFestet is megjárt Kobrák és siklók, de vetítenek Svěrák és Menzel-klasszikusokat is.  

A program:

Elveszve Münchenben / Ztraceni v Mnichově / Lost in Munich
vígjáték, 2015, 105 perc; Rendező és író: Petr Zelenka
02.03. 19:00

A müncheni egyezmény 70. évfordulójára egy élő relikvia érkezik a cseh fővárosba: Sir „P”. A kilencven éves szürke papagáj gazdája a harmincas években Édouard Daladier, francia miniszterelnök volt, akinek legfontosabb kijelentéseit a házi kedvenc a mai napig szajkózza. Amikor a papagájt elrabolja egy oknyomozó riporter, a madár ellentmondásos idézetei miatt  nemzetközi politikai botrány van kialakulóban.

Petr Zelenka, akit Gombdili, illetve Hétköznapi őrületek című filmjei, valamint ez utóbbi magyar színpadi változatainak köszönhetően ismerhetnek a magyar nézők, ezúttal a cseh történelem Mohácsával, az 1938-as müncheni egyezménnyel foglalkozó filmet készített… sajátos szemszögből. 

Ötvenes / Padesátka
vígjáték, 2015, 97 perc; Rendező: Vojtěch Kotek
02.04. 19:00

padesatka.jpg

Ami a hegyekben történik, arról a csúcsok hallgatnak, a völgyben meg mindenki azt csinál, amit akar. Az Óriáshegység vagányait az sem érdekli, ha vége van a szezonnak. Egy ratraksofőr, aki vízkeresztkor sosem iszik, egy pultos fiú, aki a jóslás nagymestere, egy féllábú sízőnő, egy legendás szoknyavadász, és persze Pavka, a sífutó múltjáról híres Bulán család legidősebb tagja. Az ő apja még törött bottal is tizenegyedikként ért célba az ötven kilométeres sífutóversenyen. Pavka pedig még azt is megszervezte, hogy a fia a legmagasabb cseh hegycsúcson lássa meg a napvilágot, hogy több oxigénhez juthasson. Fiával, Jurával, mégis csak a baj van. Sífutóversenyek helyett inkább az ötvenes nőkre hajt.


Sötétkék égbolt / Tmavomodrý svět
/ Dark Blue World
dráma, 2001, 112 perc; Rendező: Jan Svěrák
02.05. 17:00

Csehszlovákia német megszállása után (1939) František Sláma fiatal társával elhagyja az országot, hogy az angol légierőhöz csatlakozzanak. Bár egy heves ütközetben Kája gépét lelövik, a fiú életben marad, és egy angol házban talál menedéket, ahol megismerkedik Susannal. Másnap visszatér a légibázisra, és elmeséli Slámának, hogy végre megtalálta az igazi nőt. Amikor azonban kiderül, hogy mindketten ugyanabba a nőbe szerelmesek, barátságuk erős próbatétel elé néz.


Kobrák és siklók / Kobry a užovky
/ The Snake Brothers
dráma, 2015, 111 perc; Rendező: Jan Prušinovský
02.05. 19:00

A két testvér, Sikló és Kobra egy Prágához közeli kisvárosban él. Egyikük sem tudott eddig normális életet kialakítani. De a dolgok változnak, legalábbis Sikló életében, akinek közel a negyvenhez se nője, se munkája. Nem csak egy ígéretes üzleti vállalkozásba szállhat be, de a helyi kocsma pincérnőjével is jól alakulnak a dolgai, mindaddig, míg újra fel nem bukkan a kábítószerfüggő Kobra, aki csak légvárakat épít, miközben nyaralókat rámol ki. De Sikló ezúttal nem hagyja, hogy bármi vagy bárki elvegye tőle az utolsó esélyt a boldogságra és úgy dönt, életre szólóan megleckézteti testvérét. A leckéből azonban könnyen rémálom lehet.

A film magyar bemutatójára tavaly a miskolci Jameson CineFest versenyprogramjában került sor, forgatókönyvét Jaroslav Žváček írta, akivel 2013-ban az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján találkozhatott a magyar közönség.


Kolja
dráma, 1996, 105 perc; Rendező: Jan Svěrák
02.06. 17:00

Kétszeresen is családi mozi: a film alkotói és a film története alapján is. Az apa forgatókönyvéből fia forgat Oscar-díjas filmet, amelyben a főszerepet is az apa játssza. Prágában járunk, a vasfüggöny még tartja magát.

Prágában járunk, a vasfüggöny még tartja magát. František Louka zenészként keresi kenyerét, és az agglegények boldog és felelőtlen életét éli. Anyagi téren azonban korántsem áll olyan jól, mint a nőügyekben. Ezért beleegyezik, hogy pénzért cserébe névházasságot kössön egy ismeretlen orosz nővel, akinek csehszlovák útlevélre van szüksége. A házasság megköttetik, csakhogy Louka számításába apróbb hiba csúszik. Újdonsült arája ugyanis megszökik, s neki csupán egy kis csomagot hagy emlékül: a kisfiát, Kolját. A megrögzött cseh nőfaló és a gondjaira bízott pöttöm orosz mulatságos, ugyanakkor megható kalandjaihoz az 1989-es év eseményei és az örökké csodálatos Prága szolgáltatnak hátteret.


Az én kis falum / Vesničko má středisková / My sweet little village
csehszlovák vígjáték, 1985, 98 perc; Rendező: Jiří Menzel
02.06. 19:00

Jiří Menzel 30 éve forgatott filmjének köszönhetően mindmáig Bán János, alias Otík Rákosník a legismertebb magyar színész Csehországban. Zdeněk Svěrák története a bugyuta kocsikísérőről, aki változó sikerrel próbálja felvenni a lépést Pávek úrral, és mindvégig hisz abban, hogy a tőle kapott fülvédőnek köszönhetően nem fognak elállni a fülei. Parádés szereposztás, százszor látott jelenetek, ezért szeretjük ezt a majdnem Oscar-díjas filmet.


Bubu visszatér / Kuky se vrací
/ Kooky
bábfilm, 2010, 93 perc; Rendező: Jan Svěrák
02.07. 17:00

bubu.jpg

A hatéves Andris legkedvesebb játéka a plüssmackója, Bubu. És anyukája éppen őt dobja ki a kukába. Bububól ugyanis hull a fűrészpor, és ez nem tesz jót Andris asztmájának. Este elalvás előtt Andris elképzeli, hogy Bubut honvágy gyötri, és hogy hazatérése érdekében mennyi viszontagságon kell keresztülmennie az erdei állatok és lények világában, akik ellentétben vele, nincsenek kényeztetéshez szokva. Így sző az óvodáskori tudásra támaszkodó naiv gyermeki fantázia, melynek mozgatórugója a szeretett játék iránti vágyódás, megható és izgalmas történetet a mackóról, aki szívesen maradt volna a polcon,mégis saját plüss lábára kellett állnia, hogy igazi hőssé váljon. (Méry-Ratio Kiadó)

A vetítés előtt 16 órától könyvbemutatót tartanak a magyar fordító, Forgács Ildikó részvételével. A film forgatókönyve nyomán készült, magával ragadó illusztrációkkal díszített kötetet az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatják.


A fotográfus / Fotograf
/ Photographer
vígjáték, 2015, 133 perc; Rendező: Irena Pavlásková
02.07. 19:00

Jan Saudek élete mindig a nők körül forgott. Akár a fényképezőgépe előtt pózoltak, akár magánéletében boldogították. Lányok, feleségek, szeretők, szexéhes barátnők, intellektuális rajongók. Voltak, akik önzetlenül szerették, élvezettel osztoztak viharos életén, de akadtak olyanok is, akik megcsalták vagy a neves művésszel szerették volna összekötni az életüket. Be akarták törni, meg akarták szelídíteni, osztozni szerettek volna nemcsak a vagyonán, de a tehetségén és a génjein is. Saudek mozgalmas életét és munkásságát ezekkel a nőtípusokkal folytatott „küzdelmein” keresztül mutatja be ez a keserédes erotikus komédia. A film forgatókönyve a világhírű cseh fotográfus személyes közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr488302492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása