Filmvilág blog

A Sparrows nyert a Scope100-on

2016. január 19. - filmvilág

 

sparrows.png

A magyarhangya által szervezett online filmfesztivál az izlandi Rúnar Rúnarsson filmjének győzelmével végződött. Az Európai Unió által támogatott közönségedukációs program száz tagja által nyertesnek szavazott SPARROWS tavasszal kerül a hazai mozikba.

2015. december 4-én indult a SCOPE100 zártkörű online filmfesztivál. A programba beválogatott 100 filmértőnek 2016. január 17-én éjfélig kellett kiválasztania 10 fesztiválkedvenc film közül, hogy melyiket tartják a hazai pályán legígéretesebbnek. Az online fesztivál mellé a magyarhangya egy forgalmazói - esztétikai mini szabadegyetemet is szervezett, melyet Varró Attila filmesztéta, a Filmvilág szerkesztője vezetett. A közös vetítéseken a Scope100 közönség fele személyesen is részt vett, a beszélgetések, viták később zárt Facebook-csoportban tovább folytatódtak. Az élő vitákról videofelvétel készült, melyet online a vidéki ScopeKözönség is láthatott.

A résztvevőknek a nekik legjobban tetsző 5 filmet kellett sorba állítaniuk és pontozniuk. A szavazás január 17-én éjjel lezárult, a magyar Scope-nyertes megnyerő fölénnyel a SPARROWS lett. Az izlandi film 2016 tavaszán kerül a mozikba. A forgalmazás közösségi alapon működik majd, a kampány megtervezésében a Scope100 tagjai is részt vesznek.

SPARROWS

Rúnar Rúnarsson rövidfilmjeivel már tengernyi fesztiválszereplést tudhatott magáénak, amikor 2011-ben Cannes-ban bemutatták TŰZHÁNYÓ című nagyjátékfilmjét egy nyugdíjba vonult, házsártos halászemberről, ami után az egyre szélesebb körben elismert izlandi mozi egyik új ígéretének kiáltották ki. Második filmjében, a SPARROWSban egy 16 éves fiú költözik vissza részeges apjához Reykjavikból a Nyugati Fjordokhoz, hogy ott próbáljon meg a körülményekhez képest normális, felelősségteljes döntéseket hozva felnőtt emberré válni. A film legfontosabb erényének az izlandi építészeti sajátosságok és tájak izgalmas bemutatását tartották a kritikák, az éjszakákat a helyi- és időszaki adottságoknak megfelelően nélkülöző dráma képi világát dicsérve. A film zenéjét a Sigur Rós korábbi tagja, Kjartan Sveinsson szerezte, a vágója többek között a Lavinán és Lars von Trier Nimfomániásán dolgozott a SPARROWS-t megelőzően. A filmet torontói premierjét követően San Sebastianban a legjobb filmnek járó Arany Kagylóval jutalmazták, elnyerte az Ezüst Hugo-díjat, de a legjobb film díját nyerte el Varsói Filmfesztiválon, Sao Pauloban és Thessalonikiben.

 
A magyar SCOPE100 Top5 listája:

  1. Sparrows
  2. Chevalier
  3. Much Loved
  4. Frenzy
  5. The Here After

 
A SCOPE100 program a további résztvevő országokban a következő eredménnyel zárult (nem hivatalos végeredmény):

REALITY / Csehország
SPARROWS / Norvégia
THE HERE AFTER / Belgium
IN THE CROSSWIND/ Ausztria
FRENZY / Lengyelország

A SPARROWS Norvégiában is nyert, Belgiumban pedig 2. helyezést ért el. Magyar film is szerepelt a nemzetközi mezőnyben: a LIZA, A RÓKATÜNDÉR harmadik lett Norvégiában.

A SCOPE100 programot a Francia Intézet támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr578285672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása