Filmvilág blog

Kalapács alatt a Star Wars plakátgyűjtőinek Szent Grálja

2015. május 12. - filmvilág

Helényi Tibor hagyatéki aukció a Budapest Poster Gallery szervezésében

helenyi_portre_cca1977_2.jpgCsillagok Háborúja -trilógia, A nyolcadik utas: a Halál, Harmadik típusú találkozások, Hegylakó, Hármas számú űrbázis – a közös bennük, a sci-fi műfaján túl, hogy mindegyik magyarországi bemutatójához Helényi Tibor tervezett nemzetközileg is ismertté vált plakátokat. A Budapest Poster Gallery május 31-i online aukcióján többek között ezek a munkák kerülnek kalapács alá a művész hagyatékából – a plakátokon túl néhány vászonra festett eredeti terv, illetve rajzolt vázlatok színesítik a válogatást.

Helényi Tibor az 1970-es évek elején kezdte pályáját, mint alkalmazott grafikus és festő. Művészetét egyszerre jellemzi a festészet évszázados hagyományából merítő festői látásmód és a populáris kultúra, a science fiction illusztrációk, illetve filmek hatása. A réginek és újnak pontosan ez a sajátos kettőssége az, ami Helényi munkásságát igazán egyedivé és örökérvényűvé teszi. 1977 és 1992 között Kemény Györggyel megosztva az Interpress magazin számára tervezett címlapokat és illusztrációkat, mellette pedig számos kiemelkedő kiállítás- és filmplakátot alkotott, illetve könyvborítókat tervezett.

A Budapest Poster Gallery május 31-i aukcióján a hagyaték egy szűk, 52 tételből álló válogatását árverezik el. A főként filmplakátokat, festett és rajzolt terveket felvonultató katalógus minden egyes darabjában visszaköszönnek Helényi összetéveszthetetlen stílusjegyei. Ma Helényi neve nemzetközi szinten leginkább az általa tervezett emblematikus science fiction plakátok révén ismert. Műveiben – bár merített a filmek látványvilágából – mindig tudatosan alakította saját képére a science fiction filmek világát, saját víziókat teremtve olyan lények ábrázolásával, amelyek a filmekben nem szerepelnek. Erről utólag így nyilatkozott:

„Érdekes egyébként, hogy a mozik előtt annak idején voltak ezek a nagy panelek, amelyre ráfestettek részleteket a filmből vagy a plakátból. Na most pont ezt, a filmben nem szereplő figurát festették fel, amikor a Csillagok háborúját bemutatták. Mindenki azt hitte, hogy látja majd a filmben. Nagyon jót szórakoztam ezen.”

Az Alien, a Star Wars-trilógia, az Excalibur és a Harmadik típusú találkozások mellett a korszak olyan kultuszfilmjei számára tervezett plakátjai is kalapács alá kerülnek, mint a Ben Hur, a Maraton életre-halálra, a Hegylakó vagy a Robotzsaru, de bekerült a válogatásba 4 olajjal vászonra festett plakátterv, a Csillagok Háborúja társasjáték és néhány plakátvázlat is.

Az online aukció kezdete: 2015. május 31., vasárnap,| 20:00.

Az online katalógus ezen a linken érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr357453486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2015.05.12. 14:15:56

"Mindenki azt hitte, hogy látja majd a filmben. Nagyon jót szórakoztam ezen.”

A művész tehetsége minden tiszteleT megérdemel, de ez a kijelentés (meg az egész eljárás a hozzáálmodott szörnyekkel) vet fel kétségeket. :)
süti beállítások módosítása