Filmvilág blog

Brigitte Bardot, a mozi királynője

Szerző: Lányi János

2014. szeptember 30. - filmvilág

bardot.jpgBrigitte Bardot a hatvanas évek világcsodája volt. Aranyszőke hajával, bájos arcával, lélegzetelállító nőiességével örökre beírta a nevét a mozi aranykönyvébe. Minden idők leghíresebb francia személyisége – De Gaulle elnök mellett – 49 filmet forgatott. Fénykorában, a hatvanas évek elején, népszerűsége minden képzeletet felülmúlt: messze lekörözte Marilyn Monroe-t, Elizabeth Taylort, Gina Lollobrigidát.

A bűbájosan szép, elragadó egyéniségű világsztár akkoriban minden nő irigyelt példaképe, minden férfi legtitkosabb álma volt. A szexbálványból az évek folyamán ragyogó színésznő vált, aki szinte minden műfajban bizonyította színészi képességeit. A modern, öntudatos nő példaképeként vonult be a filmtörténetbe, alakja, filmjei örökéletűek. Feltűnése idején valóságos tömeghisztéria övezte: filmjeire hosszú sorokban órákig – sokszor napokig – álltak sorban az emberek, fotói hihetetlen összegekért cseréltek gazdát, öltözködése, frizurája, viselkedése divatot teremtett.

B.B. – ahogyan mindenki ismeri – 1934 szeptember 28-án, Párizsban született. Táncosnőnek készült, balettet tanult. Noha gyermekkorában sovány, szemüveges, fogszabályozós, ekcémás kislány volt, kamaszkorában gyönyörű nővé serdült. Olyannyira, hogy több neves lap, köztük az „Elle”, címlaplánya lett. A filmszerződés sem váratott sokáig magára. Marc Allegret, a neves rendező hívta be próbafelvételre. A direktor asszisztense, a fiatal, jóképű Roger Vadim azonnal fülig beleszeretett a csinos lányba. Mivel érzései viszonzásra találtak, a két fiatal rövidesen összeköltözött és összeházasodott. Az ifjú férj ügyesen egyengetni kezdte felesége karrierjét: tanácsára Brigitte színi tanfolyamot végzett, majd a filmszínésznői pályára lépett.

Első filmszerepét 1952-ben, a Normandiai odú című filmben játszotta. Vadim teljesen átformálta az egyéniségét: tökéletes exhibicionistát varázsolt belőle. Öltözködését, beszédét, viselkedését megváltoztatta, sőt még a haja színét is szőkére festette. Bardot kétségkívül férjének köszönhette karrierje kezdeti szakaszát, aki minden jelentős francia produkcióba, sőt időnként még nagy amerikai filmekbe (A szerelem törvénye, 1953, Kirk Douglas-szel; A Trójai Heléna, 1954) is bejutatta.

Hazai mozidarabjaiban már kezdettől fogva nagy botrányt kavart fürdőruhás, illetve meztelen jeleneteivel. Szexszimbólumként lett ismert, a filmvásznon ő mutatott be elsőként sztriptízt. Tabukat döntögető filmjeinek csúcsát, és egyben a nagy áttörést az 1956-os És Isten megteremtette a nőt című szerelmi történet jelentette. A Vadim rendezésében készült, merész mondanivalójú és ábrázolású film bombaként robbant a mozikban, bemutatása évében még a legnagyobb amerikai filmsikereket is elhomályosította. Az egész világ B.B.- lázban égett, ő pedig ontotta a sikeresnél sikeresebb mozidarabokat, amelyek egy csapásra a legnépszerűbb európai színésznővé tették.

bardot-ésisten.jpg

1957-ben a Baj esetén című filmben Jean Gabinnel játszott együtt. Az idősödő színészóriás eleinte hallani sem akart a közös szereplésről: „azzal a teremtéssel, aki pucéron mutogatja magát, nem játszom együtt!” A forgatás befejeztével viszont már így nyilatkozott: „Tehetségesebb és törékenyebb, mint gondoltam… Olyan asszony, akinek rengeteg szeretetre van szüksége.”

Az akkori idők legszebb francia férfiszínésze Alain Delon volt. Természetes, hogy nem kerülhették el a közös szereplést: a „legszebb francia férfi” és a legszebb francia nő kétszer szerepelt együtt a filmvásznon. Az első közös munka, a Híres szerelmek (1961) forgatása „puskaporos” légkörben, állandó rivalizálásban zajlott. A maximalista Delon és a szétszórt, gyakran késve érkező Bardot ki nem állhatta egymást. Később mégis fokozatosan barátokká váltak, oly annyira, hogy 1965-ben, Alain 30. születésnapján Brigitte Bardot vágta fel az ünnepi tortát. Második közös filmjük, a Különleges történetek (1967) befejezése után Delon így nyilatkozott róla: „Borzasztó öröm egy olyan profival dolgozni, mint Brigitte. Emellett felteszem a kérdést: ugyan kinek ne dobogtatná meg a szívét, ha nap, mint nap, Franciaország legszebb nőjének végszavazhat? Eleinte én is csak a külcsínt vettem észre rajta, de ahogy telt az idő, színésznői kvalitásairól is meggyőzött B.B.”

bardotdelon.jpg

Bardot legnépszerűbb filmje a nálunk is nagy sikerrel játszott Babette háborúba megy című vígjáték volt. A szolid, kedves, habkönnyű alkotás után drámai képességeiből adott ízelítőt Az igazság (1960) című filmben, amelyet ugyanebben az évben a „Legjobb külföldi film” Oscar-díjára jelölték. Pályafutásának második csúcspontját a Magánélet (1961) jelentette, amely ugyancsak elismerő kritikák özönében fürdött. Sorra kapta a hollywoodi meghívásokat, ő pedig egymásután utasította vissza a James Bond-filmek női főszerepeit. Addig-addig, míg végül – amikor Sean Connery végképp búcsút mondott a szuperkém szerepkörének – mégis elfogadta a közös szereplést vele a tengerentúlon forgatott, Shalako! (1968) című szuper-westernben.

Hogy Brigitte Bardot mennyire nem volt „buta szőke”, bizonyítja, hogy sikerei megfogyatkozásával, 1973-ban, 39 évesen visszavonult a filmezéstől és eltűnt a nyilvánosság elől. Jelenleg ötödik férjével él, egyetlen fiával Nicolasszal tart fenn csak állandó kapcsolatot. Minden idejét az állatvédelemnek szenteli. Új hivatásáról a közelmúltban így nyilatkozott: „A mostani életemben csak állatok szerepelnek. Ami ez előtt történt, nem velem történt…”

Számunkra mégis, örökre a mozi királynője marad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr296745817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása