Filmvilág blog

Premierek a héten

Szerelemre hangszerelt nők + Herkules

2014. július 24. - filmvilág

MICSODA NŐK Audrey Dana tablófilmje a nálunk is bemutatott A két mesterlövész női párdarabja, benne 11 különböző párizsi nő életébe pillanthatunk bele. Fókuszban: szerelem, szex, szakítás. Szereplők: Isabelle Adjani, Laetitia Casta, Vanessa Paradis, Julie Ferrier, Audrey Dana. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: A Micsoda nők! zavarba ejtő és nem elég fajsúlyos alkotás, ugyanakkor a francia film nem egy nagy nevének ad lehetőséget jutalomjátékra. (Vajda Judit kritikája az augusztusi Filmvilágban lesz olvasható.)

CARMINA MEGOLDJA Egy hónap az 58 éves, bártulajdonos Carmina életéből. A konfliktus: ellopnak a bisztrójából egy drága sonkát, de a biztosító nem akar fizetni. Carminának van egy terve. Az eddig színészként ismert Paco León első rendezése. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: A Carmina megoldja nem éppen kellemes filmélmény, a maga módján mégis roppantmód szórakoztató, és habár nem mélyen szántó létdráma, megéri elgondolkodni rajta. (Forgács Nóra Kinga kritikája az augusztusi Filmvilágban lesz olvasható.)

METEORA Spiros Stathoulopoulos filmje egy ortodox kolostorban játszódik, ahol egy fiatal görög szerzetes és egy orosz apáca egymásba szeret. [előzetes]

Meteora1.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: Egy ilyen pikáns téma általában könynyen megadja magát dagályosság vagy az öncélú provokáció csábításának, de Spiros Stathoulopoulos filmje szerencsére távol tartja magát az effajta tévutaktól. Nem olcsó érzelmeket árul, és nem is harsányan ítélkezik, inkább megpróbálja alázatosan feltárni a különös szerelmespár legapróbb lelki rezdüléseit. (Jankovics Márton kritikája a júliusi Filmvilágban olvasható.)

SZERELEMRE HANGSZERELVE A zenés-romantikus Egyszer rendezője, John Carney újabb zenés-romantikus filmet készített, ezúttal Keira Knightley, Mark Ruffalo és Adam Levine főszereplésével. A sztori: „Greta (Knightley) és barátja, Dave (Levine) a főiskola óta járnak, és közös szerzői a daloknak, melyekkel a férfi fellép. Amikor egy komoly kiadó szerződést kínál Dave-nek, New Yorkba költöznek, csakhogy a frissen szerzett dicsőség hamar a férfi fejébe száll, és szakít Gretával. A veszteségtől még kóválygó lány sorsa akkor fordul jobbra, amikor Dan (Ruffalo), a levitézlett exlemez kiadó vezető egyik este meghallja énekelni egy kis East Village-i színpadon, és azonnal felismeri Greta nyers, átütő tehetségét.” További fellépők: Catherine Keener, Hailee Steinfeld, Mos Def.

A Filmvilág kritikusa szerint: Örömmunka lehetett a forgatás, a zene megint zsigerekig hatol, és a befejezés trükkösen elkerüli a közhelyeket. (Parádi Orsolya kritikája az augusztusi Filmvilágban lesz olvasható.)

HERKULES A korábban mutánsokról is forgató Brett Ratner (X-Men: Az ellenállás vége) ezúttal az ókorban illetve a mítoszok világában keresett magának főhőst. Herkulest most –, Kevin Sorbo helyett – a szamoai származású Dwayne Johnson alakítja. Az általa vezetett zsoldoscsapatot Trákia királya bízza meg azzal, hogy vessenek véget a polgárháborúnak. Nevesebb szereplők: Ian McShane, John Hurt, Rufus Sewell, Joseph Fiennes. Forgatási helyszín: Magyarország. Magyar szereplők: Marozsán Erika (1 mondat), Palvin Barbara (1 másodperc). [előzetes]

A blog kritikusa szerint: A Magyarországon forgatott nagyköltségvetésű filmeket sújtó átok csak nem akar megszűnni: a Herkules is a másodvonal színvonalát súroló középszerű produkciók táborát gyarapítja. A Steve Moore képregényén alapuló történet nyilván azért keltette fel a producerek figyelmét, mert, túl azon, hogy a kardozós-szandálos filmek még mindig nem mentek ki a divatból, a változatos összetételű akciócsoportot mozgató akciómozik is épp a reneszánszukat élik. (Lásd: Red, Expendables, Bosszúállók, A galaxis őrzői.) Ezek a filmek akkor működnek a legjobban, ha sikerül megtalálni az akció és humor megfelelő arányát és a karakterek önmagukban is elég érdekesek. A Herkules egyik feltételnek sem felel meg: az akciójeleneteket komolytalanná teszi a vértelenségük, a film humora és a figurák kidolgozottsága pedig inkább a televízió számára forgatott ifjúsági kalandfilmek világát idézi. (BS)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr486540563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása