Filmvilág blog

Terence Hill, az örök csibész

2014. március 29. - filmvilág

terence-hill1.jpg„Terence Hill? A kedvencem. Ő a legjobb. Jóképű, szimpatikus, mindig vidám. Egy bámulatos fickó…” - így foglalta össze a színész rajongóinak véleményét a közelmúltban egy magyar filmszakíró.

Terence Hill és Bud Spencer. Három évtizeden át voltak az európai szórakoztatófilm királyai – filmjeik nézettsége messze lekörözte a nagy hollywoodi produkciókét. Szinte valamennyit láthattuk a hazai mozikban, telt házak nevették végig megunhatatlan kalandjaikat.

A szakállas, morgó óriás és világító kék szemű, csibészes mosolyú barátja ma is minden mozirajongó legnagyobb kedvencei közé tartozik. 

Terence Hill (eredeti nevén: Mario Girotti) Velencében, 1939 március 29-én született. Német-olasz szülők gyermekeként mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszélte. Már 13 éves korától filmezett: Dino Risi, a neves olasz filmrendező fedezte fel, és kis szerepet adott a Vakáció a gengszterrel (1951) című produkcióban. A római egyetemen tanult, de 3 év után abbahagyta tanulmányait, és végleg a kamerák világát választotta. Néhány kisebb szerep után Luchino Visconti, a világhírű rendező őt választotta ki A párduc (1962) című Lampedusa-regényből készült szuperprodukciójába, nem kisebb sztárok, mint Burt Lancaster és Alain Delon árnyékában. A film óriási kritikai,- és közönségsikert aratott, elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

A világhírű alkotás után az akkori NSZK-ba szerződött: a hihetetlenül sikeres May Károly-filmek állandó szereplőjének. A főszerepeket Lex Barker és Pierre Brice játszották, ők voltak akkoriban az európai moziközönség legnagyobb kedvencei.

A Cinecittába visszatérve, Rita Pavone énekesnő partnere lett a Rita, a vadnyugat réme (1967) című zenés western-paródiában. Ekkor szerepelt először művésznevén, Terence Hill-ként, feleségétől, Lori Hill-től kölcsönözve a vezetéknevét.

A Rita, a vadnyugat réme óriási sikere egycsapásra sztárrá varázsolta. Az akkoriban fénykorát élő makaróni-westernek jóképű, hallgatag hőse lett, aki keveset beszélt, de annál gyorsabban rántotta elő a pisztolyát.

1968-ban az Isten megbocsát…én nem! westernjében szerepelt először együtt az akkor még teljesen ismeretlen, pályakezdő Bud Spencerrel. A közös munka életre szóló barátságot eredményezett a két férfi között. A nagysikerű western további közös szerepléseket hozott: összesen 17 világsikerben játszottak együtt.

Az örökké morcos, nagydarab, szakállas óriás és mindig vidám, csibészes mosolyú testvére eleinte westernekben püfölte kékre-zöldre a rosszfiúkat. Később, a műfaj eltűnésével, akcióvígjátékokban halmoztak sikert sikerre. Ők voltak a Cinecittá legjobban fizetett, legnagyobb csillagai, filmjeik ma ugyanolyan élvezetesek, mint annak idején, a 70-es-80-as években. Legsikerültebb vígjátékaik: Az ördög jobb és bal keze (1970), Különben dühbe jövünk (1973), Kincs, ami nincs (1981), Nyomás utána! (1982), Nincs kettő négy nélkül (1983).

terencehill7.jpg

A két színész ugyanakkor külön-külön is bizonyított: Bud Spencer a Piedone-sorozattal, Terence Hill pedig a Nevem: Senki (1973)-vel írta be a nevét a mozi aranykönyvébe.

Mindketten hihetetlenül sikeres, töretlen karriert futottak be: Bud Spencer a filmezés mellett ragyogó üzletembernek bizonyult, Terence Hill viszont sokoldalú filmesként vált ismertté. Rendezett, játszott, producerként működött: a Don Camillo (1983), a Lucky Luke (1990) és a Bunyó karácsonyig (1985) rendezői hírnevét öregbítette.

Bármilyen megdöbbentő is: ennek a mindig vidám, örökké mosolygós, bámulatosan könnyed fickónak a magánéletét sötét tragédia árnyékolta be. 1991-ben tragikus autóbalesetben elvesztette Ross fiát. A kétségbeesett apa évekig nem vállalt szerepeket. Másik fia, Jess és felesége kitartásának köszönhetően állt csak talpra: a Bunyó karácsonyig című utolsó közös filmjét Bud Spencerrel, közös családi vállalkozásban készítették el.

Terence Hill a közelmúltban így nyilatkozott: „ Három évtizeden át voltunk a közönség kedvencei, Bud Spencer és én. Őt a férfiak kedvelték jobban, értem viszont, mit tagadjam, a hölgyek rajongtak… Mindent elértünk, amire színész csak vágyhat, számunkra mégis a közönség ma sem szűnő szeretete a legfontosabb.”

Lányi János

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr265855614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máté B Pongrácz · http://kulton.hu 2014.03.29. 12:56:14

Azért még ma is viszonylag aktív a Don Mateo már a 9.-ik évadjánál tart. 2009-ben pedig Doc West címmel forgatott westernt, aminek folytatása is lett. (Illetve volt még két családi drámája, a Férfi aki sasokkal álmodott és a Lovas a sötétben)

A Doc Westet pár éve láttam, sajnos már messze nem volt benne az a csibészség, energia, hangulat ami miatt a Nevem Senki-t vagy más filmjeit szerettük. Azonban régi filmjei örök klasszikusként fognak megmaradni. Isten éltesse.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.03.29. 21:01:31

hát de tényleg. most ezeket a csalogató címeket az index írja, vagy a blogíró?
én bírom ezt a csókát, már vagy 6 cikket elolvastam ma, mind ugyanazt írta, 75 éves lett, de eddig ez volt a legblikkesebb cím az indexkettőn, grat.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.03.30. 01:09:47

@ziggy stardust: A cikk címe: "Terence Hill 75 éves". Ezt a poszt szerzője adta (vagy esetleg a szerkesztő). Minden más az Indexre tartozik.

Csupor Gia · www.csuporgia.hu 2014.03.30. 17:41:07

Jobb cím lett volna a "Senki háromnegyed százados"?
csuporgia.hu/spd/3605/NEVEM-SENKI-bogre

virtualdog 2014.03.31. 08:25:35

@Beyonder: Ez tényleg durván Blikkes/Story magazinos, de ezek szerint nem ti tehettek róla. :)

Amúgy a Bunyó karácsonyig két dátummal is szerepel a cikkben, gondolom az első elírás.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.03.31. 09:17:40

@Borbíró Andris: Azért annyira durván blikkes nem lehet az a *lead* (alias kopf), ha még kiskutya, vak ember és/vagy csöcs sincs benne. :) A sokat kifogásolt cím pedig nem több egy ténymegállapításnál. De lényeg a lényeg: csak utóbbihoz van közünk.

virtualdog 2014.03.31. 09:26:28

@Orosdy Dániel: A címmel semmi gond, csak azt kifogásolta Mr Ziggy (amivel egyetértek), hogy eme jeles színész életművének és tisztes korának ünneplésekor muszáj "sötét tragédia által beárnyékolt életről" írni, hogy tökénél ragadja meg a potenciális olvasót a "link-ajánló" (nem is mondanám lead-nek, hiszen ez a rövid csali még csak nem is a cikk igazi témáját vezeti fel, csupán egy erős negatív érzelmeket (gyász) keltő epizódot ismertető bekezdését.

No de - hogy túllendüljünk eme intermezzón, és a cikkhez érdemben is hozzászóljak - hadd kérdezzem meg: van arról tudomásotok, hogy melyik országokban lett igazán népszerű a páros? Nyilván Olaszország, köztudomásúlag Magyarország, és Németországban is lehet tudni, hogy a népesség 99%-a által (el)ismert és kedvelt színészek, de Nagy-Brittanniában, vagy Amerikában például mennyire népszerűek? Vagy Ázsiában?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.03.31. 09:54:36

@Borbíró Andris: Sztem még mindig nem durván blikkes, max. némileg hatásvadász (= _kicsit_ blikkes), de ez már ízlés dolga. :) Én nem ezt választottam volna ajánlónak, annyi biztos.

Tudtommal Amerikában és Angliában sosem futottak be igazán, kivéve a két Ördög jobb és bal keze-filmet, ami az egész világon nagyon népszerű volt, az USÁ-t is beleértve. (És akkor említsük meg itt is, hogy a brit Edgar Wright is tudja mi a jó, hiszen elhelyezett egy tisztelgést a Vaskabátokban, amivel kapcsolatban interjúkban is megerősítette, hogy IGEN, VALÓBAN, Budra és Terence-re vonatkozik.) Európában szerintem elég népszerűek voltak szinte mindenhol, hosszabb vagy rövidebb ideig biztosan, de úgy tippelem, máshol nincs olyan nagy kultuszuk, beleértve Ázsiát is.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.04.02. 18:31:58

ahogy azt már előttem írták, a sorstragédia volt, ami bennem a blikkes asszociációt keltette. már amúgy is gyanítottam, hogy az indexesek írják az ajánlókat, nem a blogok írói, de ez a sejtés akkor ezennel bizonyossggáá változott.
süti beállítások módosítása