Filmvilág blog

(Át)vágó: James Bond és a bakik

Előadás + játék

2014. február 26. - filmvilág

James Bond Átvágó 229x290 (2).pngFilmtörténeti előadás és izgalmas, interaktív játék egyszerre – március 8-án a Jam Táncműhelyben egy Magyarországon teljesen újnak számító filmes programmal találkozhatnak az érdeklődők. Az (Át)vágó házigazdája Hubai Gergely, a Bond-filmek világszinten publikáló szakértője, az ELTE Filmtudományi Tanszékének egykori vendégelőadója, aki filmrészleteket vetít le a résztvevőknek. A feladat: megtalálni azt az apróságot, ami nem teljesen passzol a képbe.

A játékban bárki részt vehet. Mindenki egyenlő esélyekkel indul, függetlenül attól, hogy egyáltalán látta-e a filmeket.

A különböző köröket az adott filmekhez kapcsolódó mini-bemutatók szakítják meg, melyek további segítséget adnak az újszerű filmes látásmód elsajátításához. 

Belépő: 1000 Ft

"Az (Át)vágó előadás egy interaktív játék és filmtörténeti előadás egyszerre. A nézőknek rövid filmrészletekben kell észrevenniük a hibákat, az apró pontatlanságokat, tökéletlenségeket. A formátum előnye, hogy egyenlő esélyekkel lehet játszani függetlenül attól, hogy az ember mennyire jártas akár a Bond-filmekben, akár a filmművészetben általában. A Magyarországon vadonatúj formátum további előnye hogy bármennyien játszhatják egyszerre, lehet csapatban gondolkozni, de egyénileg is dolgozni a sikerért, esetleg csak megfigyelőként élvezni a látványt - mindenki a saját vérmérséklete szerint választhatja ki a szerepét.

Habár az este a Bond-filmekről szól, mégis van egy központi szereplő, akit sosem látunk a vásznon - Peter Hunt. Hunt az első hat Bond film mindegyikén dolgozott, előbb vágóként, később másodrendezőként, végül a hatodik filmet (Őfelsége titkosszolgálatában) ő rendezhette. Mivel a film anyagilag nem volt képes versenyezni a korábbi filmekkel, Hunt egy névleges bukás után hagyta ott a sorozatot, ma mégis sok rajongó (különösen az irodalmi Bond rajongói) az ő filmjét tartják a legjobbnak. Az este folyamán Hunt neve számos alkalommal előkerül, hiszen a legtöbb filmes bakiban is benne volt a keze úgy, hogy sokkal komolyabb problémákat javított ki olyan módon, hogy ma már csak ezek az apró tévedések árulkodnak munkájának legérdekesebb momentumairól.

diamondsbond.jpg

A klasszikus Bond kalandokhoz kapcsolódó nyolc kör között az adott filmek kulcsjeleneteinek titkait mutatom be olyan szempontból, hogy a vágó hogyan tudja teljesen átalakítani a jelenetet a meglévő anyag kreatív újraértelmezésével. A közönségnek természetesen itt és érdemes figyelnie az árulkodó jelekre, amik felfedik a titkot, hogy vajon mi történt eredetileg és miképp lett ez átalakítva a film végső változatában. Egy olyan kaliberű vágó, mint Peter Hunt komplett embereket volt képes eltüntetni a cselekményből, máskor alapjaiban írta át a forgatókönyvet a jelenetek eltérő sorba helyezésével. Turpisságait csak azok vehetik észre, akik vagy nagyon elmélyültek a témában, vagy szakértő vezetővel vesznek részt egy ilyen túrán.

Talán a leghíresebb Bond-baki a Gyémántok az örökkévalóságnak egyik jelenetéhez kapcsolható. Ebben egy Ford Mustang a jobb oldali kerekein hajt be egy sikátorba, de a baloldali kerekein érkezik ki. A hiba oka, hogy a kaszkadőr mutatvány két felét több hónap különbséggel vették fel és a kijövetelt rögzítő francia csapat nem figyelt oda, hogy a már elkészült felvételen melyik kerekein hajtott be a kocsi. Ez a nagyon közismert baki természetesen csak "versenyen" kívül jelenik meg az este folyamán."

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr295833701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása