Filmvilág blog

Hangolódás - Hamarosan…

Best of 2013 - #4

2014. február 24. - Huber Zoltán

grav.jpgBár Lake Bell neve itthon nem kimondottan ismert, a tévésorozatokban és divatos romantikus komédiák mellékszerepeiben feltűnő színésznő a tengerentúlon azonban igen komoly népszerűségnek örvend. Ünnepelt rövidfilmje (Worst Enemy) után Bell tavaly egy kedves szerzői vígjátékkal jelentkezett, mely kasszát ugyan nem robbantott, de az amerikai kritika az egekig magasztalta. A Sundance-fesztiválon is díjazott, DVD-n nálunk is hozzáférhető Hamarosan... deformált szülő-gyermek kapcsolatokkal, párkapcsolati nehézségekkel, illetve önbizalom-hiányos, szimpatikusan esetlen karakterekkel operáló, hamisítatlan indie-komédia. A film igazi különlegességét elsősorban az jelenti, hogy Bell az ismerős dramaturgiai fordulatokat és figurákat egy sajátos iparág (a hangalámondás, vagy voice-over) keretei közé helyezi és erős feminista felhangokkal tovább gazdagítja. A több szálon kacskaringózó történet szerencsére jóval kaotikusabb, a humor sokkal szárazabb, mint ami az egyre manírosabbá váló amerikai függetlenfilmes átlagra jellemző. A forgatókönyv fésületlenségei mégsem válnak minden esetben a mű előnyére, a végeredmény inkább a bemutatott mikrovilág miatt lesz érdekes.

hamarosan.jpg

Bell saját tapasztalatiból és élményeiből gyúrta össze a forgatókönyvet: bennfentesként elegánsan kritizálja a férfi- és pénzközpontú hollywoodi mentalitást, majd szeretetteljes paródiával mutatja be az átlagnéző számára szinte teljességgel ismeretlen közösséget. A voice-over felénk ismeretlen fogalom, itthon ugyanis nincs éles határ a film- és színpadi színészet, illetve a kamerán kívüli, kizárólag hangot igénylő feladatok között. A voice acting az Egyesült Államokban külön kategória, a voice-over egyszerre jelent narrációt, hangalámondást és szinkronizálását – nemcsak a mozik és dokumentumfilmek, hanem a televíziós produkciók, előzetesek, reklámanyagok és rádióműsorok esetében is. A voice actor tehát olyan színész/narrátor, akinek a hangját milliók ismerik, a nevével és az arcával mégis csak elvétve találkozhat a néző. Bell több interjúban elmesélte, szenvedélyesen rajong az effajta feladatokért és imádja a különböző akcentusokat és dialektusokat. A művésznő anno a pályafutását is voice actorként próbálta beindítani, igen kevés sikerrel. Egy kicsiny, rendkívül zárt és hierarchikus világról van ugyanis szó, melynek a legendás Don LaFontaine, az “Isten hangja” volt a koronázatlan királya.

“In a world…” – hangzott fel a mély, mennydörgésszerű orgánum több ezer (!) előzetes elején. A Hamarosan… a mester 2008-ban bekövetkezett halála után játszódik és egy képzeletbeli, szándékoltan parodisztikus utódlási harcról mesél. A Bell által megformált bohókás karakter megpróbál betörni a férfiak uralta színtérre, ezért kénytelen a szakmában elismert apjával, illetve egy irritálóan beképzelt trónkövetelővel is versenyre kelni. A történet egy új beharangozó, az igen beszédes címet kapott The Amazon Games hangsávja körül bonyolódik, mely a film szerint új fejezetet nyithat a voice-over történetében. A kezdeti tétovázás után hősnőnk is felveszi a kesztyűt és beáll a mikrofon mögé. Végül rendezi az apjához fűződő kapcsolatát, megmenti a nővére házasságát és még a szerelmet is megtalálja.

Bell nagy adag iróniával ábrázolja ezt a sajátos iparágat és egyértelműen fejet hajt a szakma névtelen hősei előtt. A felbukkanó mellékszereplők és a vonatkozó poénok kifejezetten jók, a kibontakozó magánéleti szálak viszont már kevésbé szórakoztatóak. A forgatókönyv számos irányba elindul, a nővér és a sógor válságba jutó kapcsolata, az apa új felesége vagy épp az angol szomszéd és az ír csábító feltűnése már korántsem eléggé kidolgozottak. Az epizódok ingadozó minősége és a széttartó események összefűzése többször okoznak problémákat: a frissebb ötletek mellett Bell számos fárasztó indie-klisét is kénytelen használni. A Hamarosan… egy sajátos miliőt vázol fel és kétségtelenül ígéretes író-rendezői bemutatkozás, mindez mégsem feltétlenül elég a dicsőséghez. Elsősorban egyéni ízlés és vérmérséklet kérdése, a szemtelen hollywoodi fricskák és a voice-over egzotikus kulisszái mennyiben ellensúlyozzák a függetlenfilmes panelek és elsőfilmes hibák zavarait.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr565829157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herelovasz 2014.10.12. 22:15:56

"Hamisítatlan indie-komédia", atyaúristen!
Soha nem kapom vissza ezt az elvesztegetett másfél órát.

Huber Zoltán 2014.10.12. 22:31:42

@herelovasz: "Elsősorban egyéni ízlés és vérmérséklet kérdése, a szemtelen hollywoodi fricskák és a voice-over egzotikus kulisszái mennyiben ellensúlyozzák a függetlenfilmes panelek és elsőfilmes hibák zavarait."

herelovasz 2014.10.13. 09:48:19

@Huber Zoltán: Ha csak úgy megjelenik róla egy poszt, akkor a leírás alapján tuti nem nézem meg. Sok év Titanicozás és az ott játszott filmek három mondatos Pesti Est ismertetőinek olvasása után elég rutinossá váltam.

Most se stimmelt valami, de arra gondoltam, hogy a Best of 2013 - #4 mégiscsak biztosíték...

A Locke, a Blue Ruin, az Enemy, az Only Lovers Left Alive, a Borgman, a Llewyn Davis világa, a Mud, az Amerikai botrány mind teljesen rendben volt (a többit nem láttam még). Erre a listára hogyan került fel ez a film, fel nem foghatom. Még úgy sem, hogy ez "elsősorban egyéni ízlés és vérmérséklet kérdése".

herelovasz 2014.10.13. 09:52:55

A Snowpiercer véletlenül maradt le az előbb. :)

Huber Zoltán 2014.10.13. 10:16:17

@herelovasz: ahogyan az első pár cikknél beillesztett "használati utasításban" olvasható, az amerikai filmkritikusok 2013-as listáiból válogattunk. ez a film több helyen felbukkant, de elsősorban azért írtam róla, mert egy érdekes filmes mikrovilágot mutat be.

oké, neked nagyon nem tetszett, szíved joga. nekem is van olyan film a listán, amit elvesztegetett másfél óraként éltem meg - de ezért nem a lista a felelős

herelovasz 2014.10.13. 16:17:14

@Huber Zoltán: "nekem is van olyan film a listán, amit elvesztegetett másfél óraként éltem meg"

Gyorsan a címét!

Huber Zoltán 2014.10.13. 16:24:44

@herelovasz: :) majd az év végi listázáskor felfedem magam :)
süti beállítások módosítása