Filmvilág blog

A magyar filmművészeti folyóiratok nyílt levele

2014. február 08. - filmvilág

A magyar filmművészeti folyóiratok és honlapok az összeomlás határára jutottak. Az ok: az elmúlt három évben a filmkultúrának ez a területe lényegesen kevesebb állami támogatást kapott, mint korábban.

A magyar filmkultúra egységes rendszer, melynek elemei egymást erősítik és támogatják, ennek az élő szervezetnek egyetlen tagját sem lehet következmények nélkül kioperálni. A kultúrpolitika – helyesen – a filmgyártásra teszi a legnagyobb hangsúlyt, a kisebb, de nélkülözhetetlen ágazatokat viszont mintha teljesen elfelejtette volna.

Illúzió a virágzó magyar filmművészetben reménykedni, miközben összeomlik a magyar art mozi hálózat és tönkre mennek a hazai művészfilmek forgalmazói. De filmművészeti folyóiratok és filmes könyvkiadás nélkül sem létezhet filmkultúra. A művészet és a művészetről való gondolkodás kezdettől együvé tartozik és egymást erősíti, a magyar filmművészet sem prosperálhat filmkritika, filmtörténet, filmesztétika nélkül.

A filmművészeti szaksajtó fontos, de viszonylag kicsi területe a filmkultúrának. Ennek megfelelően támogatása nem igényel hatalmas összegeket, sorsa a filmekre szánt összeg kevesebb, mint 1%-ából rendezhető.

Kérjük az ágazat sorsáért felelős kultúrpolitikusokat, a filmművészeti folyóiratok és honlapok főszerkesztőivel együttműködve, teremtsék meg a szaksajtó megjelenését biztosító támogatási rendszert.


Füzi Izabella – Apertura.hu

Margitházi Beja – Filmtett.ro

Schubert Gusztáv – Filmvilág

Varga Balázs Metropolis

Szalóky Bálint – Mozinet.hu   

Pálos Máté – Prizma 


2014. január 31. Budapest

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr225804802
süti beállítások módosítása