Filmvilág blog

Múzeumi tárlatvezetések az Uránia mozivásznán

Kultajánló + sajtóközlemény

2013. július 27. - filmvilág

Manet, Munch és Vermeer nagyszabású életmű kiállításait, valamint Pompei egykor virágzó kultúráját mutatja be az Uránia július 30-án induló, új képzőművészeti vetítéssorozata. A neves művészettörténészek által vezetett múzeumi körséták a londoni Royal Academy of Arts, a National Gallery, a British Museum és az oslo-i Munch Museum tárlatain kalauzolják végig a budapesti filmszínház nézőit.

A négyrészes vetítéssorozat különlegessége, hogy - a tavaly nagy sikerrel vetített Leonardo Live múzeumi közvetítéshez hasonlóan - mind a művekről és az alkotókról, mind az adott művészettörténeti korszakról képet nyújtanak, szakmai kommentárokkal és szakértői interjúkkal fűszerezve a festményeket bemutató, kiváló minőségű HD felvételeket. A Manet-, Munch- és Vermeer kiállításokat bemutató filmeket a Leonardo Live alkotógárdája, Phil Grabsky rendező és Tim Marlow művészettörténész jegyzi.

urániaart.jpg

A sorozat első epizódja július 30-án a londoni Royal Academy of Arts régóta várt Manet: Portraying Life című kiállítását mutatja be, mely az első Manet életmű-igényű kiállítás Nagy-Britanniában. Manet egyéni és csoportos portrék iránti elkötelezettsége eddig sosem képezte kiállítás tematikáját, noha munkásságának közel fele ebbe a műfajba tartozik. Az egyedülálló tárlaton Európából, Ázsiából és Amerikából kölcsönzött művek segítségével sikerült ennek a titokzatos művésznek a pályaképét bemutatni. A kiállítás anyaga több mint 50 festmény, köztük olyan remekművek, mint a Zene a Tuilériák kertjében, az Olympia, a Reggeli a szabadban vagy A vasút. Az ismert művek mellett megjelennek a korabeli Párizs mindennapi életét újszerű, modern módon megragadó társadalmi portrék is.

munch.jpgA sorozat második filmje augusztus 30-án modern festészet egyik kimagasló személyiségének, Edvard Munchnek az eddigi legátfogóbb kiállításáról készült. A több mint kétszáz képet felvonultató tárlatot a művész születésének 150. évfordulója alkalmából rendezte az oslo-i Nemzeti Múzeumi és a Munch Múzeum. A kiállítást igen nagy érdeklődés övezi, ami többek között annak is köszönhető, hogy művész legismertebb alkotásai közt számon tartott A sikoly című festmény nemrég rekordáron, 120 millió dollárért kelt el egy New-York-i árverésen. A tárlat különlegessége, hogy bemutatja a főként ez utóbbi festményéről ismert alkotó teljes munkásságát, szélesebb rálátást engedve kevéssé ismert, ám rendkívül gazdag életművére.

Szeptember 20-án a londoni British Museum Élet és halál Pompeiben és Herculaneumban című kiállításáról készült filmet vetítik, mely az i. e. 79-es Vezúv-kitörés előtti, azaz a mintegy 2000 évvel ezelőtti virágzó gazdasági központ, Pompei és az apró tengerparti falucska, Herculaneum otthonait és lakóinak életét rekonstruálja. A British Museum vezérigazgatója, Neil MacGregor a házigazdája a tárlatvezetésnek, amelyen elismert szakemberek nyilatkoznak, korabeli zenei, irodalmi művek és kortárs beszámolókból vett részletek hangzanak el. Emellett fikciós felvételeket is láthatnak a nézők az egykori Pompeiről és Herculaneumról.

pompeii-live.jpg
A vetítéssorozat utolsó epizódja október 29-én a londoni National Gallery-be kalauzolja a nézőket, ahol életmű-kiállítással tisztelegnek a világ egyik meghatározó festőegyénisége, a Lány gyöngy fülbevalóval alkotója, Johannes Vermeer előtt. Munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, a neves brit intézmény kurátorai ezek közül a zenével kapcsolatos műveket válogatták ki a kiállításra. Ebben a filmben válnak első alkalommal közkinccsé a legújabb kutatási eredmények Vermeer műveinek keletkezéstörténetéről, az általa használt anyagokról és technikákról. A zene a kor németalföldi festészetének egyik legkedveltebb témája volt, amely alkalmat adott rá, hogy a művész részletesen jellemezze modelljét és a kor társadalmát. A tárlatvezetés azoknak a Vermeer-rajongóknak szól, akik nemcsak a művekről, hanem az őket alkotó titokzatos festőgéniuszról is többet szeretnének megtudni.

A tárlatvezetéseket angol nyelven, magyar felirattal vetítik. A belépő egységesen 3600 Ft, a három vagy több előadásra jegyet váltók részére kedvezményesen 3000 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában.

Részletes ismertetők és videó előzetesek: www.urania-nf.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr215428621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása