Filmvilág blog

Mr. Majestyk (Bonnie-akták #14)

Tarantino nyomában

2013. július 23. - Baski Sándor

Mr. Majestyk - amerikai, 1974. Rendezte: Richard Fleischer. Írta: Elmore Leonard. Kép: Richard H. Kline. Zene: Charles Bernstein. Szereplők: Charles Bronson (Vince Majestyk), Al Lettieri (Frank Renda), Linda Cristal (Nancy Chavez), Lee Purcell (Wiley), Paul Koslo (Bobby Kopas). 103 perc.

Utazók útra fel!Mit kell tudni róla?

Az elmúlt 50 év talán legjobb amerikai krimiszerzője, Elmore Leonard nem csak az írói pályafutását indította westernekkel, de első két eredeti forgatókönyvét is ebben a műfajban alkotta. A Joe Kidd (1972) főszerepét játszó Clint Eastwood annyira meg volt elégedve Leonard munkájával, hogy felkérte egy új film megírására. A színész valójában az előző évben bemutatott Piszkos Harry sikerét szerette volna megismételni, a megrendelés ezért egy hasonló szellemben fogant történetre szólt. Az együttműködés végül nem jött létre, részben azért, mert a Joe Kidd csak közepes kritikákat kapott és nem lett közönségsiker, másfelől a színészt lefoglalta a Fennsíkok csavargója forgatása. Walter Mirisch producer végül megszerezte a Mr. Majestyk jogait, felkérte Richard Fleischer rendezőt (Tora! Tora! Tora!, Zöld szója) és Charles Bronsont szerződtette a címszerepre, aki Leonardhoz hasonlóan ekkoriban rándult át a westernből (A hét mesterlövész, Volt egyszer egy Vadnyugat) a kortárs bűnfilmek és a krimi világába (Az erőszak városa, Cosa Nostra - A Valachi-ügy, Mestergyilkos). A mindössze egy hét különbséggel bemutatott Bosszúvágy mellett a Mr. Majestykre talán kevesebb figyelem jutott, noha semmiben nem marad el Bronson legnagyobb sikere mögött.

mrmajestyk.jpg

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Vince Majestyk, vietnámi veterán, egy nagy dinnyeföld tulajdonosa, valahol Colorado államban. Egyetlen célja van: békében leszüretelni a termést. Mexikói bevándorlókból munkásokat bérel – a környékbeliek rosszallása ellenére –, a helyszínen azonban kiderül, hogy egy kisstílű szélhámos, Bobby Kopas a saját embereivel már megkezdte betakarítani a dinnyét. Majestyk elzavarja őket, de Kopas feljelentése miatt börtönbe kerül. Miközben átszállítják egy másik fegyházba, a hírhedt bérgyilkos, Frank Renda emberei rajta ütnek a konvojon. A káoszt kihasználva Majestyk Rendával együtt megszökik. Kapcsolatuk azonban nem alakul a legszerencsésebben, és a bérgyilkos hajtóvadászatot indít Majestyk ellen, aki időközben visszatér(ne) a dinnyeföldjére.

mrmajestyk1.jpg
Apró különbségekHol jön QT a képbe?

Tarantino rajongása Elmore Leonard munkássága iránt köztudott, amit a rendező eddigi egyetlen adaptációja, a Leonard Rum Punch című regényéből forgatott Jackie Brown is tanúsít. A Mr. Majestyk-ből ugyan nem idéz konkrét dialógusokat vagy beállításokat, de a film címe elhangzik a Tiszta románc egyik dialógusában, a plakátja pedig látható a Kill Bill 2.-ben, a Michael Madsen által alakított Budd lakókocsijának falán.

kbmajestyk1.JPG
Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Barry Gifford író, forgatókönyvíró a spagettiwestern után szabadon dinnyewesternnek nevezte a Mr. Majestyk-et, találóan érzékeltetve a film sajátosságait. A rurális helyszín, az egzotikus (latin) mellékszereplők, a rosszarcú bűnözők és magányos hős alakja még valóban a western világát idézik, ugyanakkor már minden megvan benne, ami Leonard későbbi, nagyvárosi krimijeiben. Bár a történet mai szemmel akár sablonosnak is minősíthető – 1974-ben még nem feltétlenül számított annak – több szempontból is kiemelkedik az átlagos bosszúmozik mezőnyéből. Egyfelől Majestyk karaktere miatt, aki tökéletesen testesíti meg az ikonikus Charles Bronson-i bosszúálló figurát, miközben egy olyan egyszerű „munkásember” hőst tisztelhetünk benne, akivel nem sűrűn találkozni filmekben. Másfelől az ellenfelei is jól megírt karakterek, legyen szó Al Lettieri Frank Rendájáról, vagy Paul Koslo zseniálisan visszataszító Bobby Kopas-áról. A Mr. Majestyk messze nem hibátlan film – hősünk dinnyék iránt érzett olthatatlan vonzalma már-már komikusnak hat –, de még ma is bátran ajánlható a műfaj, illetve Bronson és Leonard rajongói számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr95421688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása