Filmvilág blog

Már készül a Kossuthkifli

Az MTVA új sorozata

2013. július 15. - P. Szabó Dénes

Rudolf Péter július eleje óta forgatja az 1848-1849-es szabadságharc alatt játszódó, Kossuthkifli néven futó tv-sorozatát. A szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón a forgatókönyvíró-rendező kifejtette, hogy tavaly Fehér Béla azonos című regényét három nap alatt olvasta el, és már évek óta kereste azt a pillanatot, hogy az Üvegtigris után belefogjon valami újba.

A történetben Swappach Amádé, Kossuth seregének őrnagya megszökteti szerelmét, a szépséges Estillát, akivel egy delizsánszon (értsd: postakocsin) Pozsonyból Debrecenbe utazik egy grófnő és a kocsihajtó társaságában. Bejglit szállítanak, de valójában az őrnagy által feltételezett hazaárulásnak akarnak a végére járni. Útjuk során üldözi őket egy halottaskocsi, melyen Swappach apja, a császári biztos és Estilla apja, a cukrász Vödric Demeter valamint egy besúgó, Dalfalvi utazik.

A tévésorozat hat darab ötvenkét perces epizódból fog állni, melyből minden rész a kalandos utazás egy-egy napját meséli el. Rudolfék több mint száz színésszel dolgoznak együtt, és százhét helyszínen forgatnak. "Van hétfontos ágyunk, hatfontos ágyunk, egy egész honvéd zászlóaljunk, így gyakorlatilag Bécs bevehetővé vált" – humorizált a rendező a sajtótájékoztatón. A főbb szereplőket Reviczky Gábor, Nagy-Kálóczy Eszter, Haumann Péter, Lengyel Tamás, Trokán Nóra, Kőszegi Ákos és Kálloy Molnár Péter alakítja, de még a pár mondatot kapott epizódszereplők névsora is tele van nagy nevekkel, mint Töröcsik Mari, Básti Juli, Szarvas József, Scherer Péter vagy Szabó Győző.

kifli1.JPG

A sajtótájékoztatón számos érdekességre derült fény. Kőszegi Ákos elmesélte mennyi állatszereplővel forgatott eddig, akik közül Mazsival, a vaddisznóval volt a legnehezebb dolga, ugyanis a százhúsz kilós négylábú két-három centis közelségbe került a színészhez. Rudolf Péter elmondta, hogy ő Gracián testvért fogja alakítani, és mellesleg „jó viszonyban van a rendezővel”. Kiemelte, hogy minden hiúsága és exhibicionizmusa ellenére tarantinós rövidségű lesz a szerepe, mivel már az Üvegtigris forgatásán is gondot okozott, hogy egyszerre lássa el a színészi és a rendezői feladatokat. Nagy-Kálóczy Eszter egy hetvenhat éves, púpos arisztokrata nőt fog játszani, míg az Estillát alakító Trokán Nórának a mostani lesz az első főszerepe.

A regény írója a Kossuthkifliben egy különös világot és érdekes nyelvezetet teremtett. Rudolf Péter kihangsúlyozta, hogy a furcsa beszédstílus elsajátítása komoly előzetes munkát követel a színészektől. Gondoltak arra is, hogy a régies szavakat korunk nyelvezetére fordítják le, de Rudolf úgy érezte, ettől szegényedne a történet. Fontosnak érzi, hogy a mai köznyelvbe bizonyos régi szavakat visszaemeljen, ennek pedig nyelvész édesapja is biztos örülni fog, mivel az Üvegtigrisek (sic) után többször húzta a száját.

A film a köztévé eddigi legdrágább sorozata. A költségvetése 740-750 millió forint, melynek legnagyobb részét a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) állja, valamint támogatást nyújt még a Richter Gedeon és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. Rossz hír, hogy az utómunkálatok miatt a sorozat csak jövő októberben kerül bemutatásra. Aki addig nem bír várni, olvassa el a regényt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr755405605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása